مهمان ناخوانده _ روایتی فلسفی
داستان در زمان جنگ جهانی دوم رخ می دهد. شخصی به نام زیگموند فروید به عنوان نمایندهای از انسان امروزی، خودمختار و بیایمان معرفی میشود.
کتاب «مهمان ناخوانده» نوشته نمایشنامه نویس مشهور فرانسوی اریک امانوئل اشمیت است. اشمیت در این نمایشنامه کوتاه از تحصیلات خود در زمینه ی فلسفه در روایت داستان خود استفاده کرده است. تینوش نظم جو آن را به زبان فارسی ترجمه کرده است و انتشارات نی آن را به چاپ رسانده است.
داستان در زمان جنگ جهانی دوم رخ می دهد. شخصی به نام زیگموند فروید به عنوان نمایندهای از انسان امروزی، خودمختار و بیایمان معرفی میشود. او که بعد از حمله ارتش هیتلر در حالی که قصد سفر از اتریش به فرانسه را دارد با شخصی آشنا میشود که مدعیه تجلی خدا بر روی زمین است.
در ادامه خواننده شاهد گفتوگو میان این دو فرد با دیدگاهها و باورهای فلسفی و مذهبی متفاوت است. در این مباحثات اشمیت به زیبایی از زیربناهای موضوعات فلسفی سخن به میان میآورد و خواننده را با خود همراه میکند.
اشمیت پر مخاطبترین نویسنده فرانسه
اریک امانوئل اشمیت، نمایشنامه نویس فرانسوی متولد سال ۱۹۶۰ است. او پس از تحصیلات فلسفه، نمایشنامه «مهمان ناخوانده» را در سال ۱۹۹۳ مینویسد که او را به شهرت جهانی میرساند. او علاوه بر نمایشنامه چندین رمان و داستان کوتاه نوشته است، ازجمله «اسکار و خانم صورتی» یا «آقای ابراهیم و گل های قرآن» که بر اساس آن یک فیلم سینمایی نیز ساخته شده است. اشمیت در سال ۲۰۰۶ نخستین فیلم سینمایی و در سال ۲۰۰۸ نخستین نمایشنامهاش را کارگردانی کرده است. تا امروز آثار او در بیش از چهل کشور جهان روی صحنه رفتهاند و پرمخاطبترین نمایشنامه نویس فرانسه زبان به حساب میآید.
اشمیت خود درباره ی این اثر میگوید: «امروزه چگونه می شود ایمان داشت، در دنیای پلیدی که هنوز بمبها ویران میکنند، تبعیض نژادی بیداد میکند و انسان ها اردوگاههای مرگ را اختراع می کنند؟ چگونه در پایان قرن بیستم، قرنی چنین جنایتکار، بازهم میتوان ایمان داشت؟ چگونه میتوان در برابر شر به نیکی ایمان داشت؟ در این نمایشنامه فروید و ناشناس چیزهای زیادی برای گفتن به هم دارند چراکه هیچ یک به دیگری ایمان ندارد.»
منبع:ایرنا
مرتبط:
معرفی کتاب انسان در جستجوی معنا