فرضیه‌هایی در مورد علت بروز ام‌اس

یک متخصص مغز و اعصاب(نورولوژی) درهمدان استرس را تشدیدکننده تمام بیماری‌ها برشمرد.

دکتر مهردخت مزده اظهار کرد: استرس در تمامی بیماری‌ها عامل تشدیدکننده محسوب می‌شود، اما نمی‌توان استرس را عامل بروز بیماری دانست.

وی به بیماری مالتیپل اسکلروزیس(MS)  اشاره و اضافه کرد: بیماری ام‌اس نوعی بیماری خود ایمنی است که در فرد مبتلا، غلاف‌های میلین عصب مرکزی تخریب می‌شود که عامل این بیماری را نمی‌توان به استرس ارتباط داد، اما عامل تشدیدکننده تمام بیماری‌ها استرس است.

دکتر مزده با بیان اینکه بیماری ام‌اس بیماری درگیر کننده سیستم عصبی مرکزی بوده که فرد با علائمی از جمله اختلال در بینایی، عدم کنترل ادرار و عدم تعادل بدن مواجه می‌شود، تصریح کرد: علائم بیماری ام‌اس بسیار واضح بوده و فرد را به سمت مراجعه به پرشک سوق می‌دهد،  عدم کنترل ادرار، عدم تعادل و کاهش قدرت بینایی از علائم ویژه و مهم این بیماری است.

وی ادامه داد: فرد مبتلا به ام‌اس آنتی بادی یا پادزهر در بدنش علیه غلاف میلین سیستم عصب مرکزی ترشح می‌شود و به این ترتیب غلاف میلین وی تکه تکه شده  و در نهایت و علائم ام‌اس بروز می‌کند.
این متخصص مغز و اعصاب با تأکید براینکه در مورد بیماری ام‌اس تحقیقات زیادی انجام شده که برخی از تحقیقات و فرضیه‌ها قوت گرفته و برخی نیز رد شده است، یادآور شد: بر اساس برخی تحقیقات انجام شده منطقه جغرافیایی را به درصد ابتلا به ام اس ارتباط دادند، هرچه از منطقه خط استوا دور تر می‌شویم  و با کاهش سطح ویتامین D همراه می‌شوند، درصد ابتلا به ام‌اس بیشتر می‌شود.
دکتر مزده به تحقیقات انجام شده در مورد ژنتیک اشاره کرد و افزود: در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به ام اس در آنها وجود دارد، شانس بروز بیماری در آنها بیشتر می‌شود. البته تمامی این موارد بر اساس فرضیه و تحقیقات بوده که برخی از آنها رد و برخی نیز قوت گرفته است.

وی به وجود عفونت‌های دوران کودکی و بروز بیماری ام‌اس در بزرگسالی اشاره کرد و گفت: بر اساس تحقیقات و فرضیه‌ها، عفونت‌های دوران کودکی ممکن است در بزرگسالی موجب بیماری ام‌اس شود که تمامی این مباحث فرضیه بوده و چیزی قطعی نیست.

این متخصص مغز  و اعصاب به تأثیر دود سیگار بر بیماری ام‌اس اشاره  کرد و گفت: فرضیه‌ تأثیر دود سیگار و بروز ام‌اس وجود دارد و افرادی که مستقیم سیگار می‌کشند و یا افرادی که در معرض دود سیگار هستند، درصد ابتلا به ام‌اس در آنها بیشتر است، اما تمامی این مباحث فرضیه بوده و قطعی نیست.

وی به داروهای موجود برای درمان ام‌اس اشاره کرد و افزود: در حال حاضر داروهای متنوع ایرانی در بازار وجود دارد که بر اساس نتایج به دست آمده داروهای ایرانی اثرات بسیار خوبی داشته است.

دکتر مزده یادآور شد: بیماری ام‌اس درمان کامل نداشته و همیشه با فرد همراه است اما با پیگیری‌های مداوم می‌توان بیماری را کنترل کرد، بنابراین فرد مبتلا به ام‌اس باید توسط خانواده و اطرافیان حمایت شود تا به زندگی عادی بازگردد.

وی به درصد ابتلایان به بیماری ام‌اس در بین زنان و مردان اشاره کرد و ادامه داد: نسبت ابتلا در بین زنان نسبت به مردان چهار به یک است و علت این تغییر آمار از نسبت دو به یک می‌تواند به افزایش سطح آگاهی جامعه مرتبط باشد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر مردم به سطح سلامتی خود توجه بیشتری داشته و در صورت مشاهده هر گونه علامت در خود به پزشک مراجعه می‌کنند، این در حالیست که در گذشته خانواده‌ها در صورت بروز علامت‌هایی مانند کاهش قدرت بینایی فرد را به استفاده را داروهای گیاهی سوق می‌دادند.

دکتر مزده خاطرنشان کرد: بیشترین فراوانی سن بروز بیماری ام‌اس ۳۰ تا ۴۰ سال بوده اما در سنین پایین‌تر و بالاتر نیز این بیماری دیده می‌شود.

منبع: ایسنا