کودک با «لپ تاپ» رشد می کند اما تربیت نمی شود
کودک با «لپ تاپ» رشد می کند اما تربیت نمی شود/ نقش نظارتی والدین
مصطفی اقلیما ضمن اشاره به نبود نظارت و ضابطه در فرآینده استفاده کودکان و نوجوانان از محتوای بارگذاری شده در وی اودی ها و فضای مجازی، بر اهمیت نقش تربیتی والدین در این زمینه تاکید کرد.
مصطفی اقلیما رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به نبود نظارت خانواده ها روی فرزندانشان در استفاده از سرویس های اینترنتی و وی اودی ها بیان کرد: ما زمانی به شدت استفاده از ماهواره را ممنوع کرده بودیم و البته هنوز هم استفاده از آن را مضر می دانیم، اما از طرفی فضای اینترنت کاملا باز و آزاد است. در برخی از این فضاها هر محتوا و خوراک و فیلم و سریالی وجود دارد که شاید برای بزرگسالان مناسب باشد اما برای کودک و نوجوان قطعا مناسب نیست.
وی درباره اینکه این شرایط چه پیامدها و آسیب هایی می تواند داشته باشد، گفت: تماشای برخی برنامه ها که متناسب با فرهنگ ما نیست به صورت ناخودآگاه افراد را به سمت اتفاقات ناخواسته ای می کشاند. ما حتی در کشور خودمان هم گاهی خبری منتشر شده یا فیلم و سریالی به نمایش درآمده است که چون متناسب با فرهنگ بخش دیگری از جامعه نبوده است، آنها را به سوء تفاهم و خشم رسانده است.
مردم حق انتخاب دارند اما…
این کارشناس مددکاری اجتماعی در توضیح این مسئله گفت: زمانی در برخی شهرها دخترهایی بودند که وقتی نمی توانستند درباره ازدواج حرفشان را راحت بزنند و یا مجبورشان می کردند با شخصی که تمایل نداشتند ازدواج کنند، خودسوزی می کردند در حالی که برخی از آن ها پیش تر در یک فیلم یا سریال دیده بودند که چطور این اتفاق رخ داده است.
اقلیما با تاکید بر اینکه نباید فضای دسترسی به اینترنت محدود شود، گفت: قطعا مردم حق انتخاب و اختیار دارند که چه ببیند و چه محتوایی را تماشا نکنند، ولی باید ضوابطی هم وجود داشته باشد. ضوابطی که بیشتر از درون خود خانواده ها باید رعایت شود. من سال هایی از زندگی ام را در پاریس زندگی کردم و می دیدم که چطور برخی از مادران فرزندشان را تربیت می کردند که ساعت هشت شب بخوابد و اجازه نمی داد از فیلم و سریال های آخر شب شبکه های تلویزیونی استفاده کند. اینجا اما پدر و مادرها به این مسائل توجهی ندارند کودک همراه با پدر به تماشای فیلمی می نشیند که خشن است و یا صحنه های جنگ و خونریزی دارد و بعد همان پدر و مادر می گویند که نمی دانیم چرا فرزندمان خشن شده است.
کودکانی که «خشن بودن» را یاد می گیرند
وی اضافه کرد: در خیلی از موارد تربیتی با قوانین نمی توان چیزی را عوض کرد آدم ها هستند که برنامه ها و محتوای مورد نظرشان را انتخاب می کنند. پدر و مادرها خیلی وقت ها خبر ندارند کودکشان چه فیلم و سریالی را می بیند. کودک که از ابتدا خشونت طلبی را بلد نیست اما فیلمی می بیند و تیکه تیکه کردن را یاد می گیرد، خشن بودن را یاد می گیرد.
رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به فرزندان بزهکاری که پدر و مادر کمترین نقش را در تربیت آن ها داشته اند، گفت: بسیاری از مادران امروز هیچ نقشی در بزرگ شدن فرزندانشان ندارند. آن ها اگرچه سعی می کنند فرزندشان از رفاهی که خودشان از آن برخوردار نبوده اند بهره مند باشند اما روی او نظارت ندارند. تلاش می کنند، کار کنند و به او پول می دهند تا به انواع کلاس های ورزشی و آموزش موسیقی برود یا برای او لب تاپ و تبلت بخرد و بعد افتخار می کند که بچه در اتاق است و سرش هم گرم است.
رشد با لپ تاپ به تربیت منجر نمی شود
وی اضافه کرد: این سرویس دادن ها به تربیت کودک منجر نمی شود و ما نمی دانیم او در لپ تاپ و کامپوتر خود با جذب شدن به چه فضایی رشد می کند و چه یاد می گیرد.
اقلیما در پایان تاکید کرد: ما همیشه می گوییم فضای مجازی خوب است، الان هم منظور این نیست که فضای اینترنت باید محدود شود اما در کنار کودک حتما باید یکی مثل پدر و مادر یا معلم باشد تا اگر موردی بود به کودک توضیح دهد و او را نسبت به قصه ها و اتفاقاتی که در فرهنگ فیلم های مختلف رخ می دهد آگاه کند. همانطور که در ماجرای ویروس کرونا دیدیم خیلی ها به تناسب شغل خود نسخه پیچیدند و گفتند فلان مورد را مصرف کنیم خوب می شویم یا پیشگیری می شود و خیلی ها هم براساس همین دستورات عمل کردند اما این پزشکان بودند که در این باره توصیه های دقیق تر را ارائه کردند. اینجا هم پدر و مادر هستند که باید بین محتواها تفکیک و تمایز ایجاد کنند.
منبع: خبرگزاری مهر
مرتبط: