مشکلاتی که در تابستان با بچه ها پیدا می کنیم
بسیاری از خانواده ها با شروع تعطیلات تابستان دچار مشکلات جدیدی می شوند زیرا فرزندان ساعات بیشتری را در منزل سپری می کنند. روشهای مختلفی برای پر کردن اوقات فراغت آنها وجود دارد.
فصل تابستان برای خانواده ها یکی از سخت ترین فصول سال است زیرا بسیاری از آنها برای پر کردن اوقات فراغت و سرگرمی فرزندان با مشکل مواجه می شوند. عدم برنامه ریزی مناسب منجر به تنش میان فرزندان، عصبانیت پدر و مادرها و تبعات منفی برای کودکان می شود. تعطیل شدن مدارس باعث افزایش تعداد ساعاتی می شود که فرزندان در کنار یکدیگر باشند، بنابراین مشکلات والدین نیزی بیشتر خواهد شد. این مشکلات شامل افزایش ساعات تماشای تلویزیون و بازی با تبلت و موبایل یا بی نظمی در ساعت خواب فرزندان می باشد. در این بخش از نمناک راهکارهایی برای نظم بخشیدن به این شرایط ارائه خواهیم کرد.
تنظیم ساعات خواب
در تابستان اغلب فرزندان تا دیر وقت بیدار می مانند و به بهانه تعطیلات تا نزدیک ظهر در خواب هستند.برای تنظیم ساعات خواب فرزندان بهتر است آنها را در کلاسهای ورزشی صبحگاهی ثبت نام کنید تا زمان مفید آنها به هدر نرود.همچنین برای زمان عصر آنها برنامه دیگری در نظر داشته باشید تا کمتر به سراغ تلویزیون و بازیهای کامپیوتری بروند.والدین باید توجه داشته باشند که تماشای فیلم و سریالهای مناسب افراد بزرگسال در کنار فرزندان خوب نیست. بنابراین در صورت دلخواه می توانند برنامه های خود را در ساعهاتی که فرزندان در کلاسهای تابستانی هستند، برنامه های خود را که از قبل ضبط کرده اند تماشا نمایند. دیدن فیلم های ترسناک یا اکشن به همراه کودکان، منجر به استرس و ترس های خاص در دراز مدت در آنها می شود. بنابراین علاوه بر توجه به ساعات خواب فرزندان باید به برنامه هایی که کودکان تماشا می کنند نیز دقت نمود.
گردش در طبیعت و آشنا کردن فرزندان با آن
تجربه گردش در طبیعت می تواند مراحل و مراتب مختلفی داشته باشد. برای تفریح فرزندان در تابستان می توانید برنامه های متفاوت و تنوعی مانند رفتن به کوه، پیک نیک، پارک، روستاهای اطراف شهر و بازدید از موزه ها را برنامه ریزی کنید. کودک شما باید فضای سبز، سنگ و چشمه، کوه و بیابان را لمس کند. همچنین مسافرت می تواند تجربه هایی مانند درک موقعیت های سخت، تفریح و صبر را به کودکان آموزش دهد.
رفتن به مسافرت
یکی از نیازهای هر انسان، گردش و مسافرت است که کودکان و نوجوانان از این امر مستثنی نمی باشند و برای کسب مهارت و تجربه نیاز به گردش و مسافرت دارند. اگر شرایط مسافرتهای چند روزه را ندارید، می توانید با برنامه ریزی به مسافرت های یک روزه در طبیعت های اطراف شهرتان اوقات خوشی را برای فرزندان فراهم کنید. البته می توان از فرزندان خواست تا با تحقیق مکانهای گردشگری نزدیک به شهرتان مکان مناسبی برای سفر یک روزه را انتخاب کنند.
از ورزش غافل نشوید
حتما برنامه های ورزشی را بر اساس علاقه فرزندتان در اولویت قرار دهید. در صورت امکان او را در کلاس های ورزشی ثبت نام کنید، اگرنه، با یک برنامه ریزی و مدیریت صحیح با دوستان و یا بستگان هم سن و سالش گروه هایی برای ورزش هایی مثل دوچرخه سواری، فوتبال، والیبال و … تشکیل دهید تا بتوانند حداقل یک روز در هفته را در زمین های ورزشی پارک ها و مراکز مربوط به شهرداری با کمترین هزینه ورزش کنند.
کاهش زمان تماشای تلویزیون، بازی های رایانه ای و استفاده از گوشی و تبلت
بهتر است خانواده ها ساعات مشخصی را برای تماشای تلویزیون یا استفاده از بازی های رایانه ای برای فرزندان اختصاص دهند و ساعاتی برای سرگرمی های مناسب برنامه ریزی کنند. بچه هایی که زمان زیادی با این برنامه های تلویزیونی و یا بازی های کامپیوتری صرف می کنند معمولا دچار اضطراب و افسردگی می شوند. اضافه وزن و کم تحرکی از عوارض دیگر این نوع وقت گذرانی است. ثبت نام در کلاس ژیمناستیک، فوتبال، اسکیت یا کلاس های آموزشی فرصت مناسبی برای سرگرم ساختن و آموزش مهارت های جدید به کودکان و نوجوانان است. البته این کلاسها باید مطابق علاقه فرزندان در نظر گرفته شود و والدین نباید تمام وقت فرزندان را با کلاسهای مختلف و بر اساس سلیقه خود پر کنند.
کاهش ساعات مواجهه فرزندان با یکدیگر
یکی از راههای موثر در برنامه ریزی اوقات فراغت فرزندان، ثبت نامه آنها در کلاسهای متنوع است. کلاس های هنری مورد علاقه فرزندان و یا کلاسهای ورزشی مانند شنا کوه موجب تقویت قدرت فیزیکی و فرم گیری اندامهای آنها می شود. در خانواده هایی که بیش از یک فرزند دارند بهتر است ساعات کلاسها به گونه ای باشد که تعداد ساعات با هم بودن آنها در منزل کمتر شود. یعنی کلاسهای آنها همزمان نباشد تا تنش ناشی از ارتباط آنها کمتر شود. در صورتی که امکان ثبت نام فرزندان در کلاس وجود نداشته باشد می توان ساعاتی از روز را به کتاب خواندن برای آنها اختصاص داد.
نقاشی کردن یکی دیگر از راههای موثر برای پر کردن ساعات بیکاری فرزندان است. نقاشی در تخلیه هیجانات، اضطراب و پرخاشگری بسیار موثر است. خمیربازی نیز می تواند در موجب خلاقیت کودکان شود. استفاده از پارک های عمومی که هزینه ای ندارد می تواند ساعات خوبی برای فرزندان رقم بزند و علاوه بر تخلیه انرژی می توانند ساعاتی را سرگرم شوند.
ایجاد فرصت های شغلی
در گذشته با تعطیلی مدارس، بچه ها بر اساس علاقه و شرایط در سه ماه تابستان وارد یک حرفه می شدندتا هم پول توجیبی کسب کنند و هم مهارتی یاد بگیرند. به این ترتیب قدر پولی را که با زحمت بدست می آوردند بیشتر می دانستند. تجربه ثابت کرده است که افرادی که در نوجوانی و کودکی تحت آموزش صحیح استاد و شاگردی، مهارت های عملی را فرا می گیرند، در بزرگسالی موفق تر از کسانی هستند که فقط درس خوانده اند.
معاشرت کودکان با همسن و سالهای خود
ارتباط فرزندتان را به هم سن و سالهایش بیشتر کنید. اگر در میان دوستان و اقوام خویش خانواده ای دارای فرزند همسن با کودک شما باشد، با یکدیگر قرار پارک یا سینما بگذارید یا آنها را به منزل خود دعوت کنید تا زیر نظر شما با یکدیگر بازی کنند. در صورت اطمینان به خانواده دوست فرزندتان و اینکه بر بازیهای کودکان نظارت دارند، اجازه دهید تا فرزند شما به منزل آنها برود.
اختصاص زمانی برای تقویت دروس ضعیف
برخی از فرزندان در طول مدرسه با دروسی به مشکل برمی خورند و در آنها ضعیف تر هستند. تابستان فرصت مناسبی برای تقویت ذهن کودکان و آموزش دوباره این دروس به آنها است. در طول روز ساعات کوتاهی را به آموزش این دروس مانند ریاضی اختصاص دهید. می توانید آموزش خود را با سرگرمی و تفریح همراه بسازید تا فرزندان علاوه بر یادگیری ساعات خوشی را نیز سپری کنند.توجه داشته باشید که آموزش نباید با مشق نوشتن، اجبار و تهدید و یا تست زدن همراه باشد.
هرگز به کودکان دروس سال بعد را آموزش ندهید. بهتر است دانش آموزان اولین تجربیات آموزشی را در مدرسه یاد بگیرند و لذت ببرند. زیرا در کنار دانش آموزان دیگر، فرزندتان انگیزه بیشتری برای یادگیری و گوش دادن به مطالب درسی خواهد داشت و اگر فرزند شما از قبل این دروس را یاد گرفته باشد در کلاس توجه و تمرکز کافی نخواهد داشت.
مرتبط: