پشتیبانی آموزش و پرورش ژاپن با شهرداری‌ هاست

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران گفت: المپیادهای درون مدرسه‌ای در راستای ایجاد فرهنگ ورزش همگانی و قهرمانی اجرا می‌شود و در این راستا میانگین اضافه وزن دانش‌آموزان حدود یک کیلوگرم کاهش یافته است.

عبدالرضا فولادوند مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران درباره اینکه «سهم آموزش و پرورش چند درصد درآمد تولید ناخالص ملی است؟»، اظهار کرد: سهم آموزش و پرورش حدود ۲ درصد است؛ یک نکته مهم دیگر اینکه گردش مالی پسماند تهران مساوی با گردش مالی آموزش و پرورش شهر تهران و هر دو، ۲ هزار میلیارد تومان است؛ از این عدد بخوانید که جایگاه آموزش و پرورش کجاست.

وی افزود: ۹۸ درصد اعتبارات ما صرف حقوق و مزایای پرسنلی می‌شود و ۲ درصد برای اداره تمام برنامه‌ها باقی می‌ماند؛ بودجه وزارت آموزش و پرورش از ۱۴ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ امسال به بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. بودجه افزایش یافته اما شرایط اقتصادی همین است.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به اینکه هرچه از آموزش و پرورش انتظار دارید به ۲ درصد بودجه باقی مانده برمی‌گردد، گفت: روزی یک مأموریت جدید هم به دوش آموزش و پرورش گذاشته می‌شود؛ یکی از ماموریت‌های ما حرکت به سمت مهارت محوری است اما آموزش و پرورش به تنهایی نمی‌تواند.

وی تصریح کرد: برخی مؤسسات به دنبال فرهنگسازی مهارت نیستند و تنها وقتی مثلا با کمبود آب روبه‌رو می‌شویم به دنبال تغییر فرهنگ الگوی مصرف می‌روند؛ در صورتی که باید آینده‌پژوه باشیم و نه آینده‌نگر.

فولادوند ادامه داد: اگر می‌خواهیم فرهنگ درست را توسعه دهیم باید از پیش‌دبستانی شروع کنیم؛ ایجاد تغییرات برای فرهنگ مصرف آب در دانش‌آموزان کلاس دوزادهم مشکل‌تر است تا سنین پایین‌تر.

وی اضافه کرد: مطالبه ما از دستگاه‌هایی که از ما انتظار دارند این است که همراهی کنند چرا که ترویج فرهنگ مصرف صحیح، یک روز و دو روزه، شدنی نیست. همچنین وی با طرح این پرسش که شهرداری از این ۲۰۰۰ میلیارد تومان گردش مالی پسماند، چقدر صرف فرهنگسازی می‌کند، گفت: وظیفه ما تدریس برنامه درسی ملی است و از آن عدول نکرده‌ایم؛ آموزش و پرورش به مأموریت خودش عمل می‌کند.

وی با بیان اینکه بخشی از آموزش‌ها باید آموزش‌های غیررسمی باشد، افزود: نیازهای اولیه دانش‌آموزان لباس، خوراک، آموزش و درمان است اما نیازهای ثانویه چیست؟ کسب مهارت‌ها، گسترش نشاط اجتماعی، افزایش سطح مهارت های ارتباطی و اجتماعی، سبک زندگی، ارتقای سطح جامعه پذیری و زیست جمعی جزو نیازهای ثانویه است.

فولادوند ادامه داد: برای رفع نیازهای ثانویه باید سایر نهادها کمک کنند. طبق سند تحول بنیادین، دستگاه‌های مختلفی شرکای سند هستند؛ آنها از ما مطالبه دارند در حالی که خودشان باید پاسخ دهند چه کمکی کرده‌اند.

وی تصریح کرد: این شرکا در شورای آموزش هر استان عضو هستند. مشکل ما عدم حضور شرکا در برنامه‌هاست؛ حتی دربحث مهارت‌های زیستی، طرح بوم یعنی برنامه ویژه مدرسه را در متوسطه اول اجرایی کردیم اما باز آموزش و پرورش در این طرح هم تنهاست.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با بیان اینکه تمام افراد جامعه از مسیر آموزش عبور می‌کنند، گفت: ما بیکار هم ننشسته‌ایم و برای ایجاد سلامت جسمی، روحی و رفتاری چندطرح بزرگ را در دست اجرا داریم که طرح نماد با مشارکت هشت سازمان از جمله آنها است.

وی تأکید کرد: المپیادهای درون مدرسه ای در راستای ایجاد فرهنگ ورزش همگانی و قهرمانی اجرا می‌شود و میانگین اضافه وزن دانش‌آموزان حدود یک کیلوگرم کاهش یافته است. اما اینکه انتظار داشته باشیم سریع فرهنگ را تحت تاثیر قرار دهد مشکل است و باعث می‌شود درجا بزنیم.

فولادوند افزود: در ژاپن کار پشتیبانی مدارس با شهرداری‌هاست؛ اگر بنا باشد همه کارها را خود مدیر انجام دهد دیگر وقتی برای ابداع و خلاقیت ندارد؛ آموزش و پرورش به تنهایی متولی تعلیم و تربیت نیست و تمام بودجه را هم به آموزش و پرورش نمی‌دهند پس باید مهندسی فرهنگی تغییر کند و فضایی ایجاد شود که مدیران با دست باز با خلاقیت و نوآوری برنامه‌هایی برای نهادینه سازی فرهنگ زیست محیطی و سایر حوزه ها اجرا کنند.

 

پشتیبانی آموزش و پرورش ژاپن با شهرداری‌ هاست

*باید آموزش‌های زیست محیطی از سنین پایین شروع شود

شینا انصاری دبیر مجمع محیط زیست کلان‌شهرها در این برنامه با اشاره به اهمیت نحوه تعامل دانش‌آموزان با محیط زیست، اظهار کرد: مصرف آب، انرژی، مدیریت پسماند، هدررفت و دورریز غذا، آلودگی هوا و پسماندهای پلاستیکی از جمله شاخص‌های مهم ما هستند.

وی با بیان اینکه مصرف آب ایران مطابق آمارهای رسمی دو برابر میانگین جهانی و به عبارتی سرانه مصرف آب ما ۷۰ تا ۸۰ لیتر بیش از دنیاست، گفت: مصرف انرژی ایرانیان دو و نیم برابر دنیاست و نهمین کشور دنیا از این حیث هستیم؛ در تولید پسماند نیز سرانه مصرف ما به طور متوسط ۷۵۰ گرم در روز برای هر ایرانی است؛ در حالی که میانگین کشورهای توسعه یافته ۳۵۰ گرم در روز است و همچنین دورریز غذا نیز طبق اعلام فائو سالانه ۳۵ میلیون تُن در ایران است و معادل ۲٫۷ درصد از کل موادغذایی است که در جهان هدر می‌رود.

انصاری ادامه داد: درباره آلودگی هوا نیز باید گفت که ۲٫۴ درصداز تولید ناخالص ملی کشور ما به علت آلودگی از دست می رود؛ درباره پسماندهای پلاستیکی نیز باید گفت که روزانه هر شهروند تهرانی سه تا پنج کیسه وارد محیط زیست می‌کند و عمر هر کیسه پلاستیکی ۱۲ دقیقه است. کشور ما جزو ۵ کشور اول تولیدکننده پسماندهای پلاستیکی است.

وی با تأکید بر اینکه فرهنگسازی باید الگو محور بوده و از سنین پایین شروع شود، بیان کرد: ارائه اطلاعات محیط زیستی به دانش‌آموزان دم دستی، تئوری و پراکنده است و تنها در کلاس یازدهم یک درس انسان و محیط زیست دارند؛ باید آموزش‌های زیست محیطی از سنین پایین شروع و برنامه منسجمی در داخل آموزش وپرورش پیش‌بینی شود.

دبیر مجمع محیط زیست کلانشهرها با اشاره به اینکه به عنوان مثال در کشور ژاپن از ابتدا به صورت عملیاتی آموزش زیست محیطی به دانش‌آموزان می‌دهند، اظهار کرد: مهارت زیستن را به فرزندانمان نیاموخته‌ایم که اکنون می‌بینیم گردش مالی پسماند و بودجه آموزش و پرورش شهر تهران با همدیگر برابر است.

انصاری با اشاره به اینکه آموزش مهارت‌ها باید اولویت آموزش و پرورش باشد، گفت: بحث این است که مباحث تئوری را چگونه به مهارت تبدیل کنیم؟ این آموزش‌ها باید به صورت عملی از سنین پایین شروع شود.

وی در پاسخ به این پرسش که «سهم دستگاه‌های دیگر برای کمک عملیاتی به آموزش و پرورش چیست؟»، افزود: محدودیت اعتبارات قطعا وجود دارد اما بحث اولویت‌ها مطرح است؛ از چه سنینی به این موضوعات پرداخته شده است؟

انصاری ادامه داد: از طرح شهردار مدرسه حمایت می‌کنیم و در ۴۴۰ مدرسه شهردارانی از بین دانش‌آموزان انتخاب شدند و دستیار کمیته زیست محیطی دارند؛ طرحی برای تفکیک زباله از مبدا و.. را درنظر داشتیم اما مادران اعتراض کرده بودند چرا فرزند ما باید در مدرسه غیردولتی زباله جمع کند؟ این در حالیست که محور اصلی کار، آموزش و پرورش است و این کار باید از دوران کودکی انجام شود.

وی اضافه کرد: یک علت مشکلات عدیده زیست محیطی در سطح شهر، افرادی هستند که مسائل زیست محیطی در وجودشان نهادینه نشده است.

 

مرتبط:

چرا نباید مدارس را به بنگاه اقتصادی تبدیل کنیم؟