اختلاف سنی مناسب والدین با فرزندان

اختلاف سنی والدین با فرزندان اهمیت زیادی در نحوه تربیت و شخصیت فرزندان در آینده دارد.تفاوت سنی کم یا زیاد والدین با فرزندان هر کدام مزایا و معایبی دارند که باید بدانید.

اختلاف سنی مناسب بین والدین و فرزندان بر رابطه بین والدین و فرزندان و نحوه تربیت کودک تاثیر فراوان می گذارد و سبب می شود والدین و فرزندان با یکدیگر مانند دوست بوده و رابطه خوبی بین آنها برقرار باشد.

اختلاف سنی والدین با فرزندان

رابطه متناسب بین والدین و فرزندان بر بسیاری از زمینه های زندگی اثر گذار است و جوانانی که رابطه عاطفی مناسبی با والدین ندارند دچار مشکلات زیادی مانند اختلالات شخصیت، اعتیاد به مواد مخدر، فرار از مدرسه و خودکشی می شوند.

وجود اختلاف سنی کم بین والدین و فرزندان و اختلاف سنی زیاد بین آنها هر دو مشکل ساز است. در این بخش اختلاف سنی مناسب بین والدین و فرزندان را بیان کرده و مشکلاتی که اختلاف سنی زیاد و کم بین والدین و فرزندان ایجاد می شود را بررسی خواهیم نمود.

اختلاف سنی والدین با فرزندان چند سال باید باشد؟

بچه دار شدن در هر سن وسالی مزایا و معایب خاص خودش را دارد فرزند آوری در اوایل ۲۰ سالگی علاوه بر مزایا، گاه مشکلات زیادی را برای فرزند و والدین ایجاد می کند و همین طور فرزند آوری در دهه ی ۴۰ سالگی، نیز تأثیراتی روانی و جسمانی بر والدین و فرزندان دارد.

در هر سنی که هستید، ابتدا باید مشکلات بین خود و همسرتان را حل کنید و در زندگی مشترک به ثبات دست یابید سپس باید بتوانید از پس تامین نیازهای مالی و عاطفی فرزندتان بر آیید و والدین خوبی برای او باشید.

اگر تصمیم دارید در سنین بالاتر بچه دار شوید، باید دانش و تجربه ی خود را به عنوان اهرم مهمی در تربیت و رشد کودک تان در نظر بگیرید و اگر می خواهید در سنین پایین تر بچه دار شوید، نهایت استفاده را از انرژی خود ببرید.

بهتر است اختلاف سنی شما با فرزندتان کمتر از ۲۰ سال و بالاتر از ۴۰ سال نباشد. در پژوهشی، ۸۰ درصد از مادران و ۷۰ درصد از پدران معتقد بودند بهترین سن فرزندآوری، دهه ی ۳۰ زندگی است. در ادامه مشکلاتی که اختلاف سنی کم و زیاد در بین والدین و فرزندان ایجاد می کند را بررسی می کنیم.

چرا والدین امروزی اختلاف سنی زیادی با فرزندان دارند؟

امروزه با تغییر شرایط جامعه و تخصصی شدن مشاغل در اجتماع، جوانان مدت زمان زیادی را به تحصیل پرداخته و دیرتر از گذشته وارد بازار کار شده و به همین علت دیرتر ازدواج می کنند و بچه دار می شوند.

همچنین جوانان امروزی از نظر پختگی و بلوغ و از نظر مالی و مسئولیت پذیری اجتماعی تفاوت محسوس با نسل گذشته دارند و دیرتر از سال های قبل به فکر تشکیل خانواده می افتند.

اختلاف سنی والدین با فرزند

پیامدهای دیرتر بچه دار شدن و افزایش اختلاف سنی با فرزندان
  1. پدر و مادر با بالا رفتن سن، نیازها و دغدغه ها و دل مشغولی های متفاوتی دارند و اختلاف سنی زیاد بین والدین و فرزندان سبب می شود بین نحوه تفکر و رفتار والدین و فرزندان آن ها اختلافات زیادی به وجود بیاید.
  2. وجود اختلاف سنی بین والدین و فرزندان باعث می شود که فرزندان از اینکه والدینشان سنشان بالا باشد، خجالت بکشند. آن ها همیشه به دنبال ظاهری جوان، شاداب و سرزنده در پدر و مادرشان هستند و والدین خود را با والدین دوستانشان مقایسه می کنند. پدر و مادر در هر سنی که باشند باید فرندان با احترام با آنها برخورد کنند.
  3. والدین مسن، شور و اشتیاقشان نسبت به یک پدر و مادر جوانتر کمتر است و حوصله تعامل کردن با کودک خود را ندارند.
  4. فرزند آوری در سنین بالا مسئولیت مضاعفی برای پدر و مادر دارد.
  5. بارداری در سنین بالا نیز موجب بروز مشکلات عصب شناختی در نوزادان می شود. پدرانی که در سنین بالا صاحب فرزند می شوند، فرزندانی خواهند داشت که در دوران رشد و کودکی با نقص های نامحسوسی در زمینه های عصب شناختی روبه رو خواهند بود. بارداری مادران در سنین بالاتر موجب نارسایی هایی در هنگام تولد، وزن کم نوزاد و همچنین زایمان زودرس می شود.
  6. مادران باردار در سنین بالاتر، در معرض مشکلاتی نظیر پره اکلامپسی، فشار خون بالا در بارداری و دیابت هستند.
  7. با افزایش سن قوه بدنی و شرایط جسمی و توان والدین تغییر می کند و نمی توانند مانند والدین جوان با کودک برخورد کرده و با او بازی کنند.آنها ممکن است به برخی از بیماری ها دچار شده و مشغله های کاری بیشتری داشته باشند. معمولاً کودکان از پدر و مادرشان توقع بازی ها و یا گردش و حضور در اماکنی را دارند که نیاز به انرژی جسمی بالا دارد اما این انتظارات کودکان در والدین با سن بالا کمتر برآورده می شود.
  8. فاصله سنی زیاد پدر و فرزند باعث می شود که وقتی بچه به سن نوجوانی می رسد، پدر سنین میانسالی را طی کند. در این حالت هر دو دچار بحران هستند، یکی در بحران نوجوانی به سر می برد و دیگری بحران میانسالی را پشت سر می گذارد و این ممکن است باعث شود تعاملشان منجر به برخورد شود.
  9. فاصله سنی زیاد بین والدین و فرزندان موجب عدم درک هویت اجتماعی و شخصیتی می شود و زبان مشترک بین آن ها از بین می رود و فرزندان به خصوص در سنین نوجوانی برای پرکردن این خلا ممکن است درگیر دوستی های خیابانی شوند.
  10. مهم ترین موضوعی که در اختلاف سنی زیاد مطرح می شود تفاوت نسل هاست. والدین مسن اغلب نوجوانی و جوانی فرزندانشان را با نوجوانی و جوانی خود مقایسه می کنند و انتظار دارند فرزندانشان مانند خودشان رفتار کنند اما فرزندان دوست دارند مطابق با جامعه امروزی رفتار کنند و این مسئله سبب بروز اختلاف میان آنها می شود.

اختلاف سنی والدین با فرزند

مزایای بچه دار شدن در سن بالا
  • مردان و زنان در سن بالا ثبات و آمادگی بیشتری از لحاظ عاطفی برای بچه دار شدن دارند.
  • از اعتماد به نفس بیشتری برخوردارند، انعطاف پذیری بیشتری دارند و خودآگاهی بهتری نسبت به خود پیدا کرده اند.
  • از توانایی مالی بهتری برای حمایت فرزندان برخوردار هستند.
  • این والدین خود را بهتر می شناسند و راحت تر می تواند با فرزندش ارتباط برقرار کنند و از فرزند خود حمایت کنند.
مزایا و معایب اختلاف سنی کم بین والدین و فرزندان

برخی از افراد نیز در سن پایین ازدواج کرده و بچه دار می شوند. اختلاف سنی کم با فرزندان هم مزایایی دارد و هم سبب ایجاد مشکلاتی برای فرزند و والدین می شود.

پیامدهای اختلاف سنی کم بین والدین و فرزندان
  1. مادرانی که در سنین پایین ازدواج می کنند، احتمالا به بلوغ لازم و کافی نرسیده اند و اگر در همین سنین بچه دار بشوند ممکن است نتوانند به خوبی از پس این مسئولیت برآیند.
  2. پیش از این هم در بخش خانواده پلاس نمناک گفتیم که بعد از ازدواج، زوجین باید به هم این فرصت را بدهند تا زندگی زناشویی کیفیت لازم را کسب کرده و بدانند که زندگی باثباتی خواهند داشت و سپس بچه دار شوند. زن و مرد جوان که پس از ازدواج زود بچه دار می شوند، ممکن است هنوز شناخت خوبی از هم نداشته باشند و با یکدیگر اختلافات زیادی داشته باشند.
  3. بارداری های در سنین پایین برای مادر و جنین خطرناک است و بر روحیه و تربیت فرزند تاثیر می گذارد.
  4. والدینی که اختلاف سنی کمی با فرزند خود دارند معمولا فرزندشان را بیش از حد آزاد می گذارند. آزاد گذاشتن بیش از حد فرزند و کنترل نکردن او برای آینده او مضر است.
  5. برخی از والدین جوان وضعیت شغلی ثابت ندارند و در تامین نیازهای مالی فرزندان با مشکل روبرو هستند. برخی ازآنها به سختی نیازهای مالی فرزندشان را برآورده می سازند.
مزایای بچه دار شدن در سن پایین
  • والدین جوان از توانایی جسمی بهتری برخوردارند بنابراین بهتر می توانند با کودک خود بازی کنند و او را به پارک و … ببرند.
  • والدین جوان بهتر می توانند فرزند خود را درک کنند و با فرزند خود مانند یک دوست رفتار می کنند.
  • فرزند آوری در سنین پایین تر سبب می شود که کودک سالمتری به دنیا آورید.

شکست خوردن در کودکان

راهکارهایی برای غلبه بر معضلات مرتبط با اختلاف سنی

اختلاف سنی شما هر چقد کم یا زیاد باشد می توانید با این راهکارها رابطه خوبی با فرزندتان داشته باشید.

به کودک خود محبت کنید:

کودکان در هر سنی که باشند نیاز به محبت شما دارند و شما باید این محبت را با روش های کلامی و غیر کلامی به آن ها ابراز کنید. پس نیاز کودکتان را در اولویت بگذارید و برای ایجاد صمیمیت از محبت کردن به کودک خودداری نکنید.

فرزند خود را درک کنید:

نسل شما با نسل فرزندتان متفاوت است. نگذارید که تفاوت نسل ها بین شما فاصله ایجاد نماید. دست از مقایسه آن ها با کودکی و نوجوانی خود بردارید و سعی کنید دید وسیعی نسبت به شرایط فعلی اجتماع داشته باشید.

صبور باشید:

صبور باشید و در مقابل اشتباهات و خود سری های آنان تحمل خود را بالا ببرید و با متانت و آرامش راه درست را به آن ها نشان دهید.

با یکدیگر به تفریح و گردش بروید:

گاهی به دل فرزندتان عمل کنید و زمان هایی را برای تفریح مشترک در نظر بگیرید. فاصله ها را کم کرده و به دنبال نقاط مشترک بین خود و فرزندتان باشید و با استفاده از علایق مشترک تان رابطه ی دوستانه ای میان خود و فرزندتان ایجاد نمایید و علائق و برنامه های مشترک خلق کنید و به دنیای فرزندتان ورود کنید و از مسائلی که کودکتان لذت می برد، اطلاع یابید.

با فرزند خود بازی کنید:

برای تقویت روابط بین خود و فرزندتان با او بازی کنید و با تمام وجود کنارش باشید تا او هم وجود شما را در کنار خود احساس کند و شاد باشد.

سخن آخر:

اگر شما نتوانید فاصله میان خود و فرزندتان را کم کنید و او را درک نکرده و با او صمیمی نباشید، فرزندتان در سنین نوجوانی برای پر کردن این خلأ، ممکن است در گیر دوستی های خیابانی شود.

مرتبط:

دروغ گفتن های مخرب دائم والدین به فرزندان

بهترین رفتار والدین هنگام زمین خوردن کودکان