۲۰ راهکار برای کاهش مصرف پلاستیک
خودداری از مصرف هر گونه ماده پلاستیکی غیرممکن است، اما راه های موثری وجود دارد که می توان با کمک آن ها مصرف پلاستیک را کاهش داد و از جایگزین های مناسب استفاده کرد.
امروزه ما در رسانه ها شاهد افزایش روز افزون آمار پلاستیک و تاثیرات آن بر محیط زیست هستیم و اگر به اطراف خود نگاه کنیم به نظر می رسد در همه جا اعم از حمام، فروشگاه مواد غذایی، رستوران و … پلاستیک وجود دارد. در این صورت می توان دنیای آزاد پلاستیک ها را تصور کرد.
با این حال، اقدامات بسیاری وجود دارد تا بتوان مصرف پلاستیک را در بسیاری از مناطق کاهش داد. به همین دلیل در این قسمت لیستی تهیه شده است تا بتوان از این طریق استفاده از پلاستیک را در زندگی روزمره کاهش داد.
برای سلامت محیط زیست از این راهکارها برای کاهش مصرف پلاستیک استفاده کنید:
۱٫از بطری آبی استفاده کنید که قابلیت استفاده مجدد را داشته باشد:
آمار ها نشان می دهند که روزانه ۵۰ میلیارد بطری آب پلاستیکی استفاده می شود بدان صورت که تقاضا برای بطری های پلاستیکی در کشور برابر چیزی حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت و انرژی کافی برای تأمین برق ۱۹۰،۰۰۰ خانه می باشد . بهتر است به جای خرید بطری های یکبار مصرف، از بطری آبی استفاده کنید که بتوان مجددا از آن استفاده کرد.
۲٫ بجای استفاده از کیسه های پلاستیکی خرید یک کیف یا کیسه ای را مد نظر بگیرید که بتوان آن را مجدد استفاده کرد:
استفاده از یک کیسه خرید قابل استفاده مجدد از جنس پنبه، جوت، پارچه و یا حتی پلاستیک با دوام، نیاز به کیسه های پلاستیکی یکبار مصرف را در فروشگاه مواد غذایی، فروشگاه خرده فروشی و حتی هنگام بیرون رفتن از منزل از بین می برد و یا حداقل تا حد زیادی کاهش خواهد داد.
۳٫ از لیوان های قهوه و چای قابل استفاده مجدد استفاده کنید:
در حالی که به نظر می رسد بسیاری از لیوان های یکبار مصرف کاغذی نیستند بهتر است به منظور کاهش مصرف پلاستیک از لیوانی سرامیکی یا شیشه ای استفاده کنید.
۴٫ از کیسه های توری و مشبک استفاده کنید:
به نظر می رسد جلوگیری از تولید پلاستیک امری تقریبا غیر ممکن است. این روزها میوه ها و سبزیجات قبل از فروش بسته بندی می شوند، برای کاهش مصرف پلاستیک دراین امر می توان هنگام خرید میوه و سبزیجات آن ها را در کیسه ای مشبک یا پارچه ای حمل کرد.
۵٫ از کیسه های زباله کاغذی استفاده کنید:
درون سطل زباله به جای کیسه های پلاستیکی از کیسه های کاغذی استفاده کنید.
۶٫ در مغازه ی خوار و بار فروشی کیسه های پلاستیکی را به آن ها برگردانید:
هنگام خرید میوه و سبزیجات متوجه شده اید که آن ها تقریبا در ظروف پلاستیکی کوچک بسته بندی می شوند. در این شرایط از فروشنده بپرسید که آیا امکان بازگشت این بسته ها وجود دارد یا خیر تا بدین صورت استفاده مجدد شوند.
۷٫ کالاهای خشک را به طور فله ای خریداری کنید:
وقتی محصولات خشک مورد نیاز خود را به صورت فله و کیلویی خریداری می کنید از بسته بندی های غیرضروری اجتناب می کنید. با این کار هم در صرف هزینه مواد غذایی صرفه جویی می کنید و هم در صورتی که با خودرو به خرید می روید در مصرف سوخت خودرو صرفه جویی خواهید کرد. به دنبال اقلامی باشید که بزرگ باشند و هیچ گونه بسته بندی پلاستیکی نداشته باشند.
۸٫ هنگام خرید تخم مرغ بسته بندی مقوایی را به استیروفوم ( پلاستیک اسفنجی) ترجیح دهید:
امروزه تخم مرغ ها به جای بسته بندی های مقوایی در بسته بندی استیروفوم فروخته می شوند. اگر بین این دو نمی دانید کدامیک را انتخاب کنید پیشنهاد می شود همیشه مقوا را انتخاب کنید زیرا استیروفوم غیر قابل تجزیه بوده و تا یک میلیون سال در محیط باقی می ماند.
۹٫ از مصرف غذاهای آماده و فریز شده خودداری کنید:
غذاهای آماده در میان مهم ترین عوامل تولید زباله اضافی هستند. غذاهای فریز شده در پوشش های پلاستیکی عرضه می شوند و داخل بسته بندی هایی قرار می گیرند که معمولا آن هم از جنس پلاستیک است. اگر در خصوص عدم مصرف پلاستیک ها جدی باشید باید از خرید غذاهای آماده خودداری کنید.
۱۰٫ روش های رخت شویی عاری از پلاستیک را در پیش بگیرید:
به جای استفاده از پودرهای رختشویی که داخل ظروف پلاستیکی به فروش می رسند از صابون های تکه ای استفاده کنید. این پودر های شوینده در ظروف پلاستیکی عرضه می شوند و به اصطلاح فاجعه بارند. از صابون های قالبی به جای صابون های دستشویی مایع استفاده کنید. این صابون ها جایگزین خوبی برای کرم ها و فوم های ریش تراشی هم محسوب می شوند.
۱۱٫ هنگام رفتن به تفریح یا مسافرت ظروف مورد استفاده را از منزل بردارید:
برای پیشگیری از مصرف پلاستیک هنگام رفتن به تفریح، ظروفی را از منزل همراهتان آورید زیرا براساس آمار سال گذشته بیش از ۱۲۰۰۰۰ ظروف پلاستیکی از اطراف ساحل ها جمع آوری شدند.
۱۲٫ از مصرف پلاستیک های بد خودداری کنید:
در انتهای هر ظرف پلاستیکی داخل مثلثی که با پیکان کشیده شده عدد (از ۱ تا ۷) ، نوشته شده است. هر عدد مربوط به یک نوع پلاستیک است.
عدد ۳- نشان دهنده پلی وینیل کلراید که یک پلاستیک به شدت سمی است که حاوی سرب و فتالات است.
عدد ۶– پلی استیرن که در استیروفوم ها، ظرف های یکبار مصرف و کارد و چنگال های پلاستیکی به کار می رود و حاوی استیرن است و برای مغز و سیستم عصبی سمی است.
عدد ۷- پلی کربنات است در بیشتر کنسروهای غذایی، لیوان های پلاستیکی شفاف، بطری های نوشیدنی ورزشی، ظروف کچاپ و آبمیوه به کار می رود و حاوی بیس فنول A است.
۱۳٫ استفاده از تیغ های یکبار مصرف را متوقف کنید:
سازمان حفاظت محیط زیست تخمین زده است که ۲ میلیارد تیغ یکبار مصرف هر ساله خریداری و مورد استفاده قرار می گیرد. به جای تیغ های یکبار مصرف، تیغ های قابل استفاده مجدد با سرهای یکبار مصرف را خریداری کنید.
۱۴٫ از لباس های تهیه شده از مواد مصنوعی خریداری نکنید:
سعی کنید از پوشیدن لباس های تهیه شده از الیاف مصنوعی خودداری کنید. موادی مانند لیکا، پلی استر، نایلون و اسپندکس در واقع حاوی پلیمرها (پلاستیک) و مواد شیمیایی هستند که در صورت دور ریختن در نهایت وارد محیط و اقیانوس می شوند. در عوض به دنبال لباس های ساخته شده از مواد طبیعی باشید، مانند پنبه، کتان و پشم.
۱۵٫ با جوش شیرین و سرکه دوست شوید:
به جای پاک کننده های شیمیایی که معمولا در ظروف پلاستیکی عرضه می شوند، از جوش شیرین که در جعبه های ارزان قیمت بزرگ و مانند دئودورانت خانگی موثر عمل می کند و یک سرکه که در ظروف شیشه ای عرضه می شود، استفاده نمایید.
۱۶٫ چاشنی ها را در خانه تهیه و در شیشه نگهدارید:
چاشنی هایی مثل سس شکلات، کچاپ و مایونز را به طور خانگی تهیه کرده و در ظروف شیشه ای نگهداری کنید.
۱۷ . از تمیزکننده پلاستیکی استفاده نکنید:
اگر برای تمیز کردن احتیاج به وسیله ای با قدرت تمیزکنندگی دارید به جای پلاستیک از مواد طبیعی مانند ظرفشوهای کتانی یا برس های تهیه شده از لیف نارگیل و یا از پارچه های کهنه همه کاره استفاده کنید.
۱۸٫ مسواک سازگار با محیط زیست خریداری کنید:
یکی دیگر از محصولاتی که معمولاً افراد به آن توجه نمی کنند، مسواک است. متداول ترین نوع مسواک ها از پلاستیک ساخته شده و دور ریخته می شوند. سعی کنید مسواک های پلاستیکی خود را مجدداً بازیافت کنید و یک جایگزین سازگار با محیط زیست، مانند مسواک های چوبی یا بامبو خریداری کنید.
۱۹٫ از پوشک پارچه ای استفاده کنید:
به جای استفاده از پوشک یکبار مصرف، که هر ساله باعث تجمع ۵٫ میلیون تن زباله یا بهتر این که بگویم به آمار پلاستیک ها می افزاید. بنابراین سعی کنید از پوشک پارچه ای استفاده کنید.
۲۰ . از محصولات قاعدگی سازگار با محیط زیست استفاده کنید:
به جای استفاده از پد و تامپون هایی که امروزه به جای پنبه ای بودن، پلاستیکی و مصنوعی هستند از کاپ های قاعدگی سیلیکونی و پد پنبه ای ارگانیک استفاده کنید که از نظر سازگاری با محیط زیست و سلامت بدن عالی می باشند.
این لیست یک جمع بندی جامع است که به منظور ارائه گزینه هایی برای حذف پلاستیک های غیر ضروری در زندگی تهیه شده است. هنگامی که شروع به حذف پلاستیک از زندگی خود کردید، اثرات آن را بر محیط زیست مشاهده خواهید کرد.
مرتبط: