سلامت جان مردم درگرو واکسن زدن واکسن هراسان
در هیچ کجای دنیا درخصوص واکسنها هیچ ادعایی مبنی بر این که این واکسن از ابتلا یا مرگ و میر صد درصد پیشگیری میکند مطرح نشده، اما آنچه که مشخص است واکسن میزان مرگومیر را به شدت کاهش داده و بالای ۹۰ درصد میزان بستری و فوت افراد را دچار سیر نزولی میکند.
فرقی نمیکند کجای دنیا باشی، شمال یا جنوب، شرق یا غرب و یا حتی قارهای دیگر با آداب و رسومی متفاوت، اما همینکه درکنار افرادی دیگر زندگی کنی ینی در یک جامعه منسجم به سر میبری که درقبال افراد این جامعه مسئول و کنشگری تاثیر گذار به شمار میروی.
در اثر کرونا و فوت عزیزانمان چه ها گذشت و چه داغها که بر دل نماند، چه کودکانی بی خانواده نشدند و چه خانوادههایی که بی فرزند! عزیزانی که بوی زندگی میدادند و اطرافیان خود را نیز به شور و هیجان و تبو تاب لذت بردن از زندگی وامیداشتند، اما اکنون جای خالیشان زیادی در چشم است.
در بحبوحه کرونا که همگی چشم انتظار ورود واکسن و خلاص شدن از شر الهه زشتیها، این کرونای منحوس و پلید بودند، عدهای حتی کرونا و وجود آن را به رسمیت نمیشناختند و یا به یک شی مقدس برای رهایی آن توسل میکردند! غافل از اینکه تنها واکسن راه نجات و التیامبخش گذر از این طوفان خانمانسوز بود.
اکنون با وجود تلاش همه اقشار رسانهای کشور و اطلاع رسانیهای متعدد از سوی مراکز متعدد، توجیه عدم اطلاع و آگاهی کارساز نبوده و سلامت جامعه را نیز تحتالشعاع بی مسئولیتی خود قرار دادند.
اما آنچه این افراد را به عدم تزریق واکسن سوق میدهد ریشه در عواملی بی اساس همچون هجمههای رسانهای برخی افراد طرفدار تجویز گیاهان دارویی و پاشیدن بذر ترس ناشی از عواقب واکسن کرونا در جامعه، اضطراب ناشی از عوارض بعد از تزریق واکسن، هجمه رسانههای معاند خارج از کشور باهدف بیکیفیت جلوه دادن واکسنهای تولید داخل و در نهایت عوامگرایی و بیتوجهی تودهای از مردم به صحبتهای افراد صاحب نظر در ارتباط فواید واکسن برای مهار کرونا ویروس است که کشتی سلامت جامعه را با چنین تفکرات وهمانگیز و پوچی به گل نشاندند.
سلامت جان مردم درگرو واکسن زدن ما خواهد بود!
محمدتقی سلطانی، کارشناس مرکز بهداشت قم با اشاره به رتبه آخر استان قم درخصوص واکسیناسیون بیان کرد: متاسفانه باوجود همه تبلیغات و آموزشهایی که در این زمینه به عمل آمده و دسترسیهای زیادی که برای ساکنین قم فراهم شده، اما به دلایل مختلف و از همه مهمتر واکسن هراسی و ترس از عوارض واکسن که ناشی از شایعه پراکنیهای متعددی در این مورد است، استان قم را جزو آخرین استان پوششدهی واکسیناسیون قرار داده است.
وی افزود: میزان پوشش واکسیناسیون استان در نوبت اول به ۷۵ درصد رسیده، اما ما ناامید نشدیم و نمیشویم و همچنان بحثهای آموزشی، اغناسازی و تبلیغاتی خود را داریم.
سلطانی با اشاره به تنوع واکسنهای موجود در سطح استان بیان کرد: درحال حاضر حدود ۹ مورد متنوع واکسن در سبد واکسیناسیون مراکز قرار دارد و مراجعین میتوانند به انتخاب خود تزریق هریک از این واکسن هارا با توجه به تحقیقاتی که در این امر انجام میدهد انتخاب کنند، لذا ۴ مرکز تجمیعی واکسیناسیون، ۲۸ مرکز خدمات سلامت برای تزریق واکسن و ۸۲ پایگاه سلامت در سطح استان برقرار و دایر است که برخی واکسنهای پر طرفدارتر همچون سینوفارم را تزریق میکنند.
وی ادامه داد: در سطح روستاها نیز ۱۴ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی و ۶۰ خانه بهداشت دایر است که خدمت واکسیناسیون را انجام میدهند.
این کارشناس سلامت از دسترس نبودن مقطعی و زودگذر برخی واکسنها در سطح کشور خبر داد و تصریح کرد: درخصوص برخی واکسنها همچون آسترازنکا و پاستوکووک پلاس محدودیت و کمبود وجود دارد که البته درخصوص واکسن پاستوکووک پلاس به لحاظ ساخت داخل بودن، با قوای که شرکت سازنده آن داده در روزهای آتی این واکسن تامین خواهد شد و درحال حاضر واکسن پاستو پلاس برای دوز سوم واکسن پاستو کووک استفاده میشود.
وی ورود واکسن جدید فخرآور و کووپارس در سبد واکسیناسیون استان را خاطرنشان کرد و گفت: به زودی واکسن نورا نیز به این سبد اضافه خواهدشد.
سلطانی درخصوص برخورد قاطع در برابر افرادی که حاضر به دریافت واکسن نیستند، اظهار کرد: دراین مورد اقدامات زیادی به عمل آمده، لذا در این خصوص افرادی که با فعالیت در شبکههای اجتماعی واکسن هراسی راه انداخته و شایعه پراکنی میکنند رصد و برخورد قضایی مقتضی صورت گرفته و بسیاری از این کانالهای خبری و صفحات مجازی توقیف شدند که این روند همچنان ادامه دارد.
وی افزود: متاسفانه تعداد این صفحات و فعالیت این کانالهای خبری درحال افزایش و رشد و نمو است، لذا تدبیر لازم این بوده که اقدام قانونی مناسب و اغناسازی مردم انجام شود تا مردم خود به این درک برسند که اخبار و اطلاعات کذب را ترتیب اثر نداده و اخبار موثق را دنبال کنند تا به سلامت خویش و جامعه عمل کرده باشند.
سلطانی در رابطه با علت فوت افراد ناشی از کرونا گفت: حدود ۹۳ درصد فوتیهای کرونایی به علت واکسیناسیون ناقص و یا عدم تزریق واکسن بوده، لذا هرکسی که از قدرت عقل و منطق متعادلی برخوردار باشد میتواند تشخیص دهد که در این برهه از زمان چه کاری را لازم است انجام دهد تا به نفع سلامت خود و خانواده خودش عمل کند.
وی ادامه داد: سلامت امری همگانی و مسئولیتی شخصی است، لذا ما هم درقبال خود و هم درقبال جامعه مسئول هستیم و باید در وهله اول جامعه ما خود تصمیم بگیرد که آیا سلامت خود را میطلبد و یا خیر! لذا درحال حاضر اطلاعات و علم و آگاهی مردم مانند اوایل کرونا نیست و قطعا این آگاهی نسبی ایجاد شده و تنها لازم است با قدری تفکر به این درک رسید که برای حفظ جان خود و عزیزان خود دریافت واکسن لازم است.
سلطانی در خصوص فوت آن دسته از افرادی که با وجود دریافت واکسن قربانی کرونا شدند، تصریح کرد: همانطور که بیان شد ۹۳ درصد فوتیهای کرونا را افرادی تشکیل دادن که یا واکسن نزدند و یا به طور ناقص دریافت کردند، لذا ۷ درصد افرادی هم که واکسیناسیون کاملی داشتند نیز به علت بیماریهای زمینهای و یا عوامل دیگر دچار کرونا شده و جان باختند.
وی ادامه داد: در هیچ کجای دنیا درخصوص واکسنها هیچ ادعایی مبنی بر این که این واکسن از ابتلا یا مرگ و میر صد درصد پیشگیری میکند مطرح نشده، اما آنچه که مشخص است میزان مرگومیر را به شدت کاهش داده و بالای ۹۰ درصد میزان بستری و فوت افراد را کاهش داده است.
سلطانی گفت: فیزیک بدن افراد متفاوت است و هیچ شباهتی به فرد کنار خود ندارد، لذا واکسن روی یک بدن به ولی جواب میدهد و مقاومت بدن فرد را افزایش میدهد اما از طرفی ممکن است فرد دیگر را تحتالشعاع قرار نداده و کرونا منجر به فوت وی شود، لذا نمیتوان یک قاعده کلی را به همه افراد شمولیت داد.
واکسن و ایمنی حاصل از آن سدی محکم و البته نسبی در برابر هجمه افسارگسیخته کروناست که میتواند با توان ۹۰ درصدی خود وی را شکست و پیروز میدان شود، لذا با واکسیناسیون بخش قابل توجهی از جامعه، میتوان کنترل بیماری و حتی برداشتن محدودیتهای طاقتفرسا را نیز انتظار داشت.
درحال حاضر هر روز خبر جهش جدیدی از ویروس کرونا منتشر میشود که علم پزشکی با تحقیقات به این نتیجه رسیده که واکسیناسیون جمعی، تنها راهی است که میتواند پاندمی کرونا را کنترل کرده و جلوی مرگومیر انسانها را گرفت، پس هموطن برای حفظ جان خود و جامعه خود واکسن و ایمنی آن را نادیده نگیر!
منبع: ایسنا
مرتبط: