اهمیت تماس مادر و نوزاد در بدو تولد
یک پزشک متخصص زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد که براساس تحقیقات علمی، تماس مستقیم پوست با پوست بین مادر و نوزاد در بدو تولد از اهمیت بالایی برخوردار است.
دکتر طیبه عزیزی سهشنبه ۲۹ تیر در یک کارگاه آموزشی مجازی، خاطرنشان کرد: بر اساس پژوهش های علمی، تماس پوست با پوست مادر و نوزاد در لحظات اولیه تولد نوزاد، فواید بسیاری برای مادر و نوزاد او به همراه دارد.
وی ادامه داد: پزشکان در انواع زایمان شامل طبیعی یا سزارین، گاهی حتی پیش از بریدن بند ناف، با قراردادن نوزاد سالم، روی سینه مادر، امکان تماس مستقیم پوست با پوست را فراهم میکنند.
این پزشک متخصص خاطرنشان کرد: بر اساس تحقیقات گوناگون، دمای بدن، تپش قلب و قند خون نوزاد، در تماس با پوست مادر تنظیم می شود؛ این ارتباط پوستی همچنین ایجاد و تقویت پیوند عاطفی عمیق بین مادر و نوزاد را به همراه دارد.
عزیزی، زمان برقراری تماس پوستی مادر و نوزاد را آغازی عالی برای شیردهی پستانی برشمرد و گفت: نوزادانی که در تماس پوست با پوست قرار گرفته اند، هوشیارتر بوده و سرعت بالاتری در واکنش دارند، در چنین حالتی نوزاد از روی غریزه به سمت پستان مادر میچرخد و مکیدن شیر را آغاز می کند.
او با اشاره به توانایی نوزادان در زمان تولد، گفت: هنگام تولد، حس بویایی نوزاد به خوبی تکامل یافته است، این توانایی به او اجازه می دهد که برای نخستین تغذیه و گرفتن سینه مادر، توانایی یافتن نوک پستان را داشته باشد. رایحه موادی که از نوک پستان ترشح می شود، شبیه به بوی مادهای در مایع «آمنیوتیک» است که نوزاد برای ۹ ماه در رحم در احاطه آن بوده است. با این حال اگر نوزاد نتوانست به سرعت این کار را انجام دهد، جای نگرانی نیست؛ چرا که برخی از نوزادان کمی به زمان نیاز دارند.
متخصص زنان و زایمان بیمارستان مادر و کودک شوشتری شیراز با بیان اینکه نوزادان برای شیردهی پستانی آماده، مشتاق و توانا هستند، بر خوردن شیر مادر در لحظات ابتدایی تولد نوزاد تاکید کرد.
این پزشک متخصص گفت: اغلب نوزادان طی نخستین ساعت زندگی خارج رحمی خود پستان مادرشان را به دهان میگیرند و تغذیه را آغاز می کنند. بهترین زمان آغاز برای شیردهی پستانی، زمانی است که پس از زایمان، نوزاد برای دست کم یک ساعت در تماس پوست با پوست نزد مادر قرار داشته باشد.
منبع: ایسنا
مرتبط:
تاثیر مراقبت کانگورویی و ماساژ در نوزادان نارس