گزارش بیزینس مانیتور از جمعیت ۱۰۳ میلیونی ایران تا ۲۰۵۰

گزارش بیزینس مانیتور از جمعیت ۱۰۳ میلیونی ایران تا ۲۰۵۰/ جمعیت کودکان و جوانان رو به کاهش می‌گذارد

 

گزارش بیزینس مانیتور

 

بیزینس مانیتور با پیش بینی جمعیت ۱۰۳.۱ میلیون نفری ایران تا سال ۲۰۵۰ نوشت: تا این سال یک پنجم کل جمعیت کشور بالای ۶۵ سال سن خواهد داشت و جمعیت کودکان و جوانان تدریجاً رو به کاهش می‌گذارد.

نشریه تخصصی «بیزینس مانیتور» طی گزارشی به بررسی جمعیت ایران و تحولات آن در سال‌های آینده پرداخته و نوشته است: ایران یکی از بزرگ‌ترین جمعیت‌های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را در خود جای‌داده است. روند تغییرات جمعیتی این کشور تا سال ۲۰۵۰ مطلوب به نظر می‌رسد. جمعیت ایران تا این سال همچنان رو به رشد خواهد بود و نرخ شهرنشینی افزایش خواهد یافت. اما جمعیت افراد میانسال با سرعت بیشتری از جمعیت جوان رشد خواهد کرد که این به معنای پیر شدن جمعیت ایران است.

تا سال ۲۰۵۰ جمعیت این کشور به ۱۰۳٫۱ میلیون نفر خواهد رسید. در سال ۲۰۵۰ ایران ازنظر جمعیتی در جایگاه دوم منطقه پس از مصر قرار خواهد گرفت. انتظار می‌رود جمعیت ایران تا سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۱۹٫۱ میلیون نفر افزایش یابد و از ۸۴ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۱۰۳٫۱ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ برسد. امید به زندگی نیز از ۷۶٫۹ سال در سال ۲۰۲۰ به ۸۱٫۹ سال در سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت.

روند تغییر جمعیت بزرگ‌سال

ایران بر اساس پیش‌بینی بلندمدت ما با پدیده پیری جمعیت روبه‌رو می‌شود. تا سال ۲۰۵۰ جمعیت مقرری‌بگیر ایران یعنی جمعیت بالای ۶۵ سال به ۲۰٫۸ میلیون نفر خواهد رسید که معادل ۲۰٫۲ درصد از کل جمعیت ایران در این سال خواهد بود. جمعیت بالای ۶۵ سال ایران در سال ۲۰۲۰ تنها ۵٫۵ میلیون نفر معادل ۶٫۶ درصد از کل جمعیت این کشور برآورد شده است. جمعیت افراد ۶۵ ساله ایران در سال ۲۰۵۰ تقریباً نزدیک به جمعیت جوانان ۲۰ تا ۳۹ ساله در این سال خواهد بود. پیش‌بینی‌شده است جمعیت جوانان در سال ۲۰۵۰ به ۲۷٫۲ میلیون نفر معادل ۲۶٫۳ درصد از کل جمعیت ایران در این سال برسد. جمعیت جوان طی این سال‌ها کاهش فاحشی خواهد داشت. جوانان در سال ۲۰۲۰ جمعیت غالب را در ایران تشکیل می‌دهند و ۳۴٫۶ درصد (۲۹٫۱ میلیون نفر) از کل جمعیت ایران را در این سال به خود اختصاص داده‌اند. جمعیت میان‌سال ایران بزرگ‌ترین گروه در جامعه ایران خواهد شد و به ۳۱ میلیون نفر معادل ۳۰٫۱ درصد از کل جمعیت تا سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت. جمعیت میان‌سال ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۲۳٫۱ میلیون نفر معادل ۲۷٫۵ درصد از کل جمعیت ایران برآورد شده است.

جمعیت، نوزاد، کودک و نوجوان

ما پیش‌بینی می‌کنیم با کاهش جمعیت زیر ۲۰ سال ایران، جمعیت جوان این کشور نیز تدریجاً رو به کاهش بگذارد. این مسئله ناشی از افت آمار تولد در ایران است که از ۱٫۵ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۱٫۲۵ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید. کودکان بین ۰ تا ۴ سال بیشترین کاهش جمعیت را طی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۵۰ تجربه خواهند کرد. جمعیت این گروه از ۷٫۶ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۶٫۲ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ کاهش خواهد یافت.

تا سال ۲۰۵۰ کودکان بین ۵ تا ۹ سال ۵٫۹ درصد از جمعیت ایران را شامل خواهند شد و به ۶٫۱ میلیون نفر می‌رسند که این رقم کمتر از جمعیت ۶٫۹ میلیون نفری این گروه در سال ۲۰۲۰ است. جمعیت کودکان ۱۰ تا ۱۴ ساله نیز از ۶٫۲ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۵٫۹ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید. سهم جمعیت این گروه از کل جمعیت ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۷٫۴ درصد بوده که این رقم در سال ۲۰۵۰ به ۵٫۷ درصد کاهش خواهد یافت. این تغییرات نزولی در مورد نوجوانان ۱۵ تا ۱۹ ساله نیز دیده خواهد شد. سهم جمعیت نوجوانان ایرانی از کل جمعیت در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۶٫۶ درصد (۵٫۵ میلیون نفر) بوده که این رقم در سال ۲۰۵۰ به ۵٫۷ درصد (۵٫۹ میلیون نفر) کاهش می‌یابد.

سن متوسط

جمعیت ایران طی سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۵۰ از جوانی به سمت میان‌سالی حرکت می‌کند. سن متوسط جمعیت ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۳۲ سال است که این رقم در سال ۲۰۵۰ به ۴۰٫۲ سال افزایش پیدا خواهد کرد. این تغییر ناشی از حرکت جمعیت به سمت پیری و کاهش تولدهاست.

شکاف شهری-روستایی

جمعیت شهری ایران از ۶۳٫۷ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۸۸٫۶ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ می‌رسد که بدین ترتیب ۲۴٫۹ میلیون نفر افزایش خواهد یافت. جمعیت ایران به شدت شهری شده هست به‌طوری‌که ۷۵٫۹ درصد مردم در مناطق شهری زندگی می‌کنند. تا سال ۲۰۵۰ بر اساس پیش‌بینی ما سهم جمعیت شهری از کل جمعیت ایران به ۸۶ درصد خواهد رسید. بر این اساس، جمعیت روستایی تنها ۵٫۸ درصد از کل جمعیت کشور را شامل خواهد شد و به ۱۴٫۵ میلیون نفر خواهد رسید. جمعیت روستایی ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۲۰٫۳ میلیون نفر برآورد شده است. ایران ۶ شهر با جمعیت بالای ۱ میلیون نفر دارد و ۶۰ شهر نیز جمعیتی بین ۱۰۰ هزار تا ۱ میلیون نفر دارند. شهرهای مهم ایران عبارتند از تهران که پایتخت است، مشهد، اصفهان، کرج و قم.

شکاف زن و مرد

جمعیت زن و مرد ایران در سال ۲۰۵۰ نسبتاً متعادل خواهد بود و فقط مردان اندکی بیشتر از زنان خواهند بود. در سال ۲۰۲۰ جمعیت مردان ۴۲٫۴ میلیون نفر برآورد شده و انتظار می‌رود این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۵۱٫۹ میلیون نفر افزایش یابد. جمعیت زنان نیز از ۴۱٫۶ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۵۱٫۲ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت. بر این اساس تفاوت چندان معناداری بین جمعیت زن و مرد در سال ۲۰۵۰ نخواهیم داشت.

 

منبع:  خبرگزاری تسنیم

مرتبط:

شیوه‌های پاسخ به پرسش کودکان

علائم هشداردهنده افسردگی در کودکان که باید جدی بگیرید

برای کاهش رفتارهای قلدری در دانش‌آموزان، والدین را آموزش دهید