دروغ گفتن در مقابل فرزندان چه مشکلاتی را ایجاد میکند؟
مرجان کربلایی روانشناس و درمانگر کودک و نوجوان درباره آسیب های دروغ گفتن والدین در مقابل فرزندان، اظهار کرد: خانواده اولین اجتماعی است که هر کودک از بدو تولد در آن رشد می کند و آموزش می بیند به همین دلیل خانواده از اهمیت و ارزش والایی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه اولین الگوهای تربیتی کودکان، والدین و سپس خواهر و برادرها، دوستان و اقوام نزدیکی هستند که کودک با آنها ارتباط دارد، افزود: پس والدین کودکان، مسئولیت مهم و خطیری در پرورش آنان دارند. بسیاری از والدین عادت دارند به دلایل مختلف در حضور فرزند خود اقدام به دروغگویی کنند اما شاید این والدین هرگز فکر نکرده باشند، که همین دروغ های ریز و درشت باعث آسیب رساندن به روان کودک خواهد شد.
این روانشناس با بیان اینکه دروغگویی پدر و مادر باعث تشکیل یک زنجیره معیوب می شود و در نتیجه کودک آنها نیز دروغگو تربیت خواهد شد، گفت: دروغگویی والدین باعث افزایش اضطراب در کودکان و همچنین شب ادراری آنها خواهد شد. افسردگی و احساس بی ارزشی توسط کودک از بدترین عوارض دروغگویی است چرا که کودک تصور می کند،مامان و بابا من را دوست ندارند که مدام به من دروغ میگویند و یا زیر قولشان میزنند، همچنین ممکن است کودک دچار تعارض در برقراری ارتباط با همسالان شود.
کربلایی بیان کرد: از مهم ترین عوارض دروغ گفتن به کودکان یا دروغ گفتن در مقابل آنها تعارضات شدید شخصیتی است که باعث میشود کودک در آینده شخصیت ثابتی نداشته باشد.
وی در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه پدر و مادر با چه وسیله ای می توانند صداقت را در کودکان پرورش دهند؟، تصریح کرد: با فرزندانتان صادقانه رفتار کنید. این مهم ترین وسیله است، با دیگران صادقانه رفتار کنید. این الگویی برای فرزندانتان خواهد شد. به فرزندانتان عشق بورزید. در تربیت فرزندانتان مرزهای درست تعیین کنید و خواستههای به جا داشته باشید. نسبت به فرزندانتان با خشونت رفتار نکنید.
این روانشناس ادامه داد: سه سفارش آخری در ظاهر ارتباط زیادی با صداقت ندارند، ولی اینگونه نیست و ارتباط دارند. برای صادق بودن، شما باید بتوانید اشتباهات خود را به عهده بگیرید و اطمینان داشته باشید که بدون دروغ گفتن می توانید در دنیا زندگی کنید.
کربلایی گفت: برای به عهده گرفتن اشتباهات و صادق بودن لازم است که شما نسبت به خودتان و تواناییهایتان برای ادامه زندگی، احساس خوبی داشته باشید. این سه توصیه آخری آن اعتماد به نفس را به وجود میآورد. بدون رعایت کردن این فهرست، کار دیگری که می توانید بکنید سخنرانی کردن درباره بدی دروغ گفتن است که این کار ممکن است اندکی تاثیر گذار فقط باشد.
وی بیان کرد: همان گونه که بسیاری از پدر و مادرها میدانند، انتقاد کردن و شاید تنبیه کردن بچه ها برای دروغ گفتن هیچ تاثیری بر دروغ گفتن یا نگفتن آنان نخواهد داشت. در واقع، آنان بیشتر مراقبت خواهند کرد تا مچ شان گرفته نشود و دروغگو های ماهرتری خواهند شد.
این روانشناس خاطرنشان کرد: به عنوان مثال به دروغ به کودک وعده خریدن اسباب بازی ندهید فکر نکنید چون بچه هست بعدا یادش می رود،صادقانه بگویید: نمیخرم. اگر حال گریه کند بهتر از این است که حس کند شما دروغگو و غیرقابل اعتماد هستید.
مرتبط: