ترفند‌های کابردی برای سرگرم کردن نوزاد

در آغوش گرفتن و صحبت کردن با کودکان شاید برای والدین کار لذت بخشی باشد و باعث سرگرم کردن نوزاد شما شود، اما واقعاً کودک شما با چه کار‌هایی سرگرم می‌شود؟ شما می‌توانید با روش‌هایی بسیار ساده فرزند خود را سرگرم کرده و حتی این موارد را در مسافرت نیز به کار ببرید.
برای سرگرم کردن نوزاد و کودک در هر حالتی راه‌کار‌هایی ساده وجود دارد که می‌توان در هر جایی آن را به کار برد.

بخش ۱ – نوزاد

صورت جذاب

فرزند شما با دیدن چهره خنده‌آور شما سرگرم می‌شود و حتی برای تقلید کار شما، تلاش می‌کند. صدا‌های خنده‌آور، بیرون آوردن زبان و تغییر حالت چهره به شکلی جذاب، می‌تواند برای کودک شما سرگرم‌کننده باشد.

کودکان، مورد خطاب بودن و جلب‌توجه را دوست دارند.
شما اسباب‌بازی موردعلاقه‌ی فرزند خود هستید.

 

اعضای بدن نوزاد

فرزند شما می‌تواند با اعضای بدن خودش سرگرم شود، البته به کمک شما. کودک را به پشت بخوابانید و به او کمک کنید و در کنار هم دست بزنید. شما همچنین می‌توانید پا‌های او را نگه‌داشته و به حالت دوچرخه تکان دهید.

با فرزند خود صحبت کرده و شعر بخوانید و یا صورت خود را بامزه کنید.
لب‌های خود را بر روی بدن نوزاد خود قرار داده و فوت کنید. این کار باعث ایجاد صدای بامزه و خنده کودک شما می‌شود.

 

نگاه به اجسام جذاب

موبایل یا اسباب‌بازی‌هایی که رنگ‌های جذاب و جلب‌توجه کننده‌ای دارند را در دستان خود نگه دارید؛ این کار باعث جلب‌توجه و تهییج حس بینایی کودک می‌شود. عکس‌های رنگ روشن، الگو‌های هم سنجی و اجسامی که حرکت می‌کنند برای نوزادان جذاب هستند.

حس بینایی نوزادان در حال رشد و پیشرفت است و آن‌ها می‌توانند اجسام را در فاصله ۸ تا ۱۲ اینچی از صورت خود مشاهده نمایند.
شما می‌توانید جسمی را مقابل صورت فرزند خود نگه‌داشته و آن را حر کت دهید. این کار برای نوزادان جذاب است.
به یاد داشته باشید صورت خود شما نیز می‌تواند ابزار جذابی برای سرگرمی فرزندتان باشد.

سرگرم کردن نوزاد
 

ایجاد سروصدا

کودکان به صدا حساس هستند. به‌طور مثال یک دسته‌کلید پلاستیکی را مقابل فرزند خود تکان دهید. نوزادان به‌راحتی با چنین وسایلی سرگرم می‌شوند. اگر کلید پلاستیکی پیدا نکردید، اسباب‌بازی که لرزش و یا زنگوله دارند بخرید.

ابزار زیادی برای ایجاد صدا وجود دارد. علاوه بر اسباب‌بازی‌های گوناگون موجود که می‌توانید خریداری نمایید، شما می‌توانید از قوطی‌ها و هر وسیله‌ی دیگری نیز برای این کار استفاده کنید. نکته مهم این است که به‌سلامتی فرزند خود توجه کنید و از وسایل خطرناک استفاده نکنید.
به کودک خود اجازه دهید تا به اسباب‌بازی‌هایی که ایجاد صدا می‌کنند دست بزند و خودش این حس را درک کند.

 

شعرخوانی

صدای شما آرام‌ترین صدا برای نوزادتان است. آهنگ‌های موزیکال و تکرار آن‌ها می‌تواند بسیار سرگرم‌کننده باشد. به‌طور مثال نام فرزند خود را با آهنگ صدا بزنید و توجه او را جلب کنید.

تاب دادن فرزندتان در هنگام شعرخوانی توجه او را بیشتر جلب می‌کند.
شعرخوانی با کودک باعث آرامش او در هر حالتی می‌شود.
خواندن شعر‌های قدیمی و لالایی برای شما جذاب‌تر است؛ اما بدانید که فرزند شما با صدای شما سرگرم می‌شود و شعری که می‌خوانید فرقی ندارد.
نوزاد شما توانایی انجام بازی‌های فیزیکی را ندارد، اما خواندن شعر‌های این بازی‌ها می‌تواند برایش سرگرم‌کننده باشد.

 

بخش ۲ – کودک

دالی بازی برای یادگیری بقای اجسام

کودکان مسأله بقا را درک نمی‌کنند و نمی‌دانند دیده نشدن یک‌چیز به معنای عدم وجود آن جسم نیست. به‌طور مثال کودکان فکر می‌کنند وقتی شما به اتاق دیگری می‌روید دیگر برنمی‌گردید و این مسئله یک ترس برای کودک شماست. شما می‌توانید با انجام بازی ساده مثل دالی بازی به کودک این مسئله را بیاموزید. شروع این بازی در سن ۴ ماهگی برای کودکان توصیه می‌شود تا توسط کودک درک شود.

وقتی شما با دست، پتو و یا هر وسیله دیگری صورت خود را می‌پوشانید، عدم حضور شما با اطمینان از بازگشت شما برای کودک عادی می‌شود.
این بازی استرس و البته حالت عصبی کودک در اثر عدم حضور شما را کاهش می‌دهد.
در سنین بالاتر کودک می‌تواند گرداننده بازی باشد و خود را مخفی کند.

 

سرگرم کردن نوزاد

 

کتاب خوانی

ممکن است مدت زمان زیادی تا شروع تحصیل کودک شما باقی مانده باشد، اما کتابخوانی برای کودک باعث رشد و پیشرفت ذهن می‌شود. برای تاثیر بیشتر با صداها، حالت‌ها و لهجه‌های مختلف کتاب را بخوانید و تصاویر را با اشاره دست به کودک آموزش دهید.

کودکان تکرار کردن را دوست دارند.
در سنین بالاتر می‌توانید از فرزندتان بخواهید در کتابخوانی مشارکت کند. به طور مثال صفحات را ورق بزند.

 

تشویق به بازی با غذا

کودکان از شش‌ماهگی می‌توانند بازی با خوراکی‌ها را انجام دهند. این کار می‌تواند حتی خارج از زمان غذا خوردن نیز سرگرم‌کننده باشد. برای این کار کودک را در یک مکان امن مانند یک صندلی بلند قرار دهید. به‌طور مثال می‌توانید چند قاشق ماست روی میز بریزید و به فرزند خود اجازه دهید با آن‌ها نقاشی کند.

بازی با قالب یخ می‌تواند یک سرگرمی دیگر باشد، ولی پیش از آنکه یخ به‌اندازه‌ای کوچک شود که در دهان او جای بگیرد، آن را بردارید.
بازی با برنج، ماکارونی و سوپ هم برای کودکان جالب است.
اسباب‌بازی‌های غیرخوراکی مانند قوطی‌های کنسرو می‌تواند برای کودکان خطرآفرین باشد. قاشق چوبی و برس‌های پلاستیکی می‌تواند وسایل غیرخوراکی مطمئنی برای بازی کودک باشد.

حباب بازی

حباب بازی نیز یکی از بازی‌های سرگرم‌کننده برای کودکان است. برای ساخت یک کف صابون غیر سمی، چند قاشق آب را با یک‌چهارم پیمانه مایع شوینده مخلوط کنید. اکنون شما به‌راحتی یک ظرف بزرگ کف صابون دارید.

شما می‌توانید از خمیر اصلاح نیز برای این کار استفاده کنید، اما برخی کودکان به بوی آن حساس هستند.
کودک را بر روی یک حوله یا زیرانداز نرم قرار دهید تا به‌سادگی قابل نظافت باشد.
این بازی نیز مانند بازی با غذا می‌تواند بر روی صندلی انجام شود.

سرگرم کردن نوزاد

آب بازی

کودکان حس خوبی نسبت به بازی با آب دارند. مهدکودک‌ها ممکن است میز‌های مخصوص این کار را داشته باشند، اما شما به‌سادگی می‌توانید در خانه، یک سرگرمی عالی برای فرزند خود ایجاد کنید. شما به‌راحتی می‌توانید با ریختن آب در یک ظرف و قرار دادن آن بر روی میز و نشاندن کودک بر روی صندلی بلند، برای فرزند خود سرگرمی مناسبی ایجاد کنید.

جای ظرف را برای جلوگیری از ریختن آب محکم کنید.
با افزودن مقداری رنگ خوراکی این سرگرمی را جذاب‌تر کنید.
هیچ‌گاه کودک را با آب تنها نگذارید، حتی اگر عمق آب کم باشد.

 

بازی با ظروف

اگر در آشپزخانه هستید به‌راحتی می‌توانید کودک خود را با وسایلی مانند قابلمه، قاشق، ظروف پلاستیکی و … سرگرم کنید. کودکان در سنین بالاتر با ضربه زدن به ظروف سعی در ایجاد صدا دارند. با بالا رفتن سن کودک تلاش برای کشف بو و مزه نیز به سرگرمی برای کودکان تبدیل می‌شود.

ظروف تمیز را در اختیار کودک قرار دهید تا درصورتی‌که آن‌ها را در دهان خود گذاشت بیمار نشود.
از دادن ظروف شیشه‌ای و خطرناک که می‌تواند شکسته شود، با توجه به خطراتی که برای کودک دارد بپرهیزید.

 

نکته مهم:

کودک خود را در نزدیکی خودتان مشغول کنید تا بتوانید فعالیت‌های او را تحت نظر داشته باشید.

منبع: جماران