تاریخچه پیشاهنگی جهان و ایران

تاریخچه پیشاهنگی جهان

تاریخچه پیشاهنگی جهان و ایران اگر به تفضیل نوشته شود به تنهایی یک کتاب مستقل و جداگانه خواهد بود. آنچه به عنوان تاریخچه پیشاهنگی بیان میشود شرح مختصری از پیدایش وشروع پیشاهنگی در جهان و ایران است.
تاریخچه پیشاهنگی جهان با زندگی مؤسس آن ، لرد بیدن پاول شروع میشود زیرا محیط زندگی ، تجربه ها ، مطالعات و در نهایت هوش و استعداد ذاتی او در پیدایش روش تربیتی پیشاهنگی و تشکیلات عظیم جهانی آن مؤثر بوده است .
روبرت استفنسن اسمیت بیدن پاول ، سال ۱۸۵۸ در خانواده ای نجیب و نسبتا متمکن انگلیسی در لندن به دنیا آمد ، در کودکی پدر خود را از دست داد ولی محیط زندگی او در خانواده و مدرسه و همچنین نبوغ و استعداد ذاتی موجب تربیت درست او شد . او در زمان تحصیل شایستگی فراوان از خود نشان داد . بیشتر اوقات فراغت را به مطالعه در طبیعت و زندگی حیوان ها می گذراند . به نقاشی و طراحی علاقه مند بود و با تمرین و ممارست ، نقاش و طراح ماهری شد ، به طوری که اکنون طرح ها و نقاشی های زیبای فراوانی از او به یادگار مانده است.

پیشاهنگی جهان

بیدن پاول از دوره دبیرستان وارد ارتش شد. او در مقام یک افسر جزء ، در هندوستان خدمت می کرد ، پس از چند سال به انگلستان مراجعت کرد و بعد مأمور خدمت در ارتش انگلستان در آفریقا شد و در طول سال های خدمت به خاطر لیاقت و شایستگی فراوان تا درجه ژنرالی ارتقاء یافت.
مطالعه در وضع زندگی بومیان آفریقا و موفقیت های آنان به بدنبال آشنایی با عوامل طبیعت و استفاده از امکانات طبیعی که مقابل ارتش انگلستان به دست می آوردند این فکر را در بیدن پاول به وجود آورد که اگر به سربازان تعلیمات مخصوص دهند و مانند بومیان آفریقایی رویارویی با مشکلات طبیعی آماده شوند ، بهتر در مقابل دشمن پایداری می کنند و خویشتن را از خطرهای مختلف طبیعی حفظ می کنند.
به دنبال این فکر ، گروهی از سربازان را با تعلیمات پیشاهنگی که اساس آن خودیاری و مسئو لیت فردی بود ، آشنا ساخت و با کمک همین سربازان موفقیت های مهمی در جنگ با بومیان آفریقایی به دست آورد. همچنین که با تعداد کمی سرباز از شهر میفکینگ دفاع میکرد ، به علت کمبود افراد برای کارهای ساده و سبک مانند فرمانبری ، از کودکان و نوجوانان استفاده می کرد . از این فکر نتیجه بسیار رضایت بخش به دست آورد و مشاهده کرد که کودکان و نوجوانان ، با هوش و استعداد ذاتی ای که دارند قادرند کارهای مهمی که کسی از آنها انتظار نداشت را انجام دهند . به تدریج فکر تعلیم و تربیت کودکان ، نوجوانان و جوانان در بیدن پاول قوت گرفت و به دنبال همین فکر پس ازآنکه از آفریقا به انگلستان مراجعت نمود ، از خدمت به ارتش استعفاء داد و تمام وقت خود را صرف تعلیم وتربیت نوجوان و جوانان و ایجاد سازمان پیشاهنگی کرد.
افکار و نقشه های تربیتی بیدن پاول ، مورد توجه و حمایت پادشاه و دولت انگلستان قرار گرفت و مردم نیز به نحو بی سابقه ای استقبال کردند و در نتیجه فعالیت های پیشاهنگی روز به روز در انگلستان و بعد در سراسر جهان توسعه یافت .
فعالیت های رسمی پیشاهنگی در سال ۱۹۰۷ با تشکیل اولین اردوی پیشاهنگی در جزیره براون سی آغاز شد . در این اردو فقط بیست نفر جوان ۱۵ تا ۱۸ ساله ، به سرپرستی بیدن پاول شرکت داشتند . این اردو بسیار رضایت بخش و مفید بود و فکر گسترش تعلیم های پیشاهنگی را در افکار مردم و اولیاء تقویت کرد به همین سبب سا ل ۱۹۰۷ سال آغاز تشکیل پیشاهنگی نامبرده میشود.
بیدن پاول کتاب پیشاهنگی برای پسران را در سال ۱۹۰۸ منتشر کرد . این کتاب در همان ابتدا مورد استقبال عموم قرار گرفت و هنوز در سراسر جهان مورد استفاده سازمان ها ی پیشاهنگی است که در حقیقت یکی از عوامل مهم پیشرفت پیشاهنگی به شمار می رود بعد از رونق پیشاهنگی در انگلستان ، سایر کشورهای جهان ……… به تدریج این نهضت مفید تربیتی را پذیرفتند و از آنجا که پشاهنگ حس برادری و یگانگی را در بین جوانان سراسر جهان تقویت میکند ، برای اداره و رهبری پیشاهنگی به وجود آمد که ابتدا مرکز آن در انگلستان بود و در سال ۱۹۵۸ به کانادا منتقل شد .
بیدن پاول در زمان حیاتش در مقام اولین رئیس پیشاهنگی جهان انتخاب شد و پس از مرگ او به احترام شخصیت و خدمات ارزنده وی از انتخاب شخص دیگری در مقام رئیس پیشاهنگی جهان خوداری کردند و بدین ترتیب بیدن پاول تنها رئیس پیشاهنگی جهان شناخته شد . بیدن پاول در سال ۱۹۴۹ زندگی را بدرود گفت و در آفریقا در ناحیه کنیا به خاک سپرده شد.

پیشاهنگی ایران

تاریخچه پیشاهنگی ایران

پیشاهنگی برای اولین بار در سال ۱۳۰۴ شمسی ، توسط آقای میرزا احمد امین زاده در ایران تاسیس شد و با وجود مشکلات و موانع فراوان با کوشش ایشان تا حدود سال ۱۳۱۰ فعالیت های آن ادامه یافت .
در حدود سال۱۳۱۰ به عراق مسافرت کردند و پس ازآن مدتی آقای سید رضا اخوی سرپرستی پیشاهنگی را عهده دار شدند . اولین دوره کلاس مربیان پیشاهنگی در خرداد ماه۱۳۱۴ با شرکت ۴۰ نفر از مربیان تهران و ۴۴ نفر از مربیان شهرستانها به مدت ۱۵ روز تشکیل شد ، محل این اردو منظریه ( اردوگاه شهید باهنر ) بود . زنده یاد آقای دکتر حسین بنایی که در دوره قبل نیز از مربیان شایسته و علاقه مند بود ، با ایمان و علاقه قابل تحسینی فعالیتهای ییشاهنگی را آغاز نمودند ودرآذر ماه سال ۱۳۳۲ با تشکیل اولین کلاس مربیان پیشاهنگی ، نهضت جدید پیشاهنگی ایران آغاز شد.

امام خمینی (ره) رهبر انقلاب اسلامی ایران در تاریخ ۵۷/۱۲/۲۴ یعنی یک ماه پس از پیروزی انقلاب در اجتماع چندین هزار پیشاهنگ و مربیان پیشاهنگی که برای دیدار و بیعت با ایشان در مدرسه فیضیه قم گرد آمده بودند فرمودند : (( پیشاهنگی باید باقی بماند و به نهضت خود ادامه دهد )) امام راحل با ژرف نگری و علم و بصیرتی که خاصه رهبری انقلاب بود و با توجه به مطالعات و گزارش هایی که خدمتشان تقدیم شده بود ، نظر خود را مبنی بر لزوم حفظ و بقای پیشاهنگی بیان کردند اما متاسفانه دستور صریح و موکد ایشان یکی دوسال بعد تا حدود زیادی رنگ باخت و بدست فراموشی سپرده شد، بطوری که مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۶۱ سازمان پیشاهنگی ایران را با اختلاف تنها یک رای مخلاف بیشتر منحل نمود از همان زمان یکی از علاقه مندان به فعالیتهای پیشاهنگی که در مدرسه فیضیه حضور داشت و شخصا سخنان امام را شنیده بود ، تصمیم گرفت دوباره فعالیتهای مفید پیشاهنگی را در ایران راه اندازی کند. این شخص کسی نبود جز ، محسن زنجانی موسس جدید فعالیتهای پیشاهنگی . وی در سال ۱۳۳۰ درتهران به دنیا آمد و نوجوانی و جوانی را همراه با پیشکسوتان پیشاهنگ گذراند و ازآنها نکات فراوانی فراگرفت و بخاطر علاقه و ذکاوتی که داشت در فعالیتهای گروهی با عنوان سرجوخه و پایور و در نهایت به سمت مربی و مشاوره پیشاهنگی هوایی نائل شد.

آقای زنجانی پس از ماهها تلاش شبانه روزی و صرف وقت و هزینه در سال ۱۳۸۴ موفق به اخذ مجوز سازمان پیشاهنگی ایران از وزارت کشور گردید . با تاسیس مجدد ، سازمان پیشاهنگی فعالیتهای خود را در زمینه مشارکت در رشد نوجوانان و جوانان برای تبلور استعدادهای جسمی ، فکری ، اجتماعی و معنوی آنان آغاز نمود.