كودكان را با فرهنگ نیکوکاری آشنا كنیم
همواره در همه جوامع و در طول تاریخ نیکوکاری یک ارزش تلقی شده و میشود. این گونه کارها به شکلهای مختلف بروز میكند و کمکهای انسان دوستانه و فعالیت در این قبیل خدمات داوطلبانه بوده و تمامی این امور شامل: تهیه و توزیع ارزاق بین گرسنگان، تهیه سرپناه، آموزش، بهداشت، هنر، درمان و غیره توسط خود مردم و با یاری و همکاری یکدیگر انجام میشود.
البته به ظاهر نیکوکاران دستمزدی دریافت نمیکنند اما به واقع بیشترین دستمزد شامل حال آنها میشود. تغییر طرز تفکر، اعتماد به نفس و حس نوعدوستی انسان را به خودباوری و آرامش میرساند و بسیار حائز اهمیت است که در حفظ این فرهنگ ارزشمند و انتقال و آموزش این گونه فعالیتها به کودکان تلاش کنیم تا در این دنیای پر رقابت فرزندانمان را بخشنده، عاطفی و سخاوتمند بار بیاوریم.
هنگامی که پدر یا مادر میشویم محافظت، تربیت و سرمایهگذاری برای آینده فرزندمان برایمان عادت میشود. به دنبال یک پزشک خوب برای سلامتی او میگردیم، به دنبال بهترین مدرسه هستیم و با بهترین غذاها فرزندمان را تغذیه خواهیم کرد. اما آیا به فکر سلامت روح و تلاش برای جلوگیری از تخریب شخصیت و رشد معنوی او نیز هستیم؟
اگر نگرانیم که فرزندمان درگیر مخاطرات و آسیبهای اجتماعی شود باید از کودکی به رشد شخصیت و افکار او بها دهیم. عادتهای خوب رفتاری از کودکی باید شروع شود و ما از نوزادی میتوانیم کودکان را تربیت كنیم و با فرهنگ بار بیاوریم. بنابراین همه ما مسئولیم فرزندانمان را با فرهنگ نیکوکاری و نوعدوستی آشنا سازیم. در این راستا در دین ما احادیث و روایات زیادی ذکر شده به عنوان مثال:
حضرت علی(ع) میفرمایند: هرگاه خواستید کار خیری انجام دهید بهتر است در حضور فرزندتان باشد. و در جای دیگر به والدین توصیه میفرمایند: در انجام کارهای خیر به فرزندتان کمک کنید. لذت بخشش و نیکوکاری را در دل فرزندتان پرورش دهید. وقتی بچهها خودشان را در انجام کارهایی چون کمک به دیگران توانا میبینند دیگر کمتر درگیر اتفاقهای عجیب و غریب و حوادث ناگوار جهان یا همان آسیبها خواهند شد.
اگرچه در دنیای بیعاطفه و خشن امروزی باید قدر نعمتهایمان را بدانیم ولی میتوانیم با کمک به افراد نیازمند از زندگی لذت بیشتری برده و به حس رضایتمندی برسیم و از لحظات زندگی بهره ببریم و زیبایی زندگی را با تمام وجود درک کنیم و با آموزش به کودکانمان به آنان نیز این احساسات زیبا را منتقل سازیم و آگاه باشیم کودکان نوعدوست به بزرگسالان نوعدوست تبدیل خواهند شد. اما در این دنیای پر زرق و برق و پر از رقابت چگونه میشود فرزندانمان را بخشنده و عاطفی بار بیاوریم؟
گامهای آموزش نیکوکاری به کودکان
با تشویق فرزندتان به نیکوکاری و کمک به دیگران به رشد شخصیتی او کمک خواهید کرد و او را انسانی شجاع بار خواهید آورد.
۱- بهترین آموزش برای بچهها تماشا و تقلید کردن از رفتارهایی است که میبینند، پس همیشه نیکوکار باشید و سعی کنید در حضور آنان به نیازمندان کمک کنید…
۲-از خانه خود شروع کنید از کودک بخواهید وسایلش را سر جایش گذاشته و یا به مادربزرگ، پدربزرگ، خواهر یا برادر کوچکش کمک کند.
۳- به کودکان در مورد کمک به دوستانی که از شانس کمتری بهرهمند هستند توضیح داده و در مورد مسئولیت اجتماعیاش به او آموزش دهید.
۴- با صرف اندکی فرصت با فرزندانتان صحبت کنید و به آنها بگویید چگونه میتوانند برای ایجاد زندگی بهتر برای دیگران تلاش و کمک کنند.
۵-از او نظر بخواهید و با او در مورد چگونگی کمک به دیگران به بحث و تبادل نظر بپردازید.
۶- به کودکتان اجازه دهید تا اسباب بازی و لباسهایش را که دیگر به دردش نمیخورد به دیگری ببخشد.
کودکان نیکوکار موعود ایرانیان استعداد و علاقه کودک شما را پیدا كرده و با عضویت او در این طرح کودک شما را حامی یک هم سن و سال نیازمند خود قرار میدهد.
کودک شما میتواند وسایل و یا حتی تولیدات خود را شامل: اسباب بازی، نقاشی، کاردستی به دوستان نیازمندش هدیه دهد یا این گروه از بچهها با مشارکت در کارهای خیریه (مثل: راهاندازی بازار خیریه و فروش تولیدات و وسایل خود به نفع دوستان نیازمندشان و غیره) مشغول به یک فعالیت داوطلبانه میشوند و این کار علاوه بر اینکه یک بازی و واقعه سرگرم کننده است تاثیر مهمی در زندگی دوستان نیازمندش و همچنین در رشد شخصیتی او خواهد گذاشت و این میسر نخواهد شد مگر با همراهی و کمک شما والدین چرا که پدر و مادر اولین مربیان کودکان هستند و نقش مهمی در آموزش ارزشهای اخلاقی و اسلامی این عزیزان ایفا میکنند.
هر درسی را که کودک میآموزد در آینده به جامعه پس خواهد داد پس برای داشتن جامعهای سالم و صالح پدر و مادران موظفند در تربیت صحیح و تشویق فرزندانشان به احسان و نیکوکاری آنها را برای آیندهای بهتر آماده سازند.
اما بعد از پدر و مادر مدرسه و معلمین نیز تاثیر بسزایی در شکلگیری شخصیت کودکان دارند ایکاش میشد زنگی بنام زنگ نیکوکاری در مدارس داشته باشیم و معلمان با یادآوری و آموزش فرهنگ نیکوکاری کودکان را با این مهم بیشتر آشنا کرده و با راهاندازی فعالیتهای خیرخواهانه در کنار بازیهای نیکوکاری، اجرای نمایش، سرود و… عملا آنها را درگیر این امر مهم میکردند.
بعد از مدرسه نمیتوان از تاثیرگذاری جامعه در ایجاد فرهنگ نیکوکاری چشمپوشی کرد اگر مسئولان کمک کنند تا فضاهای نیکوکاری در اختیار کودکان قرار گیرد و مکان برگزاری مراسم و برنامههای متنوع جهت تبلیغ و آموزش نیکوکاری فراهم گردد، حتما به آموزش فرهنگ نیکوکاری بین کودکان کمک بسزایی خواهد شد.
و اما رسانهها که امروزه یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در فرهنگ ما هستند. نادیده گرفتن نقش رسانه در فرهنگ سازی غیرممکن است رسانهها میتوانند با تامین محتوای لازم و استفاده از شیوههای متنوع و شاد در جهت آموزش و ترویج فرهنگ نیکوکاری به کودکان اقدام نمایند.