گوشهگیری کودک؛ حاصل توقعات بیش از حد والدین
اغلب اوقات والدین از کودکان خود این انتظار را دارند که کودک قدم در راه رویاهای ناکام مانده پدر و مادر گذاشته و به آرزوهای زمان بچگیشان جامه عمل بپوشانند.
در اغلب خانوادهها نیز بدون در نظرگرفتن استعداد ذاتی کودک، از آنها انتظار میرود همان راهی را دنبال کنند که پدر و مادر برای آنها انتخاب کرده است.
پدر و مادر نیز با این توجیه که ما صلاح کار کودک را بهتر میدانیم، نقشه راه آیندهای را برای کودک ترسیم میکنند که این راه پر از امید سرشار از آسیبهای اجتماعی و روحی برای کودک است.
به گفته یک روانشناس تربیتی در کردستان، داشتن انتظارات نابهجا از کودک سبب کاهش اعتماد به نفس و در نتیجه انزوا و گریز از اجتماع در کودک خواهد شد.
عبدالله محمدی اظهار کرد: چنانچه سطح توقعات و انتظارات والدین از کودک فراتر از تواناییها و استعدادهای کودک باشد، در وهله اول کودک برای توجیه انتظارات بیش از حد والدین خود وادار به گفتن دروغ میشود.
وی ادامه داد: انتظارات بیش از حد والدین از کودک موجب ایجاد اضطراب و کاهش اعتماد به نفس در کودکان خواهد شد.
به عقیده این روانشناس تربیتی؛ استرس و اضطرابهای روحی و روانی از عواقب و نتایج انتظارات و توقعات بیش از حد والدین از کودک است.
محمدی عنوان کرد: داشتن انتظارات و توقعات بیش از حد از کودک، کودک را از حالت رفتاری طبیعی خارج و به سمت کمالگرایی و افراطی سوق میدهد.
وی تاکید کرد: انتظارات نابهجای والدین از کودک گاهی اوقات سبب سرخوردگی و دلسردی و ناامیدی کودکان نسبت به آینده خواهد شد.
به گفته این روانشناس تربیتی؛ انتظارات نابهجا و غیرمعقول والدین سبب کاهش اعتماد به نفس، انزوا و گریز از جمع در کودک خواهد شد که همین گریز کودک از اجتماع زمینه بسیاری از مشکلات روانی و اجتماعی متعددی می شود.
به اعتقاد این روانشناس تربیتی کودک و نوجوان، والدین باید در مرحله نخست، شناخت نسبی از تواناییهایی کودک خود به دست آورند و سطح انتظارات خود را تا حد تواناییهای کودک خود پایین آورده و موجب ایجاد اشتیاق در کودک خود شوند تا از بروز مشکلات روحی و روانی جلوگیری شود.
محمدی افزود: گاهی اوقات والدین از تواناییهای کودک خود غافلاند به دلیل اینکه تواناییهای کودک در راستای اهداف والدین نیست، لذا به کودک اجازه گام برداشتن در سطح تواناییهای خود را نمیدهند.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که کودک نتواند انتظارات والدین خود را برآورده سازد ناخوداگاه این حس به او دست میدهد که قادر به انجام هیچ کاری نیست و در هر کاری شکست خواهد خورد به همین دلیل از تلاش و کوشش در راستای دستیابی به اهداف خود دست خواهد کشید.
محمدی در پایان یادآور شد: کودکان از تواناییهای متفاوتی برخوردارند که این تواناییها از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود و لازم است که والدین بر اساس توانایی کودک خود از او انتظار داشته باشند.
منبع: ایسنا
مرتبط: