آموزش دوستی با طبیعت به کودکان
طبیعت دارای فواید بسیار زیادی برای انسان است و این فواید برکودکان نیز صدق می کند و بر یادگیری، سلامت جسم و روان و خلاقیت آن ها تاثیر فراوانی می گذارد.
کودکان در گذشته تحرک و تجربه آموزی بیشتری از طبیعت داشتند و دنیای وافعی آنها طبیعت و نشانه های آن اعم از خاک، آب، باد، موجود زنده و درختان ملموس بود. اما کودکان امروزی محدود شده اند به قاب تصاویر مجازی که امکان تجربه و کسب خاطرات ماندگار را نمی دهند. تجربه های ساده ای مانند خاک بازی و گرفتن پروانه ها و دویدن در فضای طبیعت کمی دور از دسترس شده است و متاسفانه در نسل جدید مفهوم بازی و سرگرمی به شکل تاسف آوری تغییر کرده است.برنامه های تلویزیونی و بازی های کامپیوتری و موبایل ، لذت کشف طبیعت را از کودکان سلب کرده اند، مدارس با کلاس های فوق برنامه خود فرصت اندکی برای کودکان و نوجوانان باقی می گذارید. به همین دلیلحس جدایی از طبیعت به طور بنیادی در کودکان اثر می گذارد و به سلامتی جسمی و ذهنی آن ها آسیب می رساند. لمس نکردن طبیعت در کودکان امروزی بحرانی است که باید آن را جدی گرفت زیرا دور نگهداشتن کودکان از طبیعت باعث اختلال رفتاری زیادی در آنها می شود.
تاثیرات مثبت و مهم طبیعت بر جسم و ذهن کودک
افزایش تمرکز و یادگیری کودک با گردش در طبیعت
کارشناسان آموزش و پرورش معتقدند که تمرکز و یادگیری کودکان با داشتن شانس پژوهش و اکتشاف در طبیعت،افزایش پیئا می کند زیرا طبیعت و فضای سبز ، موجب کاهش اختلال در تمرکز کودکان می شود.
رشد هوشیاری در کودک
بودن در طبیعت و فضای سبز به هوشیاری کودکان کمک می کند و به آنها امکان استفاده از تمام حواس خود را می دهد .البته قرار دادن کودکان در دامان طبیعت با خطرهایی همراه است که این مسئله با بردن کودکان به مکان هایی طبیعی که امنیت کودک در آنها تضمین شده است قابل رفع است .در این مکانها کودکان حواس پنج گانه خود را در طبیعت تقویت و از آنها بیش تر استفاده می کنند.
طبیعت منبع الهام و اکتشاف کودک
طبیعت حس شگفتی و کنجکاوی در کودکان را پدید می آورد که می تواند به جنبه های دیگر زندگی آن ها نیز گسترش یابد.زندگی های مدرن و کنترل شده ، کودکان را از شانس اکتشاف و خودآموزی محروم می کند. به همین دلیل تایر طبیعت در برانگیخته کردن حس کنجکاوی کودکان بسیار حائز اهمیت است .همراه فرزند خود به مناطق ناشناخته بروید و با جستجو در دامان طبیعت ، انواع گیاهان و گلها و سنگ ها را کشف کنید . این کار به فرزند شما اعتماد به نفس می دهد.
نقش طبیعت در بهبود بیماری
به اعتقاد بسیاری از روان شناسان کودک کلاس های آموزش زندگی در طبیعت و فراهم کردن امکان آشنایی کودکان با حیوانات یکی از راه حل های تشویق کودکان برای ایجاد مسئولیت پذیری و و دور شدن از اختلالات متعدد رفتاری و نوعی استقلال کنترل شده است. به طور مثال حیوان درمانی در درمان بیماری هایی نظیر ناهنجاری های رشد، بیش فعالی، اوتیسم ، اختلال بی اعتنایی و اختلال سلوک مفید است.
تضمین سلامت جسم کودک با طبیعت
تحرک بدنی، بهره مندی از هوای پاک و فعالیت های خارج از منزل امکان سلامت جسمی و ذهنی را برای کودکان فراهم می کند. حضور در طبیعت و لذت بردن از آن ، عامل مهمی در رشد کودکان است.
به نظر بیشتر متخصصان ریشه بسیاری از بیماری های مزمن در کودکان نظیر دیابت، مشکلات قلبی، آسم، تنگی نفس هنگام خواب، کمبود ویتامین D، استرس و خصوصا بیش فعالی در نداشتن ارتباط مستقیم با طبیعت پنهان شده است در حالی که فعالیت فیزیکی و جسمانی، مزایای عمده ای نظیر اسکلت بندی محکم تر و سالم تر، داشتن ماهیچه های سالم تر، کاهش چاقی و خصوصا کاهش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن و شایع را در کودکان به ارمغان خواهد آورد.
دوستی کودک با طبیعت
تخریب و نابودی محیط زیست، یک واقعیت دردناک در دنیای امروز است.از سوی دیگر القای اهمیت طبیعت به کودکان و آگاه کردن آنها نسبت به ارزش های محیط زیست اهمیت بسیاری دارد .زیرا محیط زیست امروزی به شدت آسیب پذیر بوده و نیازمند توجه جدی است.
آموزش های زیست محیطی برای کودکان به عنوان اهرم موثر حفاظتی است.برای آموزش این منظور والدین نباید هرگز به کودکان دستور دهند. برای آموزش به کودکان باید زمان صرف کرد و اهمیت طبیعت و محیط زیست را برای آنها توضیح داد. اگر خود نسبت به محیط زیست مسئول نباشیم ، نمی توان از کودکان انتظار دوست داشتن طبیعت را داشته باشیم.
یکی از روش های موثر برای آموزش احترام گذاشتن به طبیعت توسط کودکان این است که آنها را به طبیعت ببرید و از افرادی که در این زمینه تخصص دارند کمک بگیرید.
کمپ های زیست محیطی علاوه بر جذابیت، موجب تغیر دیدگاه کودکان نسبت به محیط اطراف می شود .بیشتر کودکانی که آموزش عملی زیست محیطی را فرا می گیرند علاوه بر خلاقیت، انگیزه بیشتر و موفقیت در تحصیلات نسبت به سایر همسالان خود ، هنگام حضور در عرصه های طبیعی نسبت به والدین خود مسئولانه تر برخورد می کنند.
فرزندانی که در مدارس طبیعت یا محیط های طبیعی پرتنوع حضور داشته اند از نظر فیزیکی فعال تر، از نظر آگاهی در مورد رژیم غذایی مطلع تر، از نظر کارهای گروهی خلاق تر و از نظر برخورد و روابط اجتماعی با دیگران اغلب موفق تر هستند. مسئولیت پذیری این کودکان نیز در قبال طبیعت و همه عناصر آن مثال زدنی است.
توصیه ای به والدین
حضور در طبیعت موجب پیشرفت احساسی، اجتماعی و فیزیکی کودکان میشود. بنابراین برای سفر به نقاط طبیعی و ارتباط میان کودک و طبیعت زمان بیشتری صرف کنید .کودکان از نوزادی تا بزرگسالی نیاز به گردش در طبیعت دارند و دشواری رفتن با آنها نباید مانع از بهره مندی از فضای سبز شود. به طور کلی مسافرت های کوتاه مدت به طبیعت برای کودکان پر از تجربه های بزرگ است. بنابراین به والدین توصیه می شود که در سالهای رشد کودک و حتی در نوزادی ، آنها را از لذت طبیعت گردی محروم نکنند.
به کودکان یاد دهید که چه موادی در طبیعت باقی می مانند و در نتیجه آسیب بیشتری به آن می زنند پس بهتر است از آنها کمتر استفاده شود و یا آنها را در دامان طبیعت رها نکنند .بسیاری از افراد فکر می کنند که تنها باید پلاستیک های دور ریز خود را جمع آوری کنند و با رها کردن پوست میوه و تخمه ، لطف بزرگی در حق طبیعت انجام می دهند زیرا کود مجانی به گیاهان می دهند. در حالیکه باید بدانید تجزیه این مواد کار چند روزه نیست و ظاهری زشت و ناپسند در طبیعت ایجاد می کند.
پسماندهای تجزیه پذیر خود را که می خواهید تبدیل به کود شوند را در گودالی که به کمک کودکان حفر کرده اید بریزید و روی آنها را با خاک بپوشانید .همه انسانها برای علاقه مندی به چیزی باید در ابتدا آن را به خوبی بشناسند زیرا اگر کسی یا چیزی را بشناسند و آن را دوست داشته باشند کمتر آسیب به آن می زنند.
در مورد طبیعتی که می خواهید با فرزند خود بروید کمی تحقیق کنید تا با اطلاعات کامل ، به سوالات کودکتان پاسخ دهید به کودک خود اجازه بازی با خاک بدهید. یا آنها را ترغیب به یافتن برخی از درختان و پرندهای و پروانه ها کنید.
مثلا از کودک بپرسید که تنه کدام درخت زبرتر است و یا اگر پای خود را بر رسوی سنگ های صیقلی می گذارد چه احساسی پیدا می کند ؟چشم های خود را به نوبت ببندید و تشخیص بدهید چه جزیی از طبیعت را بو ، مزه و یا لمس می کنید.
کودکان در مدارس همه چیز را درباره طبیعت می آموزند. بنابراین به راحتی می توان در مورد طبیعت، حیوانات ،آب و هوا و گیاهان با آنها صحبت کرد. از آنها بخواهید در مورد فتوسنتز و چرخه آب با شما صحبت کنند.
از کودکان بخواهید مسئولیت تذکر به شما در مورد طبیعت را بر عهده بگیرند. مثلا اگر رفتار بدی درباره طبیعت انام دادید به شما تذکر دهند. کودکان خیلی دوست دارند که رفتارهای بزرگترها را تکرار کنند بنابراین از این تذکر دادن ها لذت می برند.
در فصول درخت کاری با فرزند خود نهالی را در طبیعت بکارید و هر چند وقت یکبار به بهانه رسیدگی و آبیاری آن ، کودک خود را به طبیعت ببرید تا رشد نهالی را که خود کاشته است را ببیند به طبیعت بیشتر علاقه مند شود.
رفتارهای ناسالم و آسیب زا را به او نشان دهید
در کنار تمام زیبایی های طبیعت ، مناظر زشت که توسط زباله ها در طبیعت به وجود آمده اند را به کودک خود نشان دهید. در کنار رودخانه های خشک شده و آلوده قدم بزنید و درباره اهمیت آب و کمبود آن برای او توضیح دهید. از او راهکارهایی هر چند ساده بخواهید و به او بگوئید که تمام راهکارها به مسئولیت پذیری انسانها بستگی دارد.
رفتن به مدارس طبیعت
مدارس طبیعت مختلفی در کشور وجود دارند که ضمن ارتباط صحیح کودکان با طبیعت و حیوانات، انگیزه آنها را برای یادگیری تا حدامکان ارتقا می بخشند. در این مدارس فعالیت های مختلف مانند بازی با حیوانات ، گشت و گذار در قلب طبیعت، آشپزی هیزمی، ساخت و تجهیز کلبه های چوبی نقاشی و کشفیات گوناگون برای یادگیری مشتاق تر و درک کودکان از طبیعت آموزش داده می شود. کودکان در این مداررا از طبیعت و محیط پیرامون بیشتر کند. کودکان در این مدارس علاوه بر بازی ، تجربه و مهارت های گوناگون کسب می کنند.
مرتبط:
دوستی با طبیعت را با این کارها به کودکان آموزش دهید