آیا باید لوزه سوم کودکان را عمل کنیم؟

یک متخصص گوش، حلق و بینی، عفونت را یکی از بیماری های لوزه دانست و گفت: درمان های طبی سعی می کند جلوی عفونت و آلرژی لوزه سوم را بگیرد، اما وقتی مزمن شود نیاز به عمل دارد تا عوارض آن روی سیستم صورت و فک و رشد و هوش کودک اثرات منفی ایجاد نکند.

دکتر شادمان نعمتی لوزه سوم را بخشی از سیستم لنفواپیتلیال در دهانه دستگاه گوارش و تنفسی دانست و اظهار کرد: حلقه «والدیر» در گلوگاه حلق یکسری تجمعات تخصصی شده متشکل از بافت های لنفاوی است که بخشی از سیستم ایمنی را تشکیل می دهد.

وی با بیان اینکه حلقه والدیر به عنوان سد اپیتلیوم نمی گذارد هر جسم خارجی وارد بدن شود، افزود: علاوه بر این، حلقه والدیر به واسطه بخش تخصصی لنفاوی خود، آنتی ژن های مواد غذایی یا سیستم تنفسی را می گیرد و پردازش می کند و متناسب با آن آنتی ژن به سیستم ایمنی بدن هم به صورت موضعی و هم کلی پاسخ می دهد.

این متخصص جراحی گوش، حلق و بینی، وظیفه لوزه را تولید ایمونوگلوبولین، لنفوسیت و پلاسماسل برای مخاط داخل دهان و حلق دانست و تصریح کرد: این ایمونوگلوبولین ها و لنفوسیت ها و پلاسماسل ها هم به صورت موضعی و هم برای کل بدن توزیع می شود.

نعمتی، غدد لنفاوی، خون، طحال و… را سربازان ایمنی بدن دانست و یادآور شد: لوزه سوم در بدو تولد وجود دارد، اما با قرار گرفتن نوزاد در معرض محرک های غذایی و تنفسی شروع به بزرگ شدن می کند و طی سه سال اول زندگی بزرگ می شود و تا هشت سالگی ادامه پیدا می کند لذا بزرگ شدن لوزه می تواند مشکل ایجاد کند.

وی با بیان اینکه رشد لوزه سوم بعد از ۹ سالگی یا ۱۲ سالگی متوقف شده و حتی به سمت آب شدن می رود، گفت: در روند بزرگ شدن لوزه سوم، گاهی شاهد رشد بیش از حد آن هستیم؛ به گونه ای که راه تنفس را می بندد و کودک نمی تواند ار راه بینی نفس بکشد. این در حالی است که نوزادان برای تنفس، بیشتر وابسته به بینی هستند و لذا در صورت رشد بیش از حد لوزه دچار مشکل تنفسی می شوند.

این متخصص گوش، حلق و بینی، نفس کشیدن با دهان باز و خر و پف کردن را یکی از نشانه های بزرگ شدن لوزه سوم دانست و خاطرنشان کرد: عدم تنفس با بینی، رشد فک فوقانی و تحتانی و رشد دندانی کودک را متوقف می کند و در نهایت شاهد عقب رفتگی فک تحتانی و ایجاد مشکل در تکلم هستیم.

نعمتی، با بیان اینکه لوزه سوم هوادهی گوش ها را مسدود کرده و کودک مشکل شنوایی پیدا می کند، یادآور شد: هورمون های بدن در هنگام خواب آزاد می شوند لذا کودکانی که به واسطه لوزه سوم اختلال خواب پیدا می کنند، در ترشح هورمون ها به ویزه هورمون رشد مشکل دارند.

وی عفونت را یکی دیگر از بیماری های لوزه دانست و عنوان کرد: گاهی لوزه سوم بزرگ نیست، اما دچار عفونت شده و به کانون عفونت در بدن تبدیل می شود. این عفونت معمولا به سمت سینوزیت و گوش می رود.

این متخصص گوش، حلق و بینی، بزرگ شدن لوزه در بزرگسالان را ناشی از بدخیمی های سیستم لنفاوی، ایدز و… دانست و خاطرنشان کرد: درمان های طبی سعی می کند جلوی عفونت و آلرژی لوزه را بگیرد، اما وقتی مزمن شود نیاز به عمل دارد تا عوارض آن روی سیسم صورت و فک و رشد و هوش کودک اثرات منفی ایجاد نکند.

نعمتی، با بیان اینکه عفونت گوش و حلق و بینی بیش از سه بار در سال منجر به ایجاد بیماری های قلبی و کلیوی در بزرگسالی می شود، گفت: بهتر است لوزه سوم در صورت بزرگ شدن بیش از حد و عفونت زیاد برداشته شود.

منبع:ایسنا

مرتبط:

درمان سیاهی زیر چشم کودکان