چگونه از دندان های کودک خود مراقبت کنیم؟

دندان‌های سالم بخش مهمی از سلامت و تندرستی کلی کودک شما هستند. کمک به رشد سلامت دهان و دندان های کودک از بدو تولد آغاز می‌شود. برای بررسی سلامت دندان‌های کودک خود، باید به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید.

چه زمانی دندان های کودک من ظاهر می‌شود؟

اولین دندان شیری معمولاً در حدود ۶ ماهگی ظاهر می‌شود، اما دندان‌ها ممکن است در اوایل ۳ ماهگی یا اواخر ۱۲ ماهگی ظاهر شوند.

هر کودکی متفاوت است، اما اکثر آن‌ها تا ۳ سالگی تمام ۲۰ دندان شیری را خواهند داشت. در حدود ۵ یا ۶ سالگی، کودک شما شروع به از دست دادن دندان‌های اصلی خود می‌کند تا فضایی برای دندان‌های دائمی خود باز کند.

چرا دندان‌های شیری مهم هستند؟

دندان‌های شیری به صورت کودک شما شکل می‌دهند، دندان‌های دائمی را به موقعیت مناسب هدایت می‌کنند و برای یادگیری غذا خوردن و صحبت کردن مورد نیاز هستند. مهم است که از آن‌ها به خوبی مراقبت کنیم.

همه دندان‌ها دارای لایه خارجی مینا هستند (ماده نازک، سخت و سفید رنگی که روی دندان را می‌پوشاند). این لایه از مینای دندان‌های شیری نازک‌تر از مینای دندان‌های دائمی است. این موضوع آن‌ها را در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار می‌دهد که می‌تواند حتی قبل از ظاهر شدن اولین دندان شروع شود. پوسیدگی دندان در دوران کودکی به عارضه‌ای گفته می‌شود که دندان‌های شیری را در کودکان کمتر از ۶ سال درگیر می‌کند.

پوسیدگی توسط باکتری‌ها ایجاد می‌شود و اگر دندان‌ها اغلب با مایعات شیرین (مانند شیر خشک، شیر، آب میوه و حتی شیر مادر (که حاوی قند است) در تماس باشند و به طور منظم تمیز نشوند، راحت‌تر دچار پوسیدگی می‌شوند. شیر مادر سالم‌ترین است و می‌توان با تمیز کردن دندان‌های کودک بعد از شیردهی و قبل از خواباندن کودک از پوسیدگی آن جلوگیری کرد.

پوسیدگی دندان در دوران کودکی می‌تواند بر سلامت کودک شما تأثیر بگذارد و باعث درد شود و خوابیدن، غذا خوردن یا صحبت کردن را برای کودک سخت کند. همچنین می‌تواند بر توانایی کودک شما برای تمرکز و یادگیری تأثیر بگذارد. کودکانی که در سنین پایین دچار پوسیدگی دندان می‌شوند، بیشتر در طول دوران کودکی از آن رنج می‌برند.

نکاتی برای سلامت دهان و دندان از بدو تولد تا ۴ سالگی

از بدو تولد تا ۱۲ ماهگی

دو بار در روز لثه‌های کودک خود را با یک پارچه نرم، تمیز و مرطوب پاک کنید. به محض ظاهر شدن اولین دندان های کودک، حداقل یک بار در روز (معمولاً قبل از خواب) آن‌ها را با یک مسواک نرم که برای نوزادان طراحی شده است تمیز کنید. کودک خود را روی یک سطح صاف یا در حالی که سر او در دامان شما قرار دارد بخوابانید تا دندان‌هایش را مسواک بزند. کودک خود را با شیشه در رختخواب رها نکنید.فراموش نکنید اگر در تهران زندگی می‌کنید، می‌توانید فرزند خود را برای معاینه و درمان دندان‌ها به بهترین دکتر دندانپزشک کودکان در تهران ببرید.

بعد از ۶ ماه

از آبمیوه اجتناب کنید. اگر آن را پیشنهاد می‌کنید، باید کمتر از ۱۲۵ میلی لیتر در روز، در یک فنجان به جای یک بطری، و فقط به عنوان بخشی از یک وعده غذایی یا میان وعده باشد. اگر به یک بطری در هنگام خواب نیاز دارید، به جای شیر یا آب میوه، آب به آن بدهید زیرا این نوشیدنی‌های دیگر حاوی قند هستند.

اگر قبل از خواب به فرزند شیر می‌دهید، حتماً دندان‌های کودک خود را قبل از خواب تمیز کنید. نوزادان باید ظرف ۶ ماه پس از بیرون آمدن اولین دندان خود یا حداکثر تا ۱۲ ماهگی به دندانپزشک متخصص اطفال مراجعه کنند.

از ۱ تا ۲ سال

سعی کنید کودک خود را تا ۱۲ ماهگی برای اولین ویزیت دندانپزشکی ببرید. روزانه دندان‌های کودک خود را مسواک بزنید. متخصص دندانپزشکی شما ممکن است به شما پیشنهاد دهد که از مقدار کمی (به اندازه یک دانه برنج) خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.

هر ماه یکبار علائم پوسیدگی دندان در دوران کودکی را بررسی کنید. لب بالایی فرزندتان را بلند کنید و به دنبال لکه‌های سفید یا قهوه‌ای روی دندان‌ها یا در امتداد خط لثه باشید. در صورت مشاهده، کودک خود را در اسرع وقت نزد یک متخصص دندانپزشکی ببرید.

از ۳ تا ۴ سال

به کودک خود روش صحیح مسواک زدن را آموزش دهید که به معنای مسواک زدن دو بار در روز و هر بار به مدت ۲ دقیقه است. در حین مسواک زدن بر کودک خود نظارت کنید.

کودک خود را تشویق کنید تا مسواک بزند، در حالی که شما بر روی مسواک زدن کودک خود، نظارت می‌کنید، مطمئن شوید که تمام سطوح دندان تمیز شده است.

دست‌های خود را قبل و بعد از مسواک زدن بشویید. پس از مسواک زدن، مسواک‌ها را کاملاً بشویید. هر چند ماه یکبار، زمانی که موها صاف می‌شوند، مسواک را تعویض کنید. پس از سرماخوردگی یا آنفولانزا مسواک را تعویض کنید. از استفاده از آب نبات، میوه‌های خشک (از جمله کشمش) و نوشیدنی‌ها یا آب میوه‌های دارای قند خودداری کنید. سعی کنید کودک خود را برای ویزیت‌های منظم دندانپزشکی ببرید (هر ۶ ماه یکبار، مگر اینکه توسط متخصص دندانپزشکی پیشنهاد دیگری داده شود).

اگر کودک شما به مکیدن انگشت شست خود ادامه داد، با رشد دندان‌های دائمی، با پزشک یا دندانپزشک خود صحبت کنید.

جمع‌بندی

با توجه به نکاتی که بیان شد، می‌توانید از دندان‌های کودک خود مراقبت کنید. اگر می‌خواهید با بهترین‌های حوزه بهداشتی، سلامتی و درمانی در کشور آشنا شوید، می‌توانید به سایت دکتر خوبه مراجعه کنید و با بررسی مراکز درمانی و سوابق پزشکان با تخصص‌های مختلف، انتخابی آگاهانه در زمینه سلامتی خود داشته باشید.