مشکلات کودکان باهوش

بالا بودن نمره بهره هوشی فرد، علاوه بر مزایا و جنبه‌های مثبتی که دارد می‌تواند مشکلاتی را نیز به همراه داشته باشد. این کودکان معمولاً دچار مشکلات بسیاری در تعاملات خود می‌شوند.

انواع چالش های پیش روی کودکان باهوش عبارتند از:

فشار والدین و اطرافیان

معمولاً والدین و اطرافیان کودکان باهوش، فشار مضاعفی را بر آن‌ها اعمال می‌کنند. آن‌ها انتظار دارند که کودک باهوش، همواره بهترین باشد و در زمینه‌های مختلفی توانایی‌هایش را نشان دهد. این مسئله باعث می‌شود که آن‌ها فشار بسیاری را تحمل کنند. وجود این فشارها در بسیاری از کودکان باعث سرخوردگی و مشکلات روحی بسیاری می‌شود که می‌تواند مانع بزرگی در جهت استفاده از توانایی‌هایشان باشد.

مشکلات مربوط به عزت نفس

برخی از نشانه‌های عزت نفس پایین کودکان عبات است از: خودگویی منفی، نوسانات خلقی مکرر و بیزاری از امتحان کردن کارهای جدید. از آنجایی که بسیاری از کودکان باهوش به طور طبیعی تمایل به انتقاد از خود دارند، تشخیص این علائم ممکن است دشوار باشد. صحبت کردن با یک متخصص، مانند معلم فرزندتان، یک مشاور راهنمایی یا یک درمانگر، می تواند به شما در تشخیص مشکلات عزت نفس کودک کمک کند.

کمالگرایی

بسیاری از کودکان باهوش میل ذاتی برای رسیدن به هدف دارند و این میل اگر در حد اعتدال باشد می‌تواند از نقاط قوت آنها باشد. مشکل زمانی به وجود می‌آید که کودک باهوش تلاش می‌کند برای اثبات هوش خود وارد رقابت شده و در نهایت خسته شود. این مشکل تا جایی پیش می‌رود که اگر بلافاصله به هدف خود دست پیدا نکند، هوش خود را زیر سوال می‌برد. در نهایت این امر باعث می‌شود که این کودکان کارهای خود را تا انتها پیش نبرند و از امتحان کردن کارهای جدید خودداری کنند. نتیجه این مشکلات در دراز مدت، افزایش خطر فرسودگی شغلی، اضطراب و افسردگی خواهد بود.

حساسیت ها و تحریک پذیری های بیش از حد

باهوش بودن کودک می‌تواند بر توانایی کودک در فیلتر کردن محرک‌های اضافی از جمله مناظر، صداها، بوها و لمس تأثیر بگذارد. بسیاری از کودکان تیزهوش نیز بسیار حس هم‌دردی دارند؛ تا جایی که به شدت از احساسات دیگران پریشان یا مضطرب می‌شوند.

در برخی از بچه‌ها، تشخیص مشکلات رفتاری و واکنش‌های شدید (حساسیت بیش از حد) دشوار است. بچه‌های باهوش ممکن است در برابر شرکت در رویدادهای اجتماعی به دلیل بیزاری از سر و صدا اجتناب کنند و عصبانی شوند؛ زیرا احساس می‌کنند تحت تاثیر قرار می‌گیرند. کار کردن با فرزندتان برای شناسایی بار احساسی مضاعف، می‌تواند به شما در یافتن راه‌هایی برای کمک به کودک باهوش برای آرام کردن خود، کمک کند.

خستگی در مدرسه

بی‌حوصلگی در مدرسه اغلب منجر به کم‌کاری دانش‌آموزان با استعداد، به‌ویژه در دوران نوجوانی می‌شود. کودکان باهوش اغلب از این که می‌دانند می‌توانند کار خود را خیلی سریع‌تر در خانه انجام دهند، ناامید می‌شوند و در مدرسه شروع به اتلاف وقت می‌کند؛ و این ممکن است حتی برای دانش‌آموزانی که در برنامه‌های استعدادهای درخشان ثبت نام کرده‌اند نیز صدق کند.

افزایش مشارکت تحصیلی در بچه‌های باهوش چالش برانگیز است و رویکردی که انتخاب می‌کنید باید متناسب با سبک یادگیری و سطح بلوغ عاطفی فرزندتان باشد. برخی شواهد نشان می دهد که یادگیری سریع می تواند به طور قابل توجهی خستگی را کاهش دهد و به کودکان باهوش کمک کند تا به پتانسیل کامل خود دست یابند.

اگر کودک شما با هر یک از موارد بالا روبرو است، باید با یک متخصص سلامت روان حرفه‌ای مشورت کنید تا او بتواند دوران کودکی را به بهترین شکل بگذراند.