پایین‌ترین آمار مرگ نوزادان و کودکان در خاورمیانه متعلق به ایران است

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد زنوزی راد دبیر اجرایی همایش علمی سالیانه انجمن پزشکان کودکان ایران و چهل و پنجمین یادبود دکتر محمد قریب، درباره وضعیت سلامت کودکان در ایران، افزود: یکی از معیارهای سازمان جهانی بهداشت برای بررسی شاخص‌های سلامت در یک کشور، میزان مرگ و میر نوزادان و کودکان است. این موضوع نشانگر اهمیت سلامت کودکان در جهان است. یکی از افتخاراتی که کشور ما دارد اینکه مرگ و میر نوزادان در کشور ما از میانگین جهانی پایین‌تر است. این افتخار با میانگین اروپا نیز قابل مقایسه می باشد. قابل ذکر می باشد در منطقه خاورمیانه کمترین مرگ و میر نوزادان مربوط به ایران است.

وی ادامه داد: میانگین جهانی مرگ نوزادان، ۱۱ مرگ در هر هزار تولد است. این شاخص در خاورمیانه بالای ۱۱ و در ایران ۷.۵ مرگ در هر هزار تولد می باشد. این دستاورد حاصل تلاش جمعی است. همچنین تربیت نیروی کافی پزشک و پرستار و تأمین تجهیزات و مواد دارویی مورد نیاز بوده است.

زنوزی راد ادامه داد: یکی دیگر از موفقیت‌های کشورمان در چند دهه گذشته این بوده که بیماری‌های عفونی و قابل پیشگیری شیوع کمتری بین نوزادان و کودکان پیدا کرده‌اند. برخی بیماری‌ها که در کشورهای همسایه هنوز جریان دارد مانند فلج اطفال و سرخک در کشور ما ریشه‌کن شده‌اند.

سخنان دبیر انجمن پزشکان کودکان ایران

دبیر انجمن پزشکان کودکان ایران درباره شایع‌ترین مشکلات و بیماری‌هایی که منجر به بستری کودکان در بیمارستان‌ها می‌شود بیاناتی داشتند. ایشان گفتند: بیماری‌های نوپدید و وزن کم کودکان هنگام تولد یکی از مشکلاتی است که با آن مواجه هستیم. راهکار آن، راه‌اندازی کلینیک شیرخواران پرخطر است تا سلامت ریه، عصب شنوایی، بینایی، گفتاری، قلب و عروق و…، بررسی شود. یکی دیگر از مسائلی که در به خطر افتادن سلامت کودکان نقش دارد، رشد غلط فرهنگ درمان خودسرانه است. ما به خانواده‌ها توصیه می‌کنیم از این کار غیرعلمی پرهیز کنند.

وی با اشاره به اهمیت رشد و تکامل مغزی در دوران کودکی بیان کرد: رشد مغز کودکان تا سن سه سالگی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل بسیاری از بیماری‌های مغزی مانند فلج مغزی و اوتیسم اگر در زیر سه سالگی تشخیص داده شوند قابل درمان یا بهبودی هستند. بنابراین خانواده‌ها در زیر سه سال باید به رشد مغزی کودکان توجه کنند.

دبیر انجمن پزشکان کودکان ایران گفت: در کشور ما طرحی در دست اجرا است که هدف از آن غربالگری تکامل عصبی کودکان است. در صورتی که اجرا شود به این سمت می‌رویم که برای کودکان از دوره شیرخوارگی تا ۵ سالگی تست هوش، نمره هوش و استعدادیابی انجام شود. این طرح در فرهنگستان علوم پزشکی به لحاظ کارشناسی در حال بررسی است تا در صورت نهایی شدن به دولت پیشنهاد شود.

وی در خصوص ارزیابی انجمن پزشکان کودکان از وضعیت اجرای طرح درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های دولتی تصریح کرد. بدین صورت که هزینه‌کرد دولت در حوزه سلامت باعث خواهد شد مردم برای درمان نوزادان و کودکان خود فقط دغدغه خود بیماری را داشته باشند. همچنین دغدغه‌ای از بابت هزینه‌ها نداشته باشند. اما مدیریت اقتصاد سلامت در ایران ضعیف است. به طوری که برخی از بیمارستان‌های ما توانایی تأمین هزینه‌های جاری و ترمیم دستگاه‌ها و ساختارهایشان را ندارند. بنابراین نمی‌توانند تأسیسات و تجهیزات خود را به روزرسانی کنند. از سوی دیگر با مشکلاتی نظیر کمبود نیرو نیز مواجه هستیم. در چنین شرایطی اجرای مطلوب طرح درمان رایگان کودکان زیر هفت سال سخت می‌شود. اما امیدواریم که با افزایش سهم سلامت از سرانه تولید ناخالص داخلی، بیمارستان‌ها با مشکلات مالی کمتری مواجه شوند. تا بستر اجرای چنین طرح‌هایی به خوبی فراهم شود.