“چاق کننده های شیمیایی”، خطری جدی برای سلامت عمومی

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی چاق کننده خارجی (obesogens)، تهدیدی جدی برای سلامت عمومی در جوامع امروزی محسوب می شود.

بر اساس شواهدی که امروز (یکشنبه) در پنجاه و نهمین نشست سالانه انجمن غدد درون ریز کودکان در اروپا ارائه شد، قرار گرفتن در معرض ترکیبات شیمیایی خارج از بدن و افزایش دهنده وزن (چاق کننده های شیمیایی)، یک خطر جدی برای سلامت عمومی افراد محسوب می شود و برای کاهش قرار گرفتن در معرض این مواد و محافظت از سلامت افراد، به مقررات سختگیرانه تری نیاز است.

دکتر لئوناردو تراساند که یک رهبر بین المللی در زمینه بهداشت محیط است، شواهد زیادی از تأثیر جدی این مواد شیمیایی بر چاقی در دوران کودکی و بزرگسالی و همچنین تاثیر آن بر اقتصاد جهانی را جمع آوری می کند.

این طرز فکر قدیمی که رژیم غذایی و فعالیت بدنی تنها عوامل تعیین کننده وزن بدن هستند، در حال حاضر دیگر درست نیست زیرا مشخص شده که عوامل ژنتیکی و محیطی نیز نقش مهمی در وزن بدن افراد دارند با این حال، تأثیر مخرب مواد شیمیایی مختل کننده هورمون های بدن بر افزایش چاقی تا حد زیادی نادیده گرفته شده است.

همچنین مجموعه ای از شواهد نشان می دهند که این مواد شیمیایی می توانند متابولیسم طبیعی بدن افراد را به هم بریزند و فرایندهای طبیعی برای استفاده از کالری را تضعیف کرده و آن ها را مستعد افزایش وزن کنند.

دکتر تراسنده و همکارانش تعدادی از مطالعات خود را در مورد اثرات سوء قرار گرفتن انسان در معرض این مواد شیمیایی که در زندگی روزمره با آن ها سر و کار داریم و اثرات بلند مدتشان منتشر کرده اند که یکی از آن ها به شرح زیر است:
بیس فنول ها (Bisphenols) که در آلومینیوم یافت می شوند، می توانند سلول های چربی را بزرگتر کرده و ما را در ذخیره سازی چربی در بدن مستعد کنند.

به نقل از نیوز مدیکال نت، به گفته دکتر تراسنده، افزایش چاقی ناشی از این مواد شیمیایی هزینه های اقتصادی قابل توجهی برای جوامع نیز دارد و برای جلوگیری از به خطر افتادن بهداشت عمومی و هزینه های اقتصادی، بهبود مقررات و قوانین در استفاده از این ترکیبات که در بسیاری از کالاهای امروزی بکار می روند، ضروری است.

منبع: ایسنا

مرتبط:

برنامه ۲۱‌روزه برای به‌ دست آوردن سلامت عمومی