آسمان در سیارات دیگر چه رنگی است ؟
برای برخی افراد این موضوع سوال است که آیا سیاره های دیگر هم اتمسفر و آسمان آبی دارند؟ رازها و حقایق جالبی در رابطه با آسمان در سیارات دیگر وجود دارد.
شاید این سوال زیاد به گوشتان خورده باشد یا اصلا شاید به آن فکر هم نکرده باشید اما احتمالا با خواندن این تیتر شما هم کنجکاو خواهید شد. با ما همراه شوید تا اطلاعات جالبی در مورد رنگ آسمان سیارات دیگر بدست آورید.
فضا و اتمسفر چیست ؟
جو و اتمسفر زمین به لایه های متعددی تقسیم می شود. اتمسفر خارجی ترین لایه سیاره است. این هم معمولاً روشن ترین و نازک ترین لایه موجود است که باعث می شود آن را اتمسفر بنامیم. اتمسفر از تخته سنگ ها و اقیانوس ها تشکیل نشده است بلکه کل اتمسفر از گاز است.
اتمسفر ها طیف وسیعی از گاز ها را داخل خود دارند. یکی از این گاز ها، گاز نیتروژن است که در واقع با هیچ ماده ای واکنش نشان نمی دهد. مقداری هم اکسیژن در آن وجود دارد که با آن نفس می کشیم و همچنین دو گاز مهم دیگر از جمله آرگون و کربن دی اکسید هم وجود دارند که مقدار آن ها از دیگر گاز ها کمتر است. ترکیب گاز های موجود، همگی اتمسفر را تشکیل می دهند. اتمسفر زمین از گاز هایی تشکیل شده اند که تمایل به رنگ آبی دارند، البته رنگ های دیگر هم از خودشان نشان می دهند.
آیا سیاره های دیگر هم اتمسفر و آسمان آبی دارند ؟
احتمالاً بعضی از آن ها همین گونه هستند. هاله رنگ آبی در اطراف زمین در فضا تحت تاثیر نور های اطراف نیز هست. بعضی از سیاره ها هیچ اتمسفری ندارند که مریخ نزدیکترین همسایه به ما، نمونه ای از همین سیاره هاست. تقریبا به مدت ۲۰ سال است که فضانوردان به دنبال کشف اتم در سیاره های دیگر هم هستند و هنوز اطلاعات در این باره کامل نشده است.
اتمسفر در دیگر سیارات چگونه است؟
عطارد
چشم اندازه آسمان در این سیاره با چشم انداز فضا در مدار این سیاره تفاوتی ندارد زیرا عطارد اتمسفر ندارد و یا میزان آن خیلی کم است. اندازه ظاهری خورشید در عطارد به علت مدار عجیب و غیر عادی این سیاره، دو برابر اندازه ای که بر روی زمین به نظر می رسد، است.
ونوس
اتمسفر سیاره ونوس از کربن دی اکسید ساخته شده و بسیار داغ و ضخیم است. این سیاره با ابر های ضخیمی از سولفوریک اسید به طور کامل پوشانده شده است. آسمان در ونوس نارنجی رنگ است و خورشید در طول روز و ستاره ها در شب دیده نمی شوند.
ماه
آسمان بر روی ماه همیشه سیاه است و اتمسفر در ماه خلا است. در ماه نمی توان به دلیل درخشان بودن خورشید، ستاره ها را در طول روز دید. خورشید همانطور که بر روی مدار زمین دیده می شود، در ماه نیز قابل رویت است. خورشید گرفتگی را هنگامی که خورشید به پشت زمین می رود، می توان بر روی ماه دید.
مریخ
مریخ دارای اتمسفر بسیار نازکی است و چنانچه در بخش سرگرمی نمناک میخوانید زمان طلوع خورشید در آن می توان یک آسمان نسبتا آبی را مشاهده کرد اما با حرکت خورشید در افق رنگ آسمان به قرمز صورتی تبدیل می شود. در آسمان مریخ ابر وجود ندارد بنابراین می توان میلیارد ها ستاره ی درخشان را در آسمان مشاهده نمود.
مشتری
جو و آسمان سیاره مشتری از رنگ های قهوه ای و نارنجی تشکیل شده است و علت آن هم وجود گاز های فسفر و سولفور است که مواد شیمیایی پیچیده ای هستند که به آن ها هیدروکربن گفته می شود.
زحل
آسمان در لایه ی بالایی اتمسفر زحل آبی رنگ است اما هر چه به سمت لایه های پایینی اتمسفر می آییم، آسمان زرد رنگ می شود. در خط استوای این سیاره می توان حلقه های زحل را که کاملا نازک هستند، مشاهده کرد. در زحل اشعه خورشید به وسیله کریستال های فراوان یخ و گاز بازتاب داده می شود و منظره ای زیبا به وجود می آورد. کریستال های یخ ساخته شده از مواد شیمیایی مثل آمونیاک در لایه بالایی سیاره زحل یک زرد کمرنگ به آن می دهند.
پلوتون
این سیاره دورترین سیاره منظومه شمسی است و سیاره ای بسیار روشن و درخشان است. اتمسفر این سیاره یک مه قابل توجه آبی رنگ را ایجاد می کند که در غروب قابل مشاهده است.
اورانوس و نپتون
اتمسفر سیاره هایی از جمله نپتون و اورانوس هم هاله هایی از رنگ آبی زیبا را دارند اگرچه که اتمسفر آبی حقیقی با اتمسفر آبی که ما می شناسیم متفاوت است و با گاز های متان پر شده است. همچنین ممکن است کمی رنگ سبز هم لابه لای آن ها دیده شود که بیشتر در سیاره نپتون اتفاق می افتد اما سیاره اورانوس سبز کم رنگ تری نسبت به نپتون دارد. خورشید بر روی این سیارات به صورت نقطه ای کوچک و تیره دیده می شود.
اتمسفر یا به نوعی آسمان اورانوس هم از مقداری آمونیاک تشکیل شده است که آن هم بیشتر به رنگ سبز تمایل دارد تا این که بخواهد به آبی نپتون گرایش داشته باشد.
مرتبط:
نگاهی به مهمترین اکتشافات فضایی در سال ۲۰۲۰