بلوغ کودکان و علت بلوغ زودرس در کودکان
بلوغ زودرس کودکان به ظاهر شدن زودهنگام علائم بلوغ جسمی و هورمونی گفته می شود . ظاهر شدن علائم بلوغ از نظر فیزیکی و هورمونی در دختران قبل از ۸ سالگی و در پسران قبل از ۹ سالگی، بلوغ زودرس نامیده می شود . در این مطلب سعی داریم به علت و درمان بلوغ زود رس در دختران بپردازیم پس با ما همراه شوید.
از علت تا درمان بلوغ زودرس در دختران
خروج از کودکی و ورود به نوجوانی با نشانه هایی همراه است که این نشانه ها در دختران شامل برجستگی های سینه و قاعدگی می باشد .به طور طبیعی بلوغ در دختران از حدود ۱۰ سالگی شروع می شود اما گاهی دختران کوچکتر را می بینیم که نشانه های بلوغ به شکل مشهودی در آن ها دیده می شود . وقتی جوانه و برجستگی سینه در دختران، قبل از ۸ سالگی ظاهر شود یا شروع عادت ماهانه قبل از ۹ سالگی باشد در واقع بلوغ جنسی زودرس اتفاق افتاده است. بلوغ به طور کل به معنای ظهور صفات ثانویه جنسی است که دارای یک سری توالی منظم است یعنی باید انتظار آن تغییر را در ادوار متوالی داشته باشید.
بلوغ زودرس جنسی دختران به دو صورت عمده بروز می کند:
یک دسته بلوغ زودرس جنسی واقعی است یعنی شروع بلوغ طبق روال عادی زودتر از موعد است، در این گروه هورمونهای گنادوتروپین دچار افزایش ترشح می شوند و سیکلهای قاعدگی را افزایش میدهند.در گروه دیگری از دختران مبتلا به بلوغ زودرس جنسی علت را باید در غده فوق کلیوی جستجو کرد.ازآن جایی که بلوغ زودرس یک نوع اختلال در سلامتی فرد است و عموماً در سنینی رخ می دهد که کودک در مقطع دبستان یا پیش دبستان است ، شروع درمان به محض تشخیص قطعی، الزامی است .
علت بلوغ زودرس دختران در چیست؟
بیشتر موارد بلوغ زودرس در دختران معمولاً همراه با علت خاصی نیست اما ممکن است گاهی علت های مشخصی داشته باشد که عبارت است از:
تومورها :
تومور مغزی، تومور تخمدان یا تومور غدد فوق کلیوی که فرد را دچار بلوغ زودرس می کند ،گاهی این تومورها خوش خیم و گاهی بدخیم هستند.
بیماری های مادر زادی :
اختلال مادرزادی در ترشح هورمون ها در غدد فوق کلیوی ، پسران عکس این وضعیت را دارند و عموماً علت مشخصی برای بلوغ زودرس شان پیدا می شود .
عوارض بلوغ زودرس در دختران
هنگامی که دختر بچه ای دچار بلوغ زود رس می شود ابتدا رشد قدی خوبی دارد اما بعد از آن به علت زودتر بسته شدن صفحات رشد ، قد کودک کوتاه باقی می ماند.
مشکلات روانی
بلوغ زودرس، به لحاظ روانی برای کودک مشکل ساز است؛ وقتی می بیند هم سن و سالان خود علایم بلوغ را ندارند ولی یک سری علایمی در بدنش ایجاد شده که با دیگران فرق می کند، از لحاظ روانی برای کودک مشکل ساز می شود و نیاز به درمان دارد .
۸ سالگی؛ سن بلوغ زودرس
شروع سن طبیعی بلوغ در دختران به طور متوسط ۱۰ تا ۱۱ سالگی است و بلوغ قبل از ۸ سالگی، بلوغ زودرس است. اگر بلوغی بعد از ۸ سالگی اتفاق بیفتد ولی خیلی سریع پیش برود، به صورتیکه در فاصله های کمتر از سه ماه مراحل بلوغ تغییر کند ،باید درمان شود و آن را به طور موقت متوقف کنیم.بلوغ پنج مرحله دارد که در معاینه تخصصی مشاهده می شود.اما باید به علامت اولیه بلوغ در دختران اهمیت بدهند و اگر دیدند جوانه های پستانی قبل از سن ۸ سالگی در دختران ایجاد شد، بلافاصله به متخصص غدد مراجعه کنند. بعد از ایجاد جوانه های پستان، با فاصله حدود ۶ ماه موهای ناحیه زیربغل و ناحیه تناسلی هم تدریجاً ایجاد می شود.
درمان بلوغ زودرس
برای درمان بلوغ زودرس ابتدا باید بررسی کنیم به چه علتی فرد دچار بلوغ زودرس شده است. با توجه به این که در بسیاری از مواقع در دختران علت پیدا نمی شود، داروهایی تجویز می کنیم که جلوی تغییرات هورمونی ایجادشده را می گیرد اما این داروها به طور موقت تجویز می شوند.با مصرف داروها تا سن نرمال بلوغ ، بلوغ زودرس متوقف می شود و هنگامی که دارو قطع شود، تغییرات هورمونی دوران بلوغ به مرور برمی گردد. بنابراین لازم است گاهی چند سال داروها تجویز شوند. معمولاً داروها به صورت تزریقی است و ماهانه یا سه ماه یک بار تزریق می شود .
زنگ خطر بلوغ زودرس برای مسئولان
بلوغ زودرس، یک نوع اختلال در سلامتی فرد است و عموماً در سنینی رخ می دهد که کودک در مقطع دبستان یا پیش دبستان است، عملکرد ۲ وزارتخانه بهداشت و آموزش و پرورش در این زمینه مهم است . مدیرکل امور زنان وزارت آموزش وپرورش درباره بلوغ زود رس اظهار کرد :به دلیل بلوغ زودهنگام جنسی دختران، آموزش هایی که پیش از این در دوره راهنمایی ارائه می شد، به سال ششم ابتدایی انتقال یافته و مدارس مکلف به ارایه آموزش ها هستند. این اقدام در آشنایی کودکان با بلوغ مؤثر است اما اقدامی نیست که منجر به پیشگیری از بلوغ زودرس شود .
برخی دانشگاه های علوم پزشکی اعلام کرده اند که یکی از برنامه های واحدهای جوانان، نوجوانان و مدارس، معاینات دانش آموزان است که در شناخت زودرس اختلالات ودرمان به موقع مؤثر است .کاهش سن بلوغ و بروز بلوغ زودرس، زنگ خطری است برای مسئولان است تا با اقداما