به ساده ترین شکل ممکن آینده نگر باشید
آینده نگر بودن یعنی داشتن برنامه ای خلاقانه و نو آورانه برای آینده همراه با نگاهی خوش بینانه است که این ها زمینه ایجاد یک موفقیت بزرگ در آینده است.
چطور آینده نگر باشیم؟
آینده نگر بودن به معنای توانایی فرد برای برنامه ریزی آینده از طریق یک راه نوآورانه و خلاقانه است. بسیاری از افراد دوست دارند به نتایج کاملاً جدیدی دست پیدا کنند که قبلا هرگز آن را تجربه نکرده اند. آینده نگر معمولاً به فرد خوش بینی گفته می شود که باور دارد به اهدافش دست پیدا می کند و بیش از اکنون خود، در آینده موفقیت به دست می آورد.
فردی که در گذشته سیر می کند، شخصی است که در شکست های گذشته خود گیر کرده است. این فرد نمی تواند بیشتر از زمان حال را ببیند، بنابراین مدام به اتفاقاتی که در گذشته رخ داده است فکر می کند. فکر کردن به گذشته نیز مطمئناً عاملی برای افسردگی است زیرا امید را از زندگی شخص سلب می کند.
زمانی که یک شخص به گذشته فکر کند، همه خوش بینی های او نسبت به آینده از بین می رود و فقط روی گذشته تمرکز می کند. اگر گذشته یا حال این فرد بد باشد، در نتیجه افسرده خواهد شد. نمونه ای از این شخص فردی است که هر روز گریه می کند زیرا دارایی اش را خرج کرده است. نمونه ای از فرد آینده نگر هم کسی است که برای به دست آوردن پنج برابر پولی که خرج کرده است برنامه ریزی می کند تا به پول بیشتری دست پیدا کند.
ابعاد مهم آینده نگری
- تفکر و تدبر و تأمل در تصمیم گیری ها و انتخاب های مهم زندگی
- تعادل و توازن در زندگی
- کنترل بر خود و بر تصمیم ها و رفتارها
- هماهنگی در زندگی و بین اهداف و آرزوها
- انسجام و پیوستگی در زندگی
چگونه می توان یک فرد آینده نگر بود؟
قبل از هر چیزی باید مطمئن شوید چرا افراد به گذشته فکر می کنند و دلایل آن را بررسی کنید. این دلایل به شما کمک می کند که راحت تر آینده نگر شوید
۱٫ گذشته را فراموش کنید
گذشته به ما درس می دهد که خوب یا بد عبور کرده و تمام شده است و فرقی ندارد که اکنون روی آن تمرکز کنید یا خیر، زیرا هیچ کمکی برای رسیدن به اهداف شما نمی کند. پس هر اتفاقی که در گذشته افتاده را فراموش کنید. روی هدف خود تمرکز کنید، هرگز به دلیل مشکلات گذشته گریه نکنید و به جای آن سعی کنید روش هایی را امتحان کنید که باعث می شود در آینده موقعیت بهتری داشته باشید.
۲٫ روش های قدیمی را فراموش کنید
روش های قدیمی ممکن است در بعضی از موارد مفید باشد اما عموماً کمک اندکی به افراد می کند. حتی اگر این روش ها کارآمد باشند، باز هم ممکن است نتیجه بهتری برای شما نداشته باشد. باید کارهایی را انجام دهید که تا به حال هرگز آنها را انجام نداده اید تا نتایجی به دست آورید که تا به حال نداشته اید.
۳٫ یک برنامه با اهداف جدید بنویسید.
یک برنامه با اهدافی جدید بنویسید که در گذشته اصلا این کار را نکرده بودید. به طور مثال اگر ۱۰میلیون تومان پول و یا چیزهایی با ارزش را از دست داده و یا خرج کردید، یک برنامه دیگر تنظیم کنید که روی به دست آوردن ۳۰ میلیون تومان تمرکز کند، نه همان ۱۰ میلیون.
زمانی که برنامه ای همراه با بلند پروازی بنویسید، ذهن شما مجبوربه فکر کردن درباره راههایی می شود که امکان دسترسی به هدف تان در آن بیشتر است. بنابراین باید برای دستیابی به اهداف خود برنامه ریزی کنید.
۴٫ پشتکار داشته باشید
اغلب افراد آینده نگر پشتکار زیادی دارند. آنها از مشکلات، تبعیض ها، تعصبات، فجایع و بلایای زندگی و شکست ها عبور کرده و خم به ابرو نمی آورند. این افراد با اراده محکم خود هر بار که شکست خورده و بر زمین می افتند دوباره برمی خیزند. آنها به پشتوانه اراده راسخ خود اعتقادی عمیق نسبت به بینش و دیدگاه خود دارند.
۵٫ چگونگی نوآوری را بیاموزید
افکار خلاقانه، نوآورانه و باورهای این چنینی را باید یاد بگیرید. بدون نوآوری قطعاً درجا خواهید زد، در نتیجه از روش های قدیمی استفاده می کنید.
۶٫ برنامه خود را عوض کنید
زمانی که برنامه خود را مدام و مدام عوض می کنید، به یاد می آورید که بیشتر به دنبال چه اهدافی در آینده هستید و احتمالاً فکرتان مثبت می شود. به یاد داشته باشید که گیر کردن در گذشته قطعاً شما را به هیچ جایی نخواهد رساند.
۷٫ مانند همه فکر نکنید
یکی ز صفات برجسته افراد اینده نگر این است که به نوعی متفاوت با دیگران می اندیشند، متفاوت کار می کنند و پاسخ متفاوتی به وضعیت زندگی می دهند. بنابراین فردی که بیرون از میدان فکر می کند با فرهنگ یا زمانه خویش روبه رو می شود. برای آینده نگر بودن باید از اندیشه متداول و هنجارهای رفتاری مرسوم دور شوید، یک قدم از فرهنگ خود فاصله بگیرید و تمام آنها را زیر سوال ببرید.
۸٫ ترس های خود را از بین ببرید
ماندن در گذشته باعث ترس از کشف کردن می شود و شما را از آینده می ترساند. پس ترس های خود را از بین برده و آنها را نادیده بگیرید و به جلو قدم بردارید. تنها در چنین شرایطی می توانید آینده نگر باشید.
۹٫ برنامه های بلند مدت داشته باشید
زمانی که برنامه بلند مدت داشته باشید، تمرکز شما روی آینده خواهد بود و می توانید به یک فرد آینده نگر تبدیل شوید
۱۰٫ مسئولیت سرنوشت خود را قبول کنید
آینده نگری یعنی جدا کردن خود از دیگران، به همین دلیل استقلال و مسئولیت پذیری شما در طول زمان تقویت می شود. به مرور متوجه می شوید که کارهای شما دارای تبعات و پیامدهایی است و خودتان مسئول خلق سرنوشت خود هستید. شما مشاهده می کنید که نمی توان بر ایده های از قبل مشخص شده تکیه کرد، نمی توان دیگر آن واقعیتی را پذیرفت که مردم عادی سالهاست آن را پذیرفته اند. در نتیجه می بینید که خودتان باید فکر کرده و حقیقت پنهان را دریابید.
۱۱٫ نفس خود را کنترل کنید
فرد آینده نگر دارای مهارت های مناسبی برای مقاومت در برابر تصمیم گیری ها و رفتارهای خود ویران گر دارد و در برابر هوس های آنی تسلیم نمی شود. این اشخاص حتی تلاش می کنند تا از شرایطی که مجبور به گرفتن تصمیمات و رفتارهای آنی و ویران گر می شوند به دور باشند. بنابراین شما باید با سنجیدن عواقب تصمیم ها و کار های خود، درباره ی هر گونه عمل آنی و لحظه ای خودتان مقاومت کنید.
۱۲٫ کلی نگر باشید
یک خصوصیت بارز و مهم فرد آینده نگر این است که او خیلی خوب می تواند نقاط را مانند یک زنجیره به هم وصل کرده و تصویر کلی را مشاهده کند. او محو تکه های پاذل زندگی نمی شود و همیشه کل زندگی را مانند یک تصویر کامل می بیند نه اینکه فقط به یک بخش توجه کند. این فرد می تواند با تنیدن تار و پود زندگی اعتقاد و بینش خود را افزایش دهد.
سایر راهکارها برای تقویت توان آینده نگری در خود
علاوه بر همه موارد ذکر شده باید داشتن اعتماد به نفس را یاد بگیرید.
اعتماد به نفس پایین از برنامه ریزی برای آینده جلوگیری می کند زیرا این باورهای غلط باعث شکست شما می شود.
باورهای منفی را از خودتان دور کنید.
زمانی که اعتماد به نفس داشته باشید، از این باورهای غلط و منفی خلاص می شوید، دیدگاه شما وسیع تر می شود و نسبت به آینده خوشبین خواهید شد.
تفکرات نادرست درباره آینده نگری
با اینکه در تمام موارد ذکر شده آینده نگری را یک ویژگی مثبت معرفی کردیم اما برخی از افراد تصورات اشتباهی از آن دارند.هنگامی که این تصورات غلط مبنای تصمیم گیری یا رفتار آنها می شود، چه بسا برای خود و اطرافیان ، خطرات و عواقب شدیدی به بار می آورند.برخی از این تصورات اشتباه شامل موارد زیر می شود:
۱٫ آینده نگری صفتی است که می توان کاربرد آن را فقط در چند حوزه زندگی مثل اقتصاد یا کار یا حداکثر زندگی مشترک مشاهده کرد.
با اینکه این سه حوزه بخش بزرگی از زندگی را تشکیل می دهد نباید فراموش کنیم که آینده نگری و دوراندیشی مربوط به تمام تصمیمات و رفتارها در زندگی است . روابط اجتماعی، مسافرت، تفریحات و سرگرمی و به طورکلی هر تصمیمی که با این ویژگی مثبت در ارتباط است باید از آن استتفاده کنیم و تصمیمات درست و رفتارهای دوراندیشانه ای داشته باشیم.
۲٫ آینده نگری نوعی حساب گری خودخواهانه است.
باید توجه داشت که در آینده نگری خودخواهی وجود ندارد. گاه این ویژگی مثبت باعث برقراری روابط خوب با دیگران یا عمق دادن به این نوع روابط می شود و یا حتی موجب رفاه دیگران خواهد شد. بنابراین آینده نگری خودخواهی نیست.
۳٫ آینده نگری یعنی احتیاط کاری افراطی، ترس، عدم ریسک پذیری و خوار شدن
اگر چه در آینده نگری باید احتیاط وجود داشته باشداما این به معنی ترس یا احتیاط مفرط نیست. چه بسا نوجوانان و جوانان گاه با همین استدلال از طرف دوستان، تسلیم آنها شده و در برابر خواسته های آنها تسلیم می شوند و تن به رفتارهای پرخطری چون مصرف مواد و الکل، کشیدن بی رویه سیگار و قلیان یا روابط جنسی نامشروع می دهند. باید به خاطر داشته باشیم که گاه نترسیدن در شرایطی که باید ترسید نوعی حماقت است.
کلام آخر:
بسیاری از افراد موفق دنیا در سنین جوانی طعم موفقیت و ثروت را چشیده اند که البته این اتفاق شانسی نبود چراکه موفقیت و ثروت مند شدن به خوش شانسی ربطی ندارد. باید از هوش خود استفاده کنید. اعتماد به نفس به تنهایی و بدون برنامه نیز شما را به جایی نمی رساند. پس سعی کنید از هر لحاظ خودتان را ارتقا دهید.