آموزش کودکان مستقیم باشد یا غیرمستقیم؟
یک روانشناس گفت: کودکان را میتوان به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم آموزش داد که در این زمان محققان به این نتیجه رسیدهاند که آموزش غیرمستقیم بهتر است.
مریم کرمالهی با اشاره به اینکه به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم میتوان به کودکان آموزش داد، اظهار کرد: آموزش مستقیم هدفی خاص و محدود دارد که در آن کودک باید مفهومی معین را یاد گرفته و آنرا با مفاهیم قبلی ذهن خود مرتبط و از آن در مسائلی که برایش پیش میآید بهره بگیرد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال آموزگار حرف «ن» را به کودک می آموزد؛ او باید آن را یاد بگیرد و کلماتی را که در آنها حرف «ن» بکار رفته بخواند و بنویسد ودر همه جا آن را باز شناسد، یا از راه مشاهده های گوناگون دریابد که گیاه از دانه میروید و بتواند دانه را باز بشناسد، آن را بکارد و اهمیت دانه را از نظر زندگی گیاهی دریابد.
کرمالهی با اشاره به اینکه در آموزش مستقیم از کودک میخواهند از راههای مختلف مکتوب، شفاهی و عملی دانستههای خود را بازگو کند، عنوان کرد: در واقع بدین گونه از او به طور مستقیم امتحان گرفته میشود و با نمره دادن میزان دانستههای او را میسنجند.
این روانشناس با بیان اینکه در آموزش مستقیم کودک مقید و محدود است، باید بنشیند، مشاهده کند، گوش بدهد، یاد بگیرد، تمرین کند و در چهارچوب معین فعالیت داشته باشد، ادامه داد: در اقلب موارد نهتنها از طریق آموزش مستقیم کودک چیزی نمیآموزد بلکه در برابر آموزش مستقیم از طرف مربی، والدین، خانواده و حتی مدرسه جبههگیری هم میکند و در بهترین حالت فقط از ترس پدر و مادر به این نوع آموزش تن میدهند.
وی با اشاره به اینکه در آموزش غیر مستقیم هدف، وسعت پیدا میکند و مفاهیم متعدد و گوناگون میشوند، تصریح کرد: هر کودکی هر چقدر که بخواهد و بتواند کشف کرده و یاد میگیرد و محدودهای برای او تعیین نمیشود.
کرمالهی با اشاره به اینکه در آموزش غیرمستقیم کودک در فعالیتها آزادی بیشتری دارد، افزود: در این روش آموزش برای کودک جنبه بازی و سرگرمی پیدا میکند، میتواند خود برنامهاش را تنظیم کرده و پرسشهای گوناگون در زمینه آنچه فهمیده و کشف کرده است مطرح کند و ارزشیابی از دانستههای او نیز غیر مستقیم انجام میشود.
این روانشناس ادامه داد: آنچه در گفتوگو یا فعالیتهای انفرادی و گروهی از او دیده میشود کافی است، امتحان و نمرهای در کار نیست، آموزش پیش از دبستان را در بیشتر کشورهای جهان، نوعی آموزش غیر مستقیم میدانند، حتی در بسیاری از کشورها تلاش دارند آموزش دوره دبستان را نیز به طور کامل، یا دست کم قسمتی از آنرا غیر مستقیم کنند.
وی اظهار کرد: آموزش غیر مستقیم با روحیه جستجوگر و کنجکاو سازگارتر است و کودک را به شوق و ذوق بیشتری برای اکتشاف و یادگیری بر میانگیزد، با رشد بدنی او نیز مناسبتر است، زیرا از نشستن بیشاز اندازه او جلوگیری میکند و او را به حرکت و فعالیت وا میدارد.
کرمالهی افزود: روش غیرمستقیم با یاد گرفتن به معنای واقعی نیز هماهنگی بیشتر دارد، چه تنها توانایی درک و علاقهمندی کودک باعث میشود که میزان یادگیری او گسترش یابد.
این روانشناس ادامه داد: ممکن است عدهای از خانوادهها که خود کمتر تجربه ای از آموزش غیر مستقیم دارند، روش آموزش مستقیم را بپسندند، اما مربی باید از آن به طور کامل بپرهیزد و تا جایی که امکان دارد امتیازهای آموزش غیر مستقیم را به خانواده ها یادآور شود.
وی تصریح کرد: در نتیجه میتوان اینگونه گفت که در آموزش غیرمستقیم یادگیری کودکان ما بهتر و سریعتر خواهد بود.
منبع:ایسنا