مشاور تغذیه برای کودکان

تغذیه سالم برای رشد و سلامت کودکان نقش بسیار حائز اهمیتی دارد.در واقع یکی از عواملی که می‌تواند در کاهش رشد کودک و بروز سوءتغذیه‌های جزئی تا شدید موثر باشد، تغذیه محدود یا نامتناسب برای کودک می‌باشدکه نیاز به مشاور تغذیه دارد.

عوامل متعددی در بروز سوءتغذیه موثر می‌باشند که از آن جمله می‌توان به بد غذایی کودک، عدم تغذیه مناسب کودک توسط خانواده، مشکلات متابولیکی و عدم تعادل سوخت و ساز در بدن کودک اشاره کرد که در همگی این موارد نیاز است از متخصصان تغذیه برای بهبود وضعیت تغذیه و سلامت بدن کودک مشاوره گرفت.

مواردی که نیاز است کودک به مشاور تغذیه مراجعه نماید

در موارد زیر ضروری است که والدین کودک خود را جهت مشاوره تغذیه به نزد یک متخصص تغذیه ببرند:

* وقتی کودک دچار کم‌وزنی می‌شود و وزنش متناسب با قد و سنش رشد نمی‌کند. به عبارتی وقتی که کودک بسیار لاغر می‌باشد.

* وقتی کودک دچار چاقی می‌شود و چاقی به صورت چاقی شکمی خود را نشان می‌دهد.

* وقتی کودک بد غذا است و به طور منظم غذا نمی‌خورد و به مصرف تنقلات به جای خوردن وعده‌های غذایی اصلی روی می‌آورد.

* وقتی کودک پرخور و به نوعی دچار پرخوری عصبی است.

* وقتی کودک دچار بی‌اشتهایی است و عنوان می‌کند که تمایلی به خوردن غذا ندارد.

* وقتی کودک تحرک بدنی کمی دارد و مانند

* هم‌سن و سالان خود نمی‌تواند فعالیت بدنی داشته باشد که یکی از دلایل آن می‌تواند ناشی از کمبود ریز‌مغذی‌ها در بدن او باشد.

* وقتی کودک دچار بیماری‌های خاص مانند کم‌خونی‌های شدید، هموفیلی، سلیاک و … می‌باشد.

* وقتی کودک دچار بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع ۱، مشکلات قلبی و مشکلات کلیوی باشد.

مشاور تغذیه

 

مشاور تغذیه برای کودک چه کاری انجام می‌دهد؟

قطعا با مراجعه به یک متخصص تغذیه، بعد از بررسی وضعیت رشد قدی و وزنی کودک متناسب با سنش و منطبق با عادات غذایی او، برای کودک رژیم غذایی متناسب یا توصیه‌های غذایی مناسب ارائه می‌شود و از والدین درخواست می‌شود که با دقت توصیه‌ها و رژیم غذایی کودک را برای ایشان رعایت نمایند.

نکته مهم در بهبود وضعیت تغذیه‌ای کودک، آموزش صحیح اصول تغذیه‌ای به خانواده و به‌خصوص والدین می‌باشد.

چون که در بسیاری از موارد تغذیه بد خانواده عامل اصلی بروز مشکلات تغذیه‌ای در بدن کودک می‌باشد. به همین دلیل با صرف وقت در چندین جلسه باید نکات آموزشی تغذیه به والدین و کودک آموزش داده شود.

 نکات مهمی که والدین در هنگام مراجعه به مشاور تغذیه باید مدنظر داشته باشند

مشاوره تغذیه برای کودک یک فرآیند چند جلسه‌ای می‌باشد، بنابراین والدین نباید انتظار داشته باشند که با مراجعه تنها یک جلسه به مشاور تغذیه تمام مشکلات کودک‌شان حل شود.

انتظار نداشته باشند که مشکلات کودک‌شان با مصرف قرص و دارو حل شود. قطعا تغییر روش تغذیه به مرور زمان و با کمک و همکاری با متخصص تغذیه بهبود خواهد یافت، هرچند در برخی موارد با نظر متخصص تغذیه نیاز به مصرف مکمل‌ها و داروها نیز می‌باشد.

توقعات غیر واقعی مانند کاهش یا افزایش وزن و قد خارج از متعارف نداشته باشند.

در مورد کودکان وضعیت قد و وزن منطبق با سن و بر اساس جداول استاندارد سازمان بهداشت جهانی مشخص می‌گردند؛ بنابراین توقع برای کاهش یا افزایش وزن‌های غیر متعارف برای سلامت کودک بسیار مخرب می‌باشد.

مشاور تغذیه

در صورتی که والدین تمایل دارند که کودک‌شان قد بلندتری داشته باشد، حتما از نظرات متخصص تغذیه در این زمینه سود ببرند و از مصرف مکمل‌های غذایی تجاری در این مورد برای کودک خود اجتناب نمایند.

والدین توجه نمایند که جلسات پیگیری و مراجعه به مشاور تغذیه را با دقت رعایت نمایند و به طور مستمر با متخصص تغذیه کودک خود در ارتباط بوده و نکات و توصیه‌های ایشان را در مورد تغذیه کودک خود انجام دهند.

 

کلام پایانی

توصیه می‌شود که والدین به محض بروز مشکلات بدنی و مشکلات رشدی (قدی و وزنی)، چاقی و لاغری در کودک خود، به متخصص تغذیه مراجعه نمایند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن مشکل مشخص و راه حل مورد نیاز اجرا گردد.

فرزاد‌ برهمند‌پور؛ کارشناس ارشد‌ تغذیه و ارتقای سلامت

مرتبط:توصیه های تغذیه ای برای روزه اولی ها