آزمایش علمی جوش آوردن آب در ظرف کاغذی
یک آزمایش علمی دیگر برای آشنایی بیشتر کودک با نقطه جوش و درک اینکه جامدات و مایعات آنها یک گاز هستند.میخواهیم آب را درون جعبه کاغذی بریزیم و بدون اینکه کاغذ بسوزد، آنر به جوش آوریم.از کودکتان بپرسید که به نظرش آب را در چه ظروفی می توان به جوش آورد. در جواب به کتری و قابلمه حتما اشاره می کند. حالا شما این آزمایش علمی ساده و جالب را انجام دهید و آب را در ظرف کاغذی به جوش آورید.
در قدیم ژاپن باستان خانهها را از کاغذ میساختند تا موقع زمین لرزه و خرابی خانهها، خسارت جانی زیادی نداشته باشد.همینطور ظروف کاغذی هم برای پخت و پز وجود داشت.البته زیاد نبود ولی به هر حال وجود داشت.
میخواهیم در این آزمایش علمی آب را درون جعبه کاغذی بریزیم و بدون اینکه کاغذ بسوزد، آنر به جوش به جوش آوریم.
چه نیاز هست:
- جعبه کاغذی
- آب
- شمع یا شعله گاز
روش انجام آزمایش علمی فیزیک جوش آوردن آب در ظرف کاغذی:
- جعبه را آب بریزید. لازم نیست پر از آب کنید. مقدار کمی آب در آن بریزید.(اگر پاکت کاغذی نداشتید با کاغذ و چسب یک پاکت تخت بسازید).
- جعبه کاغذی را روی شعله گاز یا بالای شمع نگه دارید.طوریکه که فقط قسمت مرکزی آن زیر حرارت باشد.( این قسمت حتما با نظارت بزرگتر انجام شود).
- بعد از چند دقیقه خواهید دید که آب به جوش میآید.
چه اتفاقی افتاد:
کاغذ در دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد آتش میگیرد. اما جعبه کاغذی شما همواره با آب هم دما باقی میماند و نکته عجیب و جالب این است که دمای آن هرگز از ۱۰۰ درجه سانتیگراد( که نقطه جوش آن است) بالاتر نمیرود. وقتی هر ذرهی آب به دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد میرسد، به بخار تبدیل میشود و از ماهیتابه خارج میشود. هر قدر که میخواهید به جوشاندن آب ادامه دهید. تا زمانیکه تمام آب بخار شود، کاغذ نمیسوزد.
تحقیق
به نظرتان دیگه چه ظروف غافلگیر کننده ای هست که میشه آب را در آن به جوش آورد؟ آیا می دانستید که آب داخل بادکنک هم گرم میشود، بدون اینکه بادکنک بترکد؟ امتحان کنید و در قسمت دیدگاه تجربیاتتان را به اشتراک بگذارید.
هر از گاهی آزمایشهای علمی را با کودکتان انجام دهید، حتی اگر درک دلیل علمی آزمایشها هم برای کودک شما دشوار هست باز اجازه بدهید بیننده باشد. مهم این هست که به فکر فرو رود و بداند که هر اتفاقی علتی دارد تا تفکر منطقی و قدرت تحلیل و فکر کردن در آنها شکل بگیرد.