خانه کتاب بودجه ندارد
خانه کتاب دیگر بودجه ندارد،اما پای نقد کتاب کودک ونوجوان می مانیم
خانه کتاب بودجه ندارد سردبیر فصلنامه «نقد کتاب کودک و نوجوان» گفت خانه کتاب اعلام کرد که خانه کتاب بودجه نداردو دیگر توانایی پرداخت حق الزحمه سردبیر و نویسندگان مقالات این نشریه را ندارد و صرفا می تواند نسخه نهایی را منتشر کند.
خانه کتاب بودجه ندارد یکی از فعالیت های رسمی موسسه خانه کتاب از بدو تاسیس، نقد کتاب بوده است. به همین منظور این موسسه تا سال ها نشریات متنوعی در حوزه های مختلف را تحت عنوان «کتاب ماه» منتشر می کرد. در دولت نخست حسن روحانی با تغییر مدیرعامل این موسسه نشریات کتاب ماه بدل به فصلنامه های نقد کتاب شدند.
با نامناسب شدن اوضاع اقتصادی کشور و به تبع آن اقتصاد حوزه فرهنگ، فصلنامه های نقد کتاب از حدود ۱۲ عنوان به پنج عنوان تقلیل پیدا کردند. با این اوصاف اما روند انتشار همین تعداد عنوان نیز نامنظم بوده است و مهم ترین دلیل این روند، عدم تحقق بودجه های مصوب برای موسسه خانه کتاب است.
خانه کتاب بودجه ندارد فصلنامه «نقد کتاب کودک و نوجوان» نیز یکی از نشریات خانه کتاب است که سرنوشت مبهمی از نظر انتشار پیدا کرده، اما این نشریه یک ویژگی مهم دارد که باعث می شود عدم انتشارش بخشی از حوزه فرهنگ را با اشکال مواجه کند: این فصلنامه تنها نشریه تخصصی نقد در آشفته بازار کتاب کودک و نوجوان است.
در حوزه های دیگر بجز فصلنامه های تخصصی خانه کتاب، نشریات دیگری نیز به نقد و بررسی اوضاع حاکم بر بازار نشر مشغولند، اما چراغ نقد کتاب کودک در این سال ها را تنها فصلنامه «نقد کتاب کودک و نوجوان» روشن نگه داشته است. درباره روند انتشار این فصلنامه با سیدعلی کاشفی خوانساری، سردبیر آن و از مهم ترین چهره های ادبیات کودک و نوجوان در این دهه ها به گفت وگو، نشستیم.
کاشفی خوانساری گفت: فصلنامه های نقد کتابِ خانه کتاب هیچگاه رسما تعطیل نشدند، اما روند انتشار آنها به دلیل مشکلات مالی با وقفه هایی روبه رو بود. در این یکی دو سال نیز چند ماهی کار متوقف بود تا اینکه مدیرعامل خانه کتاب تغییر پیدا کرد. پس از اینکه قرار شد دوباره کار شروع شود، تعداد نشریات از ۱۲ عنوان به پنج نشریه کاهش پیدا کرد و مطالبات معوق پس از دو سال پرداخت شد.
وی افزود: انتشار این نشریات در سال ۹۸ هم وقفه هایی داشت. اما با این اوصاف شماره های بهار و تابستان فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان منتشر شد و باقی فصلنامه ها نیز یک یا دو شماره را درآوردند. این میان راه حل پیشنهادی موسسه خانه کتاب این بود که برای ادامه انتشار فصلنامه ها اگر سردبیران و نویسندگان مقالات حق الزحمه و حق التالیف دریافت نکنند، ما آمادگی ویرایش، صفحه آرایی و انتشار این نشریات را داریم.
کاشفی خوانساری ادامه داد: هرچند که واقعا این شرایط در نگاه اول منطقی نیست، اما ما آن را قبول کرده و پای نقد کتاب کودک می مانیم. به هر حال کشور ما از نظر اقتصادی تحت فشار است و این فشار روی حوزه فرهنگ بیشتر حس می شود. برای اینکه چراغ نقد روشن بماند، سردبیر و هیات تحریریه فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان پذیرفتند که به کار ادامه دهند. به همین دلیل نیز شماره های پاییز و زمستان را که آماده کرده بودیم، به زودی به خانه کتاب تحویل می دهیم.
این نویسنده و منتقد شناخته شده حوزه ادبیات کودک و نوجوان همچنین با اشاره به این نکته که وضعیت نقد کتاب کودک در وضعیت امروز فرهنگ ایران چندان مناسب نیست، گفت: اکنون نشریات متنوعی در حال انتشارند که کتاب های سایر حوزه ها را بررسی و نقد می کنند، اما در زمینه نقد کتاب کودک هیچ نشریه ای وجود ندارد. پیشتر کانون پرورش فکری نشریه روشنان را منتشر می کرد، اما نزدیک به دو سال است که تعطیل شده. همچنین پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان نیز چند سالی است که رنگ انتشار به خود ندیده است.
کاشفی خوانساری اضافه کرد: نشریه نارنج به سردبیری افسون امینی نیز از انتشار شماره های جدید خود بازمانده است. تنها یک دو فصلنامه می ماند که دانشگاه شیراز آن را منتشر می کند و البته این نشریه مخاطب عموم ندارد. بنابراین ما ناچاریم شرایط موسسه خانه کتاب برای ادامه همکاری را درک کنیم تا چراغ تنها نشریه نقد کتاب کودک و نوجوان روشن بماند.
سردبیر فصلنامه «نقد کتاب کودک و نوجوان» نقش این نشریه در ایجاد گفت وگو میان نویسندگان و مخاطبان ادبیات کودک و نوجوان را موثر خواند و گفت: این نشریه میان نویسندگان کتاب های کودکان و ناشران مخاطب زیادی داشته و دارد. سایت نشریه نیز پربازدید است و مطالبش در این سال ها بارها مورد استناد پژوهشگران و دانشجویان در نگارش پایان نامه های خود قرار گرفته است. البته تیراژ نسخه های چاپی این نشریه پایین است و فقط به تعداد کمی بیشتر از مشترکینش منتشر می شود. همچنین نسخه pdf آن نیز در خبرگزاری کتاب بارگذاری می شود. مقالاتش نیز در سایت های معتبر موجود است و عموم مخاطبان می توانند از آنها استفاده کنند. این موارد نشان می دهد که این نشریه در جریان های ادبی کشور معتبر است.
منبع: خبرگزاری مهر
مرتبط:
شاعر کودکان و نوجوانان بچهها از نویسندهها خود جسورترند
کتابهای تصویری در رشد مهارتهای مشاهدهای کودکان
یک کتاب گرافیکی برگزیده قدیمیترین جایزه کتاب کودک شد