چگونه کودکمان را برای خوردن غذاهای سالم تشویق کنیم؟
اثرات مضر چاقی بر سلامت کودکان و تغذیه سالم شناخته شده و کاملا اثبات شده است که در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت. اما آنچه که از اهمیت بیشتری برخوردار است، اینست که چه عواملی باعث چاقی در کودکان میشود.
محققان پس از تحقیقات فراوان دریافتهاند مادرانی که به هنگام تغذیه کودک یا شیردهی از گرمای عاطفی کمتری برخوردار هستند، چاقترین کودکان را دارند.
اگرچه تحقیقات بیشتر و کاملتری نیاز هست تا این نتیجه به اثبات نهایی برسد، اما محققان میخواستند مطمئن شوند که سبک نگهداری والدین از کودکان در خطر چاقی آنها تاثیر ارد یا خیر؟ که به نتایج مثبتی دست پیدا کردهاند.
تعداد کودکانی که اضافه وزن دارند، روز به روز در حال افزایش است
حدود ۱۰ درصد از کودکان ۴ تا ۵ ساله دارای اضافه وزن هستند، طبق گفته وزارت بهداشت جهانی، این رقم نسبت به ۲۰ سال پیش ۲ برابر شده است.
کودکانی که دچار چاقی هستند، از فشار خون بالا و کلسترول رنج میبرند و به تبع آن مشکلات تنفسی، مفصلی و مسائل روانی نیز دارند. براساس گفته روانشناسان، کودکانی که چاق هستند، اغلب دایرهی دوستان بسیار کوچکی دارند و همین موضوع منجر به ایجاد مشکلات روحی و روانی بسیار در آنها میشود.
بنابراین، برای جلوگیری از مشکلاتی که احتمالا در آینده رخ میدهد، باید راهکارهایی را مدنظر قرار داد.
کیفیت روابط والدین با فرزندان باعث ایجاد یک محیط غنی از شادی میشود و نیاز کودک به لذت بردن از تنهایی، نگاه کردن بیش از حد به تلویزیون و خوردن خوراکیهای خوشمزه را کاهش میدهد.
۶ راهکار اساسی برای والدین جهت جلوگیری از چاقی کودکان
کودکان بالای ۳ سال چطور؟ کارشناسان به ایننتیجه رسیدهاند که تغییرات بسیار ساده در رژیم غذایی کودکان میتواند مزایای بسیار ارزشمندی را برای آنها به همراه داشته باشد.
مصرف نوشیدنیهای قندی را کاهش دهید. به برچسب خوراکیهایی که فرزندانتان مصرف میکنند، دقت کنید. بیشتر آبمیوههایی که از بیرون خریداری میکنید، سرشار از شکر هستند. متخصصان بر ۶ اصل برای جلوگیری از چاقی کودکان متفقالقول هستند.
۱) بر آنچه که فرزندانتان میخورند، نظارت کنید
بر مواد غذایی و خوراکی که فرزندتان مصرف میکند، نظارت داشته باشید تا از افزایش وزن ناخواسته آنها جلوگیری کنید. حتی غذاها و خوراکیهایی را که در بیرون از خانه مصرف میکنند، اطلاع داشته باشید و آنها را برای خوردن سالم ترین مواد غذایی تشویق کنید.
۲) میزان مصرف میوهها و سبزیجات را افزایش دهید
بچههای خود را تشویق کنید تا به خوردن چیزهای جدید، از جمله انواع مختلف میوهها و سبزیجات روی آورند.
۳) مصرف فستفودها را محدود کنید
در برنامهی غذایی هفتگی خود تجدیدنظر کنید و مطمئن شوید که فستفودی در آن وجود ندارد. اگر روزی را مشغول کار هستید و نمیتوانید غذای مناسبی تهیه کنید، حتما از قبل برای آن روز آماده شوید تا هیچ غذای ناسالمی در برنامه غذایی شما وجود نداشته باشد.
۴) یخچال خود را از خوراکیهای سالم پر کنید
هر چه میزان غذاهای سالمی که در معرض دید کودکتان قرار میدهید، بیشتر باشد، مقدار بیشتری از آن مصرف خواهند کرد. بنابراین، یخچال خود را از خوراکیهای سالم پر کنید.
۵) فعالیتهای بدنیتان را افزایش دهید
اگر میخواهید کودکتان وزن مناسبی داشته باشد، برای انجام فعالیتهای بدنی همراه با آنها اقدام کنید. میتوانید هر روز صبح، زمان کوتاهی را برای ورزش دسته جمعی در خانه اختصاص دهید. کودکان باید روزانه حداقل یک ساعت فعالیت بدنی داشته باشند.
۶) با کودکتان در مورد وزن صحبت کنید
هیچ چیزی مانند صحبتهای دوستانه والدین با کودکشان نمیتواند بر رفتار وی تاثیرگذار باشد. با کودکتان صحبت کنید و به او توضیح دهید که افزایش وزن چه خطراتی میتواند برای وی داشته باشد.
بیش از هر چیزی به سلامتی تاکید کنید تا احساس نکند که افزایش وزن فقط برای زیباتر دیده شدن اوست. سعی کنید با لحنی دوستانه او را تشویق کنید تا حواسش به هر چیزی که مصرف میکند باشد.
نتیجهگیری
همانطور که خواندید، چاقی در کودکان به یکی از معضلات بسیار مهم جوامع تبدیل شده است. معضلی که میتواند مسائل و مشکلات بسیار مهمتری را به وجود آورد.
اما خوشبختانه راهکارهایی برای این منظور وجود دارد و درصد بسیار زیاد آن به رفتار والدین بستگی دارد. والدینی که سلامتی فرزندشان را میخواهند باید زندگی سالم را در پیش بگیرند و ایجاد الگوهای رفتاری مناسب در فرزندشان را در اولویت قرار دهند.