۱۵ راه پرورش خلاقیت کودک

مهم‌ترین و اساسی‌ترین قابلیت و توانایی انسان و بنیادی‌ترین عامل ایجاد ارزش، خلاقیت است که در همهٔ ابعاد و جوانب زندگی وی نقش کاملاً حیاتی ایفا می‌کند بنابراین خلاقیت و نوآوری از والاترین ویژگی‌های انسان است.

انسان دارای خلاقیت توانایی حل مسئله بالاتری نسبت به سایرین دارد وبا بینش متفاوت خود نسبت به مسائل گامی جلوتر از افراد دیگر برداشته و موفقیت های افزون تری کسب می کند. با نگاهی به زندگینامه افراد موفق و معروف متوجه می شویم همه آن ها در یک خصوصیت مشترک هستند و آن هم خلاق بودن آن هاست.

والدین برای رشد سلامت تغذیه آرامش تحصیل و آموزش کودک نهایت سعی و تلاش خود را بکار می برند ولی چند درصد از والدین براستی بر روی خلاق بودن کودکشان تمرکز دارند؟ چند درصد از والدین به همان اندازه که نگران سلامتی فرزندشان هستند به خلاقیت وی نیزتوجه می کنند؟

کودک خلاق آینده روشن تری نسبت به هم سالانش دارد.

والدین به همان صورت که در رشد و آموزش کودک تاثیر دارند بر روی خلاقیت او نیر اثر گذارند. با افزایش اطلاعات خود درباره راه های پرورش خلاقیت کودک می توانیم کودکی خلاق داشته باشیم.

 

۱۵ راه پرورش خلاقیت در کودکان

۱. به تخیلاتش بال و پر بدهید
اگر حین بازی یا انجام کارها کودک شما می گوید من پرواز میکنم و با تخیلات خودش شما را شگفت زده می کند, شما نیز با او همراه شوید. او را حین بازی ها و انجام کارها جدی بگیرید.

۲. از بی نظمی نهراسید
همه ما کودکان مرتب و تمیز را ترجیح می دهیم ولی تا کودک بی نظم نباشد آفریننده نیز نخواهد بود. اجازه بدهید پس از انجام کارهایش به مرتب کردن محیط بپردازد.

۳.قوانین را به عهده او بگذارید
هنگام بازی بگذارید او قوانین را تعیین کند و انتظار نداشته باشید همواره تابه قوانین شما باشد. با قوانین او کنار بیایید.

۴.وسایل را مهیا کنید
اگر میخواهید هم کودک خاتقی داشته باشید و هم خانه ای مرتب, وسایل آسایش را مهیا کنید. بطور مثال با چسباندن کاغذ های بزرگ روی دیوار اجازه دهید او روی دیوار نقاشی کند و یا از رنگ های انگشتی استفاده کنید.

۵. کاردستی
کاردستی ها علاوه بر افزایش مهارت های فیزیکی کودک به رشد خلاقیت او نیز کمک می کنند. وسایل مورد نیاز را آماده کنید و ابتدا از او بخواهید با ایده های خودش یک کاردستی زیبا خلق کند.

۶. نقاشی
دنیای نقاشی بچه ها متعلق به آن ها است. نقاشی کشیدن آسان ترین راه نمایش ایده ها و تخیلات آن ها است بنابراین به نقاشی های آن ها بیشتر توجه کنیم و امکانات لازم برای تقاشی کردن کودکانمان را فراهم کنیم.

۷. موسیقی
همه کودکان از شنیدن موسیقی لذت می برند و سعی می کنند آوایی که شنیده اند را تکرار کنند. یک ابزار موسیقی کودکانه مانند طبل یا شیپور های کوچک, پیانو های اسباب بازی, ساز دهنی و… برای آن ها تهیه کنید. به صدا در آوردن سازها یکی دیگر از روش های ابراز حالات درونی کودکان است.

۸. سوال های بی پایان
حق دارید اگر گاهی از سوالات بی پایان کودکانتان کلافه شوید ولی همین سوال های کودکانه تاثیر بسزایی در رشد خلاقیت کودکان دارد بنابراین حوصله پیشه کنید و با صبوری به سوالات آن ها پاسخ دهید.

۹.رقصیدن
یکی دیگر از ره های پرورش خلاقیت, حرکات موزون با موسیقی های مختلف است. این کار کودک را به خلق حرکات جدید وا می دارد و به او در حفظ تعادل بدنش نیز کمک می کند.

۱۰. داستان ها
خواندن داستان ها را هدفمندتر کنیم و اجازه دهیم کودک هم در این داستان سرایی شرکت کند. نیمی از داستان را تعریف کنید و نیمه بعدی را به او بسپارید تا داستان را پایان دهد. به نحوه داستان سرایی او ایراد نگیرید و مشتاقانه گوش دهید تا او هم با لذت بیشتری داستان را برای شما تعریف کند.

۱۱.خمیربازی
خمیربازی علاوه بر افزایش مهارت های دستی کودک فرصتی برای خلق ایده های جدید برای او به ارمغان می آورد. ترکیب رنگ ها و ساختن هر آنچه در ذهن دارد یکی از راه های پرورش خلاقیت در کودک است. هنگام خمیر بازی از سفره های نایلونی به عنوان بستر کار استفاده کنید تا مرتب کردن محیط پس از بازی راحت تر باشد.

۱۲.اسباب بازی های ساختنی
اسباب بازی هایی مانند مکعب های چوبی یا سازه هایی که به یکدیگر متصل می شوند یکی از بهترین انواع اسباب بازی ها هستند. این سازه ها برای مجسم کردن ایده هایی که کودکان در ذهن دارند بسیار مناسب هستند.

۱۳.پاداش به تلاش ها
پس از هر تلاشی به کودک پاداش دهید. مهم نیست در خلق یا مجسم کردن ایده هایش چقدر موفق عمل کرده است, او به این تشویق یا پاداش برای ادامه راه نیاز دارد. منظور از پاداش حتما خوراکی یا اسباب بازی یا … نیست. لبخند و توجه و عبارات محبت آمیز بهترین پاداش برای کودکان است.

۱۴.شما بپرسید
کنجکاوی کودکتان را برانگیزید. در هر محیطی یا هر شرایطی می توانید با مطرح کردن سوالاتی او را به تفکر وا دارید. با دیدن عکس یک فیل از او بپرسید: میدانی غذای فیل ها چیست؟ یا می توانی حدس بزنی آن ها چطور می خوابند؟ و …

۱۵.اشتباه کنید
کودک را از اشتباهاتی که برایش خطر جانی ندارد دور نکنید. هر اشتباه یک تجربه و یک درس است و یا شاید یک مسئله و یک فرصت برای حل مسائل پیش آمده.

خلاقیت کودکان

راه های از بین بردن خلاقیت در کودکان

۱. کلاس نقاشی
شاید تعجب کنید ولی کلاس نقاشی با آموزش هایی که درباره نحوه کشیدن و رنگ کردن به کودکان می دهد فرصت خلق آثاری که تماما از ذهن و خلاقیت آن ها نشات گرفته باشد را از آن ها میگیرد.

۲. کاردستی های از پیش تعیین شده
زمان درست کردن کاردستی می توانید به آن ها کمک کنید ولی ایده اولیه را به عهده خود کودک بگذارید. وقتی ایده هم از شما باشد خلاقیت جایی برای ابراز وجود نخواهد داشت.

۳.بازی ها و قوانین از پیش تعیین شده
در زمان بازی کودکان تنها بازیکن یک بازی نباشند. بازی هایی که قوانین خاصی دارند او را مجبور به پیروی می کنند و فرصت خلق ایده را از او میگیرند.

۴.نادیده گرفتن استعدادها
اگر فقط روی یکی از استعدادهای کودک تمرکز کنید استعدادهای دیگر او را که شاید اولویت بیشتری هم داشته باشد را نخواهید دید. برای مثال اگر روی انعطاف بدن کودک خود و استعدادش در ژیمناستیک تمرکز کنید شاید متوجه استعداد بالای او در نقاشی نشوید. با ذهن باز به کودک خود نگاه کنید.

۵.کلاس های متنوع
خستگی کودک که ناشی از حضور در کلاس های مختلف باشد اجازه خلق هر ایده ای را از او سلب می کند. کودک تا ۶ سالگی اکثر زمان خود را باید صرف بازی کردن کند. با کلاس های متنوع او را خسته نکنید.

۶.مقایسه
مقایسه کردن کودکان با یکدیگر سبب ندیدن استعدادهای کودک و سرکوب احساسات و خلاقیت او می شود. کودک را با خودش در سنسن پایین تر مقایسه کرده و از توانایی های او تعریف کنید تا اعتماد بنفس وی را افزایش دهید.

۷.نشنیده گرفتن
به حرف ها و سوالات کودک هرچند از نظر شما خسته کننده باشد, گوش فرا دهید. نتیجه این توجه و دقت به سخنان کودکتان را در رشد هوش و خلاقیت او خواهید دید.

۸.داستان فقط برای خواب
داستان را فقط به زمان خواب موکول نکنید. داستان سرایی برای کودک از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

۹.مرتب و منظم
اگر دائما به فکر نظافت و تمیزی کودک هستید علاوه بر القای مشکل وسواس به کودک ابتکار عمل را نیز از او میگیرید. بگذارید با لمس کردن و بهم ریختن محیط در ذهنش ایده پردازی کند.

۱۰.هشدارهای پشت سر هم
بایدها و نبایدها و هشدارهای پشت سر هم نه تنها او را می ترساند بلکه از کشف محیط اطراف و کسب تجربه باز می دارد.

برای بهبود خلاقیت کودک خود و استعدادیابی او می توانید به موسسه فرزندان برتر مراجعه نمائید، موسسه فرزندان برتر یکی از بهترین و کامل ترین موسسات در حوزه فعالیت های مرتبط با استعدادیابی و خلاقیت در کودکان است. شما می توانید بازخوردهای مناسب از این موسسه را در صفحه پروفایل آن ها مشاهده کنید.

 

مرتبط:با سبک های کودک پروری آشنا شوید