خویشتن داری چیست و مهارت های خویشتن داری کدامند؟

مهارت خویشتن داری یا مهار نفس مهارتی اکتسابی است که سبب می شود اشخاص بتوانند ارضای خواسته های خویش را به تعویق بیندازند و رفتارهای شتابزده نشان ندهند. تقویت مهارت خویشتن داری اثرات موثر فراوانی مانند افزایش اعتماد به نفس، انعطاف پذیری، همدلی و غیره برای شخص به همراه دارد.

بهتر است که خویشتن داری، از بچگی به افراد اموزش داده شود چرا‌که در اینصورت در شخص نهادینه شده و تبدیل به یک خصوصیت می شود. والدین میتوانند از روش های متعددی برای اموزش خویشتن داری به فرزندانشان استفاده کنند. این مهارت با بکارگیری بعضی روش ها تقویت می شود.

خویشتن داری یعنی چه ؟

خویشتن داری، یک مکانیسم درونی است و سبب می شود که هر فکر و عمل زیان آوری به عمل تبدیل نشود. خویشتن داری، یکی از مهارت های زندگی به اشخاص یاد می دهد که رفتارهایشان را کنترل کنند و خود را با محیط و حقیقت تطبیق دهند.

آثار و تبعات خویشتن داری:

خویشتن داری دارای اثرها و فواید فراوانی است که از مهمترین آن ها میتوان به این موارد اشاره نمود :

کم هزینه بودن خویشتن داری:در مقایسه با نظارت های بیرونی بسیار کم هزینه است. شاید تنها هزینه آن مربوط به انجام کار فرهنگی در جهت نهادینه کردن این فضیلت در متن جامعه باشد.

اصلاح سریع اشتباهات و جبران آن:افرادی که از خویشتن داری بالایی برخوردارند، به محض رخ دادن اشتباهی و یا ظاهر شدن انحرافی در کار، بی درنگ در صدد اصلاح آن برآمده و سعی می کنند که مشکل بوجود امده را رفع و جبران سازند.

خویشتن داری

افزایش بهره وری:از سوی دیگر گسترش فرهنگ خویشتن داری در جامعه، باعث می شود که از تمامی امکانات و ابزارها، بیشترین و بالاترین بهره برداری به عمل آید و از اسراف و هدر رفتن منابع جلوگیری شود.

گسترش قسط و عدالت اجتماعی:از طرف دیگر در محیطی که فرهنگ خویشتن داری، در ان نهادینه شده و در جای جای آن حاکم است، معمولاً اشخاص، بدون انجام کار توقع چشم داشتی نداشته و حاضر نیستند حقوق سایرین را پایمال کنند، آن ها به خود اجازه نمی دهند که به امکانات و منافع جمعی صدمه ای وارد کنند و یا در انجام خود تخلف و کوتاهی نشان دهند. نتیجه چنين حالتی ایجاد و گسترش قسط و عدالت اجتماعی است.

تقویت ایمان و تقوا:اگر خویشتن داری با قصد و انگيزه معنوی همراه بوده و برای پیروی از دستورات الهی انجام گیرد ( مثل روزه گرفتن، صبح زود برای اقامه نماز از خواب برخواستن و …)، باعث افزایش ایمان و تقوای شخص خواهد شد.

اهمیت خود کنترلی

صرف نظر از این که ما چه کاری انجام می دهیم( کار فیزیکی یا تصمیم های ذهنی)، اهمیت خویشتن داری، در رسیدن به نتایج مطلوب، بر کسی پوشیده نیست. چنانچه احساسات بر ما غلبه کنند، طبیعتا منطق کمرنگ می شود و تصمیماتی که می گیریم، احتمالا تصمیمات سازنده ای نخواهند بود.

لازمه خویشتن داری، این است که احساساتمان را در همه حال تحت کنترل داشته باشیم. ما باید تصمیمات خود را بر پایه منطق و بدون ترس، اتخاذ کنیم. چرا‌که ترس یک احساس است و جزء منطق و عقل به حساب نمی آید. عدم توجه به اهمیت خویشتن داری میتواند شعور، اعتماد به نفس و نوع قضاوت ما را به خطر بیندازد.

خویشتن داری

مهارت خویشتن داری:روش های عملی

تقویت این مهارت به جوانان برای کنترل و ارضای نیاز جنسی در مجردی نیز موثر است. برخی از راهبردهای عملی برای تقویت خویشتن داری انجام موارد زیر است:

– ایجاد تعهد در شخص که البته این تعهد باید متناسب با توانایی شخص باشد

– مسوولیت پذیری در قبال اعمال و رفتار

– پرهیز از موقعیت هایی که منجر به ارضای سریع خواسته ها می شود

– ترک موقعیت های وسوسه انگیز

– پاداش دادن به خود برای به تعویق انداختن ارضای خواسته ها

– صبر کردن و اندیشه کردن برای انجام هر کاری

– خالی کردن هیجان ها به شیوه های مثبتی مانند ورزش و پیاده روی

– تکرار جملات مثبت

– مدیتیشن( مراقبه) و مدیریت ذهن

– ارضای خواسته های نامناسب را بعنوان یک پاداش برای فعالیت های دشوار بگذارید

مرتبط:

با روش مسلط صحبت کردن دیگران را مبهوت کنید

راهکارهای کنترل خشم

راهکار‌های تقویت عزت‌نفس درکودکان