آموزش نقاشی به کودکان
نقاشی هنری است که تقریبا همه انسان ها در سالهای اول زندگی آن را تجربه کرده اند. آموزش نقاشی به کودکان اهمیت به سزایی دارد. تعدادی از انسان ها هستند که به نحوِ عجیبی مهارت نقاشیشان هنوز در همان سطح دوران کودکی مانده است! جدا از بحث استعداد، مسائل دیگری هم در این پیشرفت نکردن نقش دارند که در این مقاله سعی میکنیم آنها را برای کودکانمان رفع نماییم.
از چه سنی به کودکان نقاشی را آموزش دهیم؟
بیشتر بچهها از یک سالگی یا نهایتا یک و نیم سالگی میتوانند با مداد، خطوط نامشخص بکشند. اما برای آنکه کودک بتواند نقاشی از روی اشیاء و مدل را آموزش ببیند، اغلب باید تا حدود ۵ سالگی صبر کرد. تا آن زمان، آموزش نقاشی به کودک به چیزهایی مثل: فراهم کردن وسایل، فضا، زمان و تشویق او محدود میشود.
آموزش نقاشی به کودکان پسر و دختر متفاوت است؟
مثل خیلی چیزهای دیگر، پسرها و دخترها در زمینه نقاشی کردن هم تفاوتهایی با هم دارند. اصلا بنا به تحقیقات، بینایی دو جنس هم با یکدیگر متفاوت است.
لئونارد ساکس، پزشک و روانشناس آمریکایی و نویسنده کتاب “چرا جنسیت مهم است؟“، از کسانی است که درباره تفاوتهای ساختار چشم زن و مرد توضیح داده است. بهطور خلاصه، شبکیه چشم با گیرندههای نوری خودش، نور را به سیگنالهای عصبی تبدیل میکند. این گیرندهها دو نوع میلهای و مخروطی دارند. مخروطیها برای تشخیص رنگ، بافت، شکل و جزئیات اجسام استفاده میشوند و تعداد آنها در چشم زنان بیشتر است. اینکه خانمها نسبت به آقایان رنگهای بیشتری را تشخیص میدهند، یک دلیلش همین است. خانمها همچنین از لحاظ دید پیرامونی و حافظه بصری، قویتر هستند.
از سوی دیگر، گیرندههای میلهای به تغییرات نور، حرکت و شکل حساس هستند، ولی قابلیت تشخیص رنگ ندارند. چشم آقایان تعداد گیرندههای میلهایش بیشتر است، نسبت به حرکت حساسیت بیشتری دارد، درک عمقش بهتر است و دید دور قویتری هم دارد. البته اختلاف بینایی بین دو جنس در حدود ۳۰ سالگی خیلی کم میشود، اما در حدود ۱۱ سالگی در بیشترین حد خود است.
اگر به بچهها در سنین قبل از دبستان، وسایل نقاشی بدهیم، احتمالا دخترها تصاویری ایستا، رنگارنگ و پر جزئیات میکشند. در آنطرف، پسرها بهطورکلی با سرعت بیشتری مشغول نقاشی خواهند شد و بیشترشان از رنگهای خاکستری، قهوهای، آبی و مشکی استفاده خواهند کرد. موضوع هم احتمالا اتومبیل یا حیوانی در حال حرکت خواهد بود. پسرها بیشتر تمایل دارند که حس حرکت و پویایی را در نقاشی بگنجانند و دخترها بیشتر به دنبال به تصویر کشیدن جزئیات و استفاده از رنگهای مختلف هستند.
خیلی اوقات مربیان مهدکودک، که اغلب خانم هستند، از نقاشی دخترها تعریف و تمجید میکنند، ولی نقاشی کم جزئیات و کم رنگ و لعابِ پسرها توجهشان را جلب که نمیکند هیچ، گاهی سرزنش را هم بههمراه دارد. اما درست این است که از هر دو جنس بخواهیم که درباره چیزی که کشیدهاند توضیح دهند و تعریف از کار پسرها را از قلم نیندازیم.