با علائم گوارشی کرونا چه کنیم؟
یک متخصص تغذیه با اشاره به پرهیز از مصرف غذاهای چرب یا خیلی شیرین، غذاهای نفاخ و پرادویه، غذاهای آبکی و نوشابه های گازدار در صورت داشتن اسهال، گفت: مصرف غذاهای خشک، نوشیدن آبمیوه طبیعی رقیق شده و خنک، بوییدن لیمو یا پرتقال، جویدن آدامس و مصرف دمنوش زنجبیل سبب کاهش علائم گوارشی، تهوع و استفراغ می شود.
دکتر سارا صافی به علائم گوارشی بیماری کرونا اشاره و اظهار کرد: اسهال یا استفراغ، سبب افزایش خطر دهیدریشن(کم آبی بدن) در الکترولیت ها(سدیم و پتاسیم خون) می شود که در برخی موارد به ویژه در کودکان می تواند کشنده باشد پس در این دوره از مصرف مایعات نباید غافل شد.
صافی ادامه داد: در صورت وجود اسهال از مصرف منابع پر فیبر از جمله نان سبوس دار، حبوبات، مغزیجات، انواع سبزیجات و میوه ها خودداری کنید. همچنین در این دوره نباید از آبمیوه های طبیعی یا صنعتی، شربت، کمپوت و یا نوشابه استفاده کرد.
وی به ضرورت پرهیز از مصرف غذاهای چرب یا سرخ کرده، گوشت قرمز و فست فودها در صورت داشتن اسهال اشاره و بیان کرد: همچنین از مصرف انواع شیرینی جات و قندهای ساده مانند قند، شکر، نبات، کیک، بیسکویت، شربت و بستنی، لبنیات شامل شیر، پنیر، کره، خامه و روغن حیوانی خودداری کنید.
صافی با تأکید بر عدم مصرف شکلات، کاکائو، قهوه و انواع دمنوش در صورت وجود اسهال، گفت: نوشیدن آب فراوان و ترجیحا محلول ORS، برنج سفید، نان بدون سبوس، ماکارونی و پاستا بدون سبوس، سیب زمینی آبپز یا تنوری، موز، سیب(بدون پوست و پخته)، سینه مرغ آب پز یا گریل شده بدون چربی و ادویه، ماست کم چرب پروبیوتیک و دوغ از جمله مواد غذایی هستند که در زمان اسهال می توان مصرف کرد.
این متخصص ادامه داد: محلول ORS حاوی الکترولیت های مورد نیاز بدن است و از دهیدریشن جلوگیری می کند. محتویات هر بسته را باید با یک لیتر(۴لیوان) آب جوشیده سرد شده مخلوط کرده و مصرف کنید. می توانید این محلول را تا ۲۴ ساعت در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری و با هر بار اسهال یا استفراغ، یک لیوان مصرف کنید.
صافی با بیان اینکه کودکان با هر بار اسهال یا استفراغ باید یک فنجان از این محلول را مصرف کنند، خاطرنشان کرد: می توان از مدل های طعم دار ORS برای کودکانی که طعم این محلول را دوست ندارند، استفاده یا محلول را با ماست کم چرب پروبیوتیک مخلوط کرد که در این صورت طعم بهتری برای مصرف کودکان خواهد داشت.
وی در ادامه به تشریح راهکار هایی برای کاهش تهوع و استفراغ پرداخت و گفت: این راهکار ها شامل مصرف غذاهای خشک مانند کراکر نمکی یا نان تست، وعده های کوچک و کم حجم، مصرف تکه های میوه یخ زده، نوشیدن آبمیوه طبیعی رقیق شده و خنک، بوییدن لیمو یا پرتقال، جویدن آدامس و مصرف دمنوش زنجبیل است.
این متخصص تغذیه در پایان یادآور شد: اسهال و استفراغ شدید جزء علائم خطر بیماری کووید۱۹ محسوب می شود، پس در صورت داشتن اسهال و استفراغ شدید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
منبع: ایسنا