از دیدن یک منظره مرتفع می‌ترسید؟ شاید آکروفوبیا دارید

ارتفاع هراسی؛ احتمالا این ترس را بیش از هر نوع دیگری دیده و شنیده‌اید، ممکن است خودتان درگیرش باشید یا نزدیکانتان. با ترس از ارتفاع چه کنیم؟

چند نفر را می‌شناسید که از سوار شدن به چرخ و فلک شهربازی امتناع می‌کنند؟ کسانی که دوست ندارند از آسانسور شیشه‌ای استفاده کنند و حتی از نردبان بالا رفتن برایشان دشوار است. این‌ها ممکن است نشانه ترس از ارتفاع باشد اما آن را نباید با ترس از پرواز اشتباه گرفت. کسانی که از ارتفاع می‌ترسند، قرار گرفتن در طبقه بالای یک برج بلند برای آنها همان قدر ترسناک است که بالا رفتن از یک نردبان. در این گزارش با نشانه‌ها، دلایل و راه‌های درمان آن آشنا می‌شویم.

ارتفاع هراسی یا بیشتر؟

برخی از کسانی که ارتفاع هراسی دارند ممکن است دچار باتموفوبیا یا ترس از شیب و پله هم بشوند. افرادی که با این ترس همراه هستند، حتی اگر نیازی به بالا رفتن از آن را نداشته باشند، ممکن است هنگام مشاهده شیب تند وحشت کنند. اگرچه بسیاری از مبتلایان به شیب هراسی مبتلا به ارتفاع هراسی هستند، اما بسیاری از مبتلایان به ارتفاع هراسی، ممکن است اصلا شیب هراسی را تجربه نکرده باشند.

ترس دیگری که ممکن است همراه با شیب هراسی بروز کند، اقلیم هراسی است. پله‌ها یا سراشیبی برای این افراد هیچ ترسی همراه ندارد تا وقتی که نخواهند آن را طی کنند. تنها در صورتی ترس به سراغ آنها می‌آید که مجبور به انجام باشند، در حالی که شیب هراس‌ها حتی از دیدن آن نیز ممکن است وحشت‌زده شوند.

ترس از ارتفاع تنها به همینجا محدود نمی‌شود. ایروفوبیا یا ترس از پرواز، هراس دیگری است که گاهی اوقات در کنار ارتفاع هراسی رخ می‌دهد. این ترس بسته به شدت و ضعف آن، گاهی فرد را از دیدن هواپیما هم سراسیمه می‌کند چه برسد به پرواز کردن.

بزرگ‌ترین مشکلی که اکثر هراس‌ها با خود دارند، محدود کردن زندگی و فعالیت‌های شما برای جلوگیری از ترس است. تا زمانی که اقدامات احتیاطی را پیش بگیرید تا دچار این هراس نشوید، ممکن است اوضاع ایمن باشد، اما وحشت‌زدگی می‌تواند شما را به سمت انجام اقدامات ناامن سوق دهد.

 

آیا واقعا درگیر ارتفاع هراسی هستیم؟

سرگیجه یکی از نشانه‌هایی است که افراد دارای ترس از ارتفاع با آن دست به گریبانند. در صورتی که با قرار گرفتن در ارتفاع، احساس سرگیجه پیدا می‌کنید، برای آزمایش و بررسی دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید. گاهی نیز ممکن است هرگز علائم سرگیجه را تجربه نکنید، اما موارد دیگر را چرا.

ترس از ارتفاع، اضطرابی را برای شما همراه دارد که باعث می‌شود از قرار گرفتن در موقعیت ترس اجتناب کنید. تعمیرات خانه را به خاطر استفاده از نردبان نادیده بگیرید. به دعوت کسانی که در برج‌های بلند با شیشه‌های بزرگ دارند پاسخ رد بدهید و اتاق‌های طبقات بالای هتل را برای اقامت نپذیرید.

این ترس بر روز ذهن شما اثر می‌گذارد. گاهی احساس می‌کنید که از سطح زمین بلند شده‌اید و نمی‌توانید به قدرت تعادل خود اعتماد کنید. شما به طور غریزی شروع به جستجوی چیزی می‌کنید که به آن بچسبید. گاهی اوقات نیز ممکن است با نشستن و زانو زدن سعی در کنترل بدن خود داشته باشید.

علائم جسمی:

– افزایش تعریق، درد یا گرفتگی قفسه سینه و افزایش ضربان قلب
– احساس مریضی یا سبکی سر
– لرزش هنگام مواجهه با ارتفاع
– احساس سرگیجه یا از دست دادن تعادل هنگام نگاه کردن به ارتفاع
– فرار از مواجهه با ارتفاع، حتی اگر زندگی روزمره را دشوارتر کند

چطور از شر آن خلاص شویم؟

تحقیقات روانشناسان مشهور تحقیقاتی النور جی گیبسون و ریچارد دی واک در سال ۱۹۶۰ نشان می‌دهد که میزان مشخصی از بی‌میلی به ارتفاع، نه تنها در انسان بلکه برای همه حیوانات نیز امری طبیعی است.  بنابراین، ارتفاع هراسیبه عنوان یک مکانیسم بقا تا حدی در وجود همه ما ریشه دوانده است اما این ترس در برخی افراد شدیدتر است، برای درمان آن چه کنیم؟

اگرچه درمان شناختی رفتاری، درمان اصلی انتخابی برای هراس‌های خاص است اما به طور سنتی، قرار گرفتن در معرض ارتفاعات متداول ترین راه‌حل به نظر می‌رسد. با این حال، یک مطالعه تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، نشان داد که واقعیت مجازی نیز ممکن است به همان اندازه موثر باشد، درمانی که آن را آسان‌تر و کم هزینه‌تر می‌دانند.

پزشکان در بعضی موارد از داروهای آرامبخش برای تسکین کوتاه مدت در شرایط خاص تجویز می‌شود تا از شدت وحشت و اضطراب بیمار کم کنند.  با همه این موارد، به نظر می‌رسد، ساده‌ترین راه برای غلبه بر این ترس انجام یوگا، تنفس عمیق، مدیتیشن یا آرامش عضلانی باشد تا فرد بتواند با استرس و اضطراب خود کنار بیاید. ورزش منظم نیز می‌تواند به بهبود شرایط کمک کند.

منبع: health line و very well mind

مرتبط:

استرس کجای مغز ما خانه می‌کند؟

به افراد درگیر استرس این جملات را نگویید

راهکارهایی برای مدیریت ترس و اضطراب کودکان در دوران کرونا