آیا سرتان همیشه در گوشی است؟ شاید نوموفوبیا دارید

شما هم از جمله کسانی هستید که دائما سرتان در تلفن است؟ اگر ترس از دست دادن یا فراموش کردن تلفن خود را دارید بهتر است در اینجا نشانه‌هایی که ممکن است به شما بگوید مبتلا به نوموفوبیا یا هراسی بدون تلفن همراه بودن هستید را بررسی کنید.

به هرجایی بروید، افراد زیادی را می‌بینید که همواره مشغول کار با تلفن‌شاه هستند. تمرکز شدید دنیای امروز بر روی تکنولوژی، موجی از مشکلات رفتاری و روانی را به بار آورده است که می‌تواند بر کیفیت زندگی و سلامتی افراد آسیب برساند.

نوموفوبیا چیست؟

سال ۲۰۱۹ نوموفوبیا در فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد جا گرفت: اضطراب عدم دسترسی به تلفن همراه یا خدمات تلفن همراه. در حقیقت این یک مشکل جدید نیست، این واژه در سال ۲۰۰۸ توسط اداره پست انگلیس برای تعیین اینکه آیا تلفن‌های همراه از اضطراب تغذیه می‌کنند، استفاده شد. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ در مجله پزشکی خانواده و مراقبت‌های اولیه، تقریباً نیمی از پاسخ‌دهندگان اظهار داشتند که وقتی در تماس با تلفن خود نیستند، احساس استرس می‌کنند. حالا دوازده سال به جلو بیایید.

نوموفوبیا می‌تواند به خواب شما آسیب برساند

متأسفانه، نوموفوبیا ارتباط مستقیمی با اختلال در خواب، خواب آلودگی در روز و عادات بهداشتی ضعیف دارد. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۰ در ژورنال خواب منتشر شد نشان داد که ۹۰ درصد از ۳۲۷ دانشجوی مورد بررسی، می‌توانند دارای نوموفوبیای متوسط ​​تا شدید باشند.

چگونه به خودتان کمک کنید

جالب اینجاست که اگر فردی مبتلا به نوموفوبیا باشد و از او خواسته شود برای داشتن خواب بهتر، تلفن همراه را خارج از اتاق بگذارد، فرد به قدری دچار اضطراب می‌شود که خواب او بسیار مختل خواهد شد. پزکا به این افراد توصیه می‌کند: تنظیمات تلفن خود را تغییر دهید تا امکان استفاده شما از آن محدود شود. به عنوان مثال، عملکرد «مزاحم نشوید» را تنظیم کنید تا در طول زمان خواب روشن باشد. اعلان یا همان نوتیفیکیشن را خاموش کنید تا با دریافت پیامک یا ایمیل، گوشی روشن نشود. در این شرایط شما تلفن همراه خود را کنار خود خواهید داشت و احساس ترس نمی‌کنید در عین حال که امکان استفاده از آن به حداقل رسیده است.

آیا ابتلا به نوموفوبیا هستم؟

آیا تلاش شما برای جست‌وجوی اخبار و دنبال کردن شبکه‌های اجتماعی باعث می‌شود، دیر بخواب بروید؟ آیا ترجیح می‌دهید مکالمات دوستان خود را در پایان روز ادامه دهید یا پیام‌های کاری خود را در اواخر شب چک کنید؟ اگر اعلان‌های تلفن را در طول شب روشن نگه می‌دارید تا مطمئن شوید چیزی را از دست نداده‌اید، یا تلفن خود را همیشه در کف دست خود قرار می‌دهید، ممکن است به داشتن نوموفوبیا شک کنید. محققات در سال ۲۰۱۰ پرسشنامه‌ای کوتاه و اختصاص را طراحی کرده‌اند که می‌تواند شما را در بررسی این موضوع یاری کند. اگر اکثر پاسخ‌های شما به این گزاره‌های مثبت است، شما احتمالا دچار نوموفوبیا هستید.

– بدون دسترسی مداوم به اطلاعات از طریق تلفن هوشمند احساس ناراحتی می‌کنم.

– عدم توانایی دریافت اخبار  از طریق تلفن هوشمند باعث عصبی شدن من می‌شود.

– تمام شدن شارژ باتری تلفن هوشمند باعث ترس من می‌شود.

– اگر در محیطی قرار بگیرم که باعث قطع شبکه اینترنت تلفن همراه من شود، دائما در حال چک کردن گوشی برای پیدا کردن سیگنال هستم.

– اگر تلفن هوشمند خود را همراه نداشتم، عصبی می‌شدم زیرا از هویت آنلاین خود جدا شده‌ام.

چه موقع به دنبال کمک باشید

اگر نشانه‌های داده شده از این اختلاف در شما نیز دیده می‌شود پس باید روی بهبود خواب خود تمرکز کنید. البته این موضوع تنها مربوط به خواب شما نیست، بلکه بر کیفیت زندگی نیز اثر دارد. مانند اکثر اضطراب‌ها، اختلال نوموفوبیا هم در صورتی که با تهدید واقعی متناسب با موضوع همراه نباشد و اقدامات شما برای جلوگیری از قرار گرفتن در موقعیتی بدون تلفن باعث اختلال در عملکرد شما شود، مسئله‌ساز است. به نظر می‌رسد که این امر مانند ممانعت از مسافرت هوایی به دلیل قانون خاموش نگه داشتن تلفن همراه یا روشن نگهداشتن آن در داخل هواپیما و نقض قوانین باشد. به یاد داشته باشید که روان درمانی مطمئناً گزینه‌ای برای هر مسئله ای است که توانایی شما را در داشتن یک زندگی شاد و مثمر را مختل می کند.

منبع:ایرنا

مرتبط:

۸ مکانی که نباید موبایل خود را به شارژ بزنید

عوارض وابستگی کودکان به موبایل و تبلت و راههای کاهش آن