طرح جام باشگاه‌های کتابخوانی فرصتی برای ارتقا مطالعه در کشور است

معاون امور فرهنگی و رسانه‌ای اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان گفت: جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان فرصتی مناسب برای ارتقای مطالعه در کشور است که باعث تربیت نسلی خواهد شد که سرانه مطالعه آنها بالاتر برود.

اصغر مختاری روز پنجشنبه در آیین اختتامیه چهارمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان از طریق لایو اینستاگرام افزود: این جام طرحی پیشرو و پویا برای راه اندازی و فعال کردن باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کشور بوده که به گسترش کتابخوانی کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه اصفهان در دوره‌های گذشته از بهترین استان‌های کشور در این جام بوده و سال گذشته از نظر تعداد باشگاه رتبه اول کشور را کسب و تصریح کرد: امسال با یاری تسهیل گران و دست اندارکاران به ویژه همراهی شهرداری، آموزش و پرورش، نهاد کتابخانه‌ها و بهزیستی اصفهان توانستیم یازده رتبه برگزیده کشوری را کسب و در جایگاه اول قرار گیریم.

وی با بیان اینکه با ثبت سه هزار و ۵۰۰ باشگاه کتابخوانی در سال ۹۸ توانستیم رتبه اول کشور را در این زمینه کسب کنیم، خاطرنشان کرد: از مربیان، تسهیل گران و کتاب فروشان و مدارس می‌خواهم با جدیت و تلاش همچون گذشته به پرورش نسل کتابخوان کمک کنند و برای گرایش کودکان و نوجوانان به فرهنگ مطالعه و نهادینه شدن مطالعه از کودکی قوی‌تر از گذشته تلاش نمایند.

اسامی برگزیدگان جام اختتامیه چهارمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی کودک و نوجوان 

باشگاه‌های برگزیده در گروه سنی خردسال: باشگاه سرزمین قصه‌ها.

باشگاه‌های برگزیده در گروه سنی کودک: باشگاه با هم بخوانیم و بشارت نور.

باشگاه‌های برگزیده در گروه سنی نوجوان: باشگاه طلوع مهر و دوستی، شهیدان شهبازی و پرواز خرد.

باشگاه ویژه: کتابخوانی در محله کردآباد با مسئولیت فائزه روحانی.

برگزیدگان نامه به نویسنده: محمد شواخی، بارانا کیانی، السا فصیحی و زینب کرمی (گروه سنی خردسال)، مهتاب بدری، مسیح جلادتیو مهدیار قدوسی(گروه سنی کودک)، النا جانقربان، فاطمه سلیمانی، زهرا محمدی آنیسا قربانی، سید رضا احمدی، آرش ساسانی، محمد پارسا منصوری، رادمان فرهنگ پژوه و سپهر فخارزاده (گروه سنی نوجوان)، آوا احمدی، نسترن جابرزاده(گروه سنی جوان)

جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی کودک و نوجوان کشور نزدیک به ۲۲ هزار باشگاه با بیش از ۳۳۰ هزار عضو دارد که زیر نظر۲۰ هزار تسهیل‌گر در حال فعالیت است.

کتاب، از روزگاران گذشته تا به امروز مهمترین نماد تمدن و فرهنگ هر جامعه قلمداد می‌شود به طوری که اندیشمندان بسیاری  آن را آغاز تحولات تاریخی  می‌دانند. شاید به همین دلیل است که محققان با مطالعه و سنجش میزان گرایش افراد جامعه به کتاب به حقایق بیشماری در این خصوص دست یافته‌اند.

بر اساس آخرین یافته‌های مرکز آمار ایران، سرانه زمان مطالعه کتاب غیر درسی در این استان ۹ ساعت و ۱۳ دقیقه،  سرانه مطالعه الکترونیکی یک ساعت و ۵۱ دقیقه و مطالعه کتاب چاپی هفت ساعت در ماه است.

در این شاخص استان قم با بالاترین سرانه زمان مطالعه کتاب غیر درسی با ۲۰ ساعت و ۷ دقیقه در ماه  در جایگاه نخست و ایلام با ۲ ساعت و ۴۸ دقیقه در رده آخر قرار دارد. استان اصفهان با ۹ ساعت و ۱۳ دقیقه رتبه چهارم  را پس از قم، خراسان رضوی و یزد به خود اختصاص داد، میانگین سرانه زمان مطالعه کتاب‌های غیر درسی در ماه در کشور هفت ساعت و ۴۱ دقیقه است.

اکنون در استان اصفهان ٣٠٠ باب کتابخانه عمومی موجود است که از این تعداد ۱۸۰ کتابخانه نهادی و ۱۲۰ کتابخانه مشارکتی و توسط بخش خصوصی و دستگاه‌های مختلف از جمله شهرداری ها ایجاد شده است.

همچنین مجموع فضای مفید کتابخانه‌ای در استان اصفهان ۱۳۰ هزار مترمربع است و به نوعی به ازای هر یکصد نفر در استان پنج میلیون نفری اصفهان، ۲،۵ مترمربع فضای کتابخانه‌ای وجود دارد.

تعداد اعضای فعال در کتابخانه‌های عمومی استان نیز حدود ۲۲۰ هزار نفر هستند که بیشترین اعضای کتابخانه های عمومی استان اصفهان با توجه به تمرکز برنامه‌ای و محتوایی در رده کودک و نوجوان هستند.

منبع:ایرنا

مرتبط:

شش راهکار برای علاقه‌مند کردن کودکان به کتاب