نحوه ساخت دماسنج خانگی
دماسنج خانگی:
مقدمه:
آیا علاقهای به درک نحوهی کار وسایل مختلف دارید؟ آیا دوست دارید بعضی از این ابزارهای مفید را بسازید؟ آیا میدانید که با انجام این فعالیت میتوانید یک دماسنج خانگی بسازید؟ با استفاده از دماسنج خانگی میتوانید تغییرات دمای نقاط مختلف خانه و خارج از منزل خود را مورد بررسی قرار دهید. گرمترین و سردترین نقطهی خانهتان کجاست؟ این دماسنج مایع را بسازید تا بتوانید به این سوال پاسخ دهید.
پیشزمینه:
دماسنجهای مایع قرنهاست که به منظور اندازهگیری دما به کار رفتهاند. این دماسنجها دارای یک مخزن مایع در انتهای یک لولهی باریک هستند. اگر دمای مایع داخل مخزن افزایش پیدا کند منبسط میشود و در لولهی باریک بالا میآید. با کاهش دما مایع داخل مخزن منقبض میشود و سطح مایع در لوله پایین میآید. بدین ترتیب ارتفاع بالای مایع در لوله به معنای دمای بالا و ارتفاع کم به معنای دمای پایین است. به منظور کالیبراسیون دماسنج، ارتفاع مایع در دماهای خاص روی لولهی باریک علامتگذاری میشوند. دانشمندان به تمایل ماده به تغییر حجم در اثر تغییر دما انبساط و انقباض حرارتی میگویند. گازها تغییر حجم زیادی در این شرایط نشان میدهند. مایعات نیز دچار انبساط و انقباض میشوند اما میزان تغییر حجمشان کمتر از گازهاست. حتی مواد جامد نیز در اثر تغییر دما دچار تغییر حجم میشوند؛ به عنوان مثال پلها در روزهای گرم کمی بلندتر میشوند. با این حال تغییر حجم در مواد جامد بسیار ناچیز است در نتیجه نمیتوان از جامدات در دماسنجهای روزمره استفاده کرد. حال که با دماسنجهای مایع آشنا شدهاید وقت آن رسیده است که خودتان یک دماسنج خانگی بسازید!
مواد و وسایل لازم:
یک نی پلاستیکی شفاف
آمادهسازی:
روش کار:
چرا این اتفاق میافتد؟
آزمایشهای تکمیلی:
دیگر به همان شکل اما با یک نی با ضخامت کمتر یا بیشتر بسازید. به نظر شما در این حالات چه تغییری در نحوهی اندازهگیری دما به وجود میآید؟ دقت دماسنج جدیدتان نسبت به دماسنج قبلی بیشتر است یا کمتر؟
مشاهده و نتیجهگیری:
در این فعالیت باید مشاهده کرده باشید که با گرم کردن مخزن ارتفاع مایع داخل دماسنج بیشتر میشود و با سرد کردن آن کمتر. با افزایش دمای مایع داخل مخزن حجم آن افزایش مییابد و تنها جایی که مایع میتواند برود داخل نی است. اگر دمای مایع داخل مخزن کاهش پیدا کند منقبض میشود و درنتیجه مقدار بیشتری از مایع داخل مخزن جای میگیرد و ارتفاع مایع در نی پایین میآید. هر ارتفاع از نی نشاندهندهی حجم مشخصی از مایع و در نتیجه دمایی خاص است. هرچه ضخامت نی کمتر باشد (نازکتر باشد) دقت دماسنج بیشتر است، چرا که تغییر ارتفاع بیشتری در اثر انقباض یا انبساطی خاص در این دماسنج رخ میدهد. نقطه ضعف نی نازک این است که به دلیل بیشتر بودن تغییر ارتفاع، میزان ماکزیمم دمایی که میتوان با این نی اندازه گرفت در مقایسه با دماسنجهای با نیهای ضخیمتر کمتر میشود. از مایعات مختلفی میتوان برای ساخت این دماسنج استفاده کرد. میزان انبساط و انقباض هر مایع در اثر افزایش یا کاهش هر درجه از دما در کنار نقاط جوش و انجماد آن معیارهایی تعیینکننده در انتخاب مایع مناسب برای دماسنج خانگی هستند.
تمیز کردن:
الکل استفاده شده را به همراه آب فراوان داخل سینک بریزید
مرتبط: